Världen
28 november 2019 06:20

Dopningstester även utanför tävling

DopningRidsporten behöver bli ännu renare när det gäller dopning. FEI vill därför testa hästar även utanför tävlingsbanan. Redan 2020 införs ett elektroniskt system för att följa tävlingshästarna i träning.

Dopningstester även utanför tävling
FEI vill säkerställa att tävlingshästarna inte heller dopas under träning. Foto: Arkivbild

Det var i samband med FEI:s årsmöte i Moskva, General Assembly, som FEI:s svenska chefsveterinär Göran Åkerström höll ett anförande där han öppnade upp för att testa tävlingshästar även utanför tävlingsbanan.

– På det sättet kan vi exempelvis säkerställa att hästar inte tränas för hårt på smärtlindrande preparat, sa Göran Åkerström till delegaterna på mötet.

Redan 2020 introduceras ett elektroniskt system för att se var FEI-registrerade hästar befinner sig, vilket möjliggör dopningstester av hästarna i träning.

Som FEI:s chefveterinär leder och fördelar Göran Åkerström arbetet till team i 135 länder. ”Ibland kan jag sakna det operativa arbetet, att få vara med ute i stallarna och själv ta dopningsprover eller göra en utredning på plats av ett positivt prov.”
Som FEI:s chefsveterinär leder och fördelar Göran Åkerström arbetet på team i 135 länder.

– Vi undersöker även möjligheterna att testa hår för att upptäcka eventuell användning av anabola steroider under längre tid, sa Göran Åkerström vidare.

Han berättade också att ytterligare forskning ska göras kring olika ”problematiska” substanser som kan förekomma i foder – detta efter flera incidenter i bland annat Sydafrika och Mexiko.

Speciellt när det gäller distanshästarna undersöks även möjligheterna att utföra salivtester för att upptäcka eventuell mikrodosering av lugnande och hjärtfrekvenssänkande preparat.

Göran Åkerström uppmanade även alla nationella förbund att arbeta med ett fortlöpande testprogram för att säkerställa hästens välfärd och ”fair play”. Detta enligt brittiska Horse & Hound.

Här kan du läsa mer om FEI:s arbete mot dopning, ”FEI Clean Sport”.

Här kan du se och lyssna till Göran Åkerströms anförande om dopning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden