Sverige
13 augusti 2018 11:53

Hopptjejen som blev världsmästare på galoppbanan

GaloppFörra helgen kommer skånetjejen Josefin Landgren aldrig att glömma. Det var då hon vann VM för kvinnliga jockeys i Stockholm. "Det var en fruktansvärd lättnad när jag gick i mål" säger 27-åringen som började sin ridkarriär som hoppryttare.

Hopptjejen som blev världsmästare på galoppbanan
Josefin Landgrens lycka efter att ha blivit världsmästare gick inte att ta miste på. Foto: Svensk Galopp/Elina Björklund

Det har gått några dagar sedan Josefin Landgren blev världsmästare och hon är tillbaka i vardagen med arbete hos tränaren Lennart Reuterskiöld på Jägersro i Malmö och ett ständigt resande mellan olika galoppbanor för att rida löp.
– Det är skitkul att vara jockey, säger hon.

Jag tänker ofta på hur kul vi hade med våra ponnyer, hur det var att växa upp med hästar. Josefin Landgren.

Det var Svensk Galopp som tog ut henne att representera Sverige på VM för kvinnliga jockeys. Mästerskapet reds på Bro Park i Stockholm och totalt ingick fem lopp med jockeys från Norge, Brasilien, Belgien, Nya Zeeland, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sverige. Hästarna lottades enligt ett särskilt system för att göra det så rättvist som möjligt. Syftet är att den allra främsta jockeyn ska tas fram.

Lottade hästar
Totalt fem lopp som ingick i VM, tränare anmäler och de lottar ut för att det ska bli rättvist, försöker se till att så jämna hästar, grupperade A,B,C försöker göra det rättvist som möjligt, man vill få fram den bästa ryttaren.
– Inför sista loppet var det så tajt, jag låg tvåa efter en brasilianska. Jag ville så gärna vinna och det var en fruktansvärd lättnad när jag gick i mål.

Men världsmästaren hästintresse började inte med galopp. I stället var det en ponny som hon tävlade hoppning med som gällde länge.
– Min syster hade också en ponny och vi var ute och tävlade mycket. Jag tävlade upp till och med lätt A och vi hade så roligt, säger Josefin Landgren.

Josefine3_elinabjrklund
Josefine Landgren på väg mot VM-guld. Foto: Svensk Galopp/Elina Björklund
Josefin_elinabjörklund
Josefin Landgren gratuleras av Josefine Landgren med Svensk Galopps jockeycoach Fredrik Johansson. Foto: Svensk Galopp/Elina Björklund

Hon bor i Höör i Skåne och är uppvuxen i närheten. Det fanns ett galoppstall i närheten av barndomshemmet och de båda familjerna umgicks en del. En helg när Josefin Landgren var 15 år frågade stallägaren om hon kunde tänka sig att jobba lite i galoppstallet på helgerna.
– Jag fastande direkt första gången jag satt på en galopphäst. Jag älskar farten, säger Josefin Landgren.

Galopplinje
Efter det följde tre år på Plönningegymnasiets galopplinje och amatörlicens. När hon var 19 år red hon sitt första amatörlopp och hon arbetade många år hos tränaren Pia Höiom i Kungsbacka innan hon hamnade där hon är nu. I maj blev hon professionell jockey i samband med att hon tog sin 70:e seger.

Världsmästerskapet var en dröm som slog in.
– Jag förberedde mig inte på något speciellt sätt. Jag rider löp flera gånger i veckan och rider sex, sju hästar om dagen annars så jag lägger redan mycket tid på att hålla mig i topptrim.
– Förutom ridning går jag på gym en del och löptränar mycket för konditionens skull. Jag vill hålla kroppen snabb och smidig och så är det det där med vikten som vi jockeys måste hålla koll på.

Trots den slitsamma tillvaron har hon hittills varit förskonad från krämpor.
– Jag går på ganska mycket massage, en del hos kiropraktor och så är jag noga med att strecha.

”Det roligaste som finns”
Hon har inga planer på att bli en ”vanlig” ridtjej igen.
– Men jag tänker ofta på hur kul vi hade med våra ponnyer, hur det var att växa upp med hästar.
Planen är att kunna arbeta som jockey så länge som möjligt.
– Innan kunde jag tänka ibland att det skulle vara kul att bli tränare, men det vill jag inte längre. Det ligger nog inte för mig. Jag vill rida löp, det är det roligaste som finns.
– Och nu har jag en världsmästartitel. Ingen kan ta ifrån mig att jag har vunnit detta. Jag ville verkligen ha den titeln.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden