Sverige
12 december 2018 16:27
Ridsportplus

Hovslagaren om varför snösulor kan ge smärta

SnösulorMed vintern kommer problem med snöklampar i hovarna, särskilt när temperaturen ligger runt nollan. För många är snösulor en lösning, men det fungerar inte för alla. Henrik Jansson, hovslagare och klinikchef på SLU i Uppsala, berättar mer.

Hovslagaren om varför snösulor kan ge smärta
Snösulor finns i några olika varianter, och det gäller att vara uppmärksam på att hästen inte blir öm av dem. Foto: Jeanette Lövgren

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Upp emot var tionde häst kan reagera negativt på snösulan, enligt en uppskattning av Henrik Jansson som är hovslagare och klinikchef på SLU i Uppsala. Han konstaterar att det oftast är de hästar som har lite plattare hovar som inte klarar av snösulan. Den trycker då mot hästens egen sula.

– Störst är förstås problemet när det inte är snö, då kan det komma grus och lera mellan snölisten och hästens egna sula. Men det kan vara problem även när det bara är snö.

Känsliga känner trycket

De flesta snösulor är som en ihålig list som sitter innanför skon, men det finns även hela sulor som har en bula under. Det som gör att de fungerar för att få bort snön är att de rör sig när hästen går. Därför är ihåligheten bra, det ökar rörelsen i sulan. Samtidigt kan den göra att känsliga hästar känner av trycket.

Om hästen ömmar av sulor är det oftast en liksidig smärta. Det gör att den kan vara svår att upptäcka, så det är viktigt att du är observant på om hästen klarar av att ha snösulorna eller inte.

Om hästen rör sig annorlunda eller får puls och eller värme i hovarna efter att du har satt på snösulor är det ett tecken på att den är känslig och inte kan ha sulorna. Oftast är det framhovarna som drabbas då det är de som bär mest vikt.

Legs Of Horse Close Up In Snow
Än återstår flera månader av vintern. Foto: Kseniya Abramova/Istock

Ta bort om det inte funkar

Om du märker att hästen reagerar på snösulorna ska du ta bort dem så fort som möjligt. Det finns en risk för hovbölder, men själva trycket från sulan kan även skapa en generell inflammation i sulan. Ibland kan det fungera att sätta på en annan sorts snösula.

Som alternativ kan du välja snösulor som du temporärt fäster i broddarna. Ett annat alternativ kan vara en hel flytsula, men det är oftast en ganska dyr lösning.

Henrik Jansson uppmanar hästägare att inte sätta på snösulor för tidigt, och att ta av dem så fort de inte behövs.

– Sulan innebär en påfrestning på grund av trycket och risk för att något kommer emellan, så låt den inte sitta på längre än nödvändigt.

Dsc_2561
Henrik Jansson är hovslagare och klinikchef på SLU. Foto: Kajsa Ekedahl

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden