Sportnytt
28 oktober 2020 13:35

Skärpt smittskydd påverkar SM – övriga tävlingar i Skåne ställs in

Nytt lägeAlla ridsporttävlingar i Skåne ställs in – förutom ponny-SM i dressyr som pågår just nu i Helsingborg. Detta med anledning av de skärpta restriktionerna i Skåne. Se överdomare Johan Hjertbergs kommentar i filmklippet här.

Skärpt smittskydd påverkar SM – övriga tävlingar i Skåne ställs in
My Sandgren när det begav sig. Foto: Arkivbild

Skånes smittskyddsläkare Eva Melander skärpte på tisdagen tonen rejält efter att antalet smittade och svårt sjuka i covid-19 ökat dramatiskt den senaste veckan. Företag, butiker och även idrottsklubbar uppmanades på en presskonferens att agera för att undvika trängsel och ökad smittspridning.
– Läget är allvarligt. Vi måste dra i nödbromsen, sa Eva Melander under presskonferensen.

Samtidigt pågår SM i dressyr för ponny i Helsingborg med över 150 uppstallade ponnyer fram till och med söndag. Med anledning av de skärpta restriktionerna hängde mästerskapet på en skör tråd när Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse under tisdagskvällen fattade beslut om att ställa in alla ridsporttävlingar i Skåne – med undantag av ponny-SM. Tävlingen får fortgå tills vidare, dock med skärpta restriktioner.

– Beslutet att låta SM fortgå är taget med det underlag som fanns vid mötet. Kommer det nya fakta eller om restriktionerna inte respekteras på SM kan vi snabbt ta ett nytt beslut, säger Ulf Brömster, ordförande i förbundsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det finns ingen publik på tävlingen och ytterligare restriktioner kommer att införas på tävlingsplatsen. Bland annat uppmanas deltagare att inte lämna tävlingsområdet för att besöka butiker, restauranger, eller liknande. Dessutom kommer det att städas mer frekvent på tävlingsområdet.

Johan Hjertberg är överdomare i Helsingborg – se hans kommentar till det skärpta läget i filmklippet här under.

”Ridsporten har varit igång med ridskola, träning och tävling sedan i somras och smittspridningen på ridsporttävlingar har varit mycket liten. Ridsport är ingen kontaktsport. Ponny-SM i dressyr arrangeras för barn och ungdomar, det är av vikt att unga kan fortsätta idrotta. Deltagarna är redan på plats i Helsingborg.” Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Övriga ridsporttävlingar i Skåne ställs in till och med den 17 november. Detta kan dock komma att ändras beroende på rådande smittoläge och restriktioner.

Fotnot: 57 covidpatienter får just nu sjukhusvård i Skåne, varav nio intensivvård, för två veckor sedan var motsvarande siffror 16 inskrivna på vårdavdelning, varav en inom intensivvården.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden