Världen
10 januari 2020 18:33

OS-ryttare testade positivt för cannabisämne

DopningstestSheikh Ali Al Thani och Bassem Mohammed har testats positivt för den otillåtna substansen Carboxy-THC som bildas i kroppen efter intag av cannabis. Bägge rider för Qatar som nu kan förlora sin OS-plats om ryttarna diskvalificeras.

OS-ryttare testade positivt för cannabisämne
Det kan bli förändringar vid OS på grund av dopningsfallet. Foto: iStock

De qatariska hoppryttarna Sheikh Ali Al Thani och Bassem Mohammed testades positivt för den otillåtna substansen Carboxy-THC i samband med OS-kvaltävlingarna i Rabat i oktober. Carboxy-THC är ett ämne som bildas i kroppen efter konsumtion av cannabis.

Ryttarna är dock inte avstängda då substansen inte automatiskt anses vara prestationshöjande, utan intas i andra syften. Hanteringen av fall med Carboxy-THC kan därför vara ”mer flexibel”, samtidigt som FEI ser allvarligt på händelsen.

Skulle de positiva dopningsresultaten leda till att resultaten från tävlingen stryks, kan Qatar förloras sin OS-plats som i stället går till Marocko som är nästa nation på listan. Detta enligt World of Showjumping.

Carboxy-THC är ett förbjudet preparat på dopningslistan från WADA (World Anti-Doping Agency), som FEI hämtar input från när det gäller dopningen av ryttare.

Pressmeddelandet från FEI.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden