Hoppning
10 juni 2019 12:49

Hoppstjärnans tuffa kamp mot cancern

HjärntumörNu är det offentligt. Kanadas legendariske hoppstjärna Eric Lamaze kämpar mot en hjärntumör. Den kampen hade redan pågått i månader när han red VM i USA förra året. "Jag skulle ljuga om jag sa att jag är mig själv till hundra procent," sa han i samband med att han tävlade i Spruce Meadows i helgen.

Hoppstjärnans tuffa kamp mot cancern
Eric Lamaze och Chacco Kid vid VM 2018. Redan då hade kanadensaren kämpat mot sin hjärntumör i månader. ArkivFoto: Roland Thunholm

När 51-årige Eric Lamaze tog sig hjälmen för att tacka publiken efter en ritt i Kanadas stortävlingar i Spruce Meadows visade han sitt renrakade huvud.

Det är en av sviterna efter ett och ett halvt års behandling av en hjärntumör.

Ryktena gick redan förra året, inte minst under Ryttar-VM i USA förra året. När Ridsports utsände frågade honom hur det var med hans hälsa var svaret ”Min hälsa är min privatsak”.

Nu skriver Calgary Sun att ryttaren har berättat om sin sjukdom offentligt.

Sjukdomen har hållit honom borta en hel del från tävlingsbanorna, men inte helt och hållet. Han har bland annat gjort starter i Wellington, GCT i Miami, Windsor, Nations Cup La Boule och nu senast alltså Spruce Meadows. Och i lördags vann han den prestigefyllda GP-klassen i Spruce Meadows tillsammans med sin VM-häst Chacco Kid.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag är mig själv till hundra procent, säger han till Calgary Sun.

”Skapade osäkerhet”

Detta har hans topphäst Fine Lady också märkt och därför har hon delvis lämnats över till Kanadas Kara Chad.
– Fine Lady är 16 år gammal och vi känner varandra så väl. Hon märkte att killen ovanpå henne inte var inte detsamma och jag tror att det skapade lite osäkerhet med henne.

Eric Lamaze har inte berättat exakt vad det är för behandlingar han har gått/går igenom eller hur prognosen ser ut. Men hans balans, energinivå och reflexer är påverkade.
– Det är en kombination av många saker som hindrar mig från att vara så bra som jag kan vara, säger han.

Han tackar också sitt team och sina vänner för all support som gör att han kan hålla igång ridandet och tävlandet.
– Att rida håller mig glad och ger mig en bra anledning att stiga upp varje morgon och att göra något som jag älskar att göra.

Siktar mot Tokyo

Hans långsiktiga mål är sommar-OS i Tokyo 2020.

Eric Lamaze har en diger meritlista med bland annat individuellt OS-guld och OS-brons, individuellt VM-brons och silver i en världscupfinal. Hans mest kända häst är Hickstead som dog under dramatiska former under en världscuptävling. Det var med honom Lamaze tog OS-guld i Hongkong 2008 och hästen finns avbildad som staty i Spruce Meadows.

Hela intervjun i Calgary Sun.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden