Sverige
7 april 2022 06:29
Ridsportplus

Hovrätten ändrar dom – man skyldig till djurplågeri

DjurskyddMannen friades i tingsrätten. Men nu har Svea Hovrätt sagt sitt och dömer honom för djurplågeri. Detta efter att hans häst var i så dåligt skick vid en djurskyddskontroll att den fick avlivas.

Hovrätten ändrar dom – man skyldig till djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/JackieNix

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i höstas som Norrtälje tingsrätt friade en man från brottsmisstankarna när det gällde djurplågeri av en äldre häst. Åklagaren menade att hästen hade lidit i onödan, då mannen som ägde hästen inte hade sett till att hästens hovar blev verkade. Hästen hade fång och svårt att röra sig.

Bakgrunden är en djurskyddskontroll som länsstyrelsen gjorde gällande hästen i september 2020. Då uppmärksammade länsstyrelsen att hästen behövde akut vård. Den veterinär som kallades till platsen gjorde bedömningen att hästens lidande var så stort att den behövde avlivas och så gjordes också.

Hästen hade kraftigt förvuxna hovar och fång, vilket gjorde att han hade svårt att röra sig. Det bedömdes att han hade utsatts för lidande i månader.

Friades i tingsrätten

Mannen friades i tingsrätten då rätten menade att det inte är klarlagt att lidandet som fången orsakade berodde på de dåligt skötta hovarna samt att fång kan uppstå snabbt. Rätten ansåg inte att mannen hade något uppsåt att plåga hästen. En nämndeman var skiljaktig och tyckte att mannen skulle dömts till dagsböter.

Åklagaren lät sig inte nöja med detta utan överklagade den friande domen till Svea hovrätt som nu alltså dömer mannen för djurplågeri.

Dagsböter

Det har inte framkommit något nytt i fallet, men hovrätten menar att ”mot bakgrund av dessa uppgifter och hästens skick vid tiden för undersökningen står det enligt hovrätten klart att han måste ha haft dessa besvär under mer än någon enstaka dag.” Rätten anser att mannen har agerat grovt oaktsamt och dömer honom till 80 dagsböter.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden