Hästägartips
15 mars 2022 14:24
Ridsportplus

I norr prioriteras fästet

HovarTycker du att vintern är lång? Antagligen inte lika lång som i nordligaste norr, och där ställs helt andra krav på skoningen.

I norr prioriteras fästet
Fyra broddar och snösulor är mer regel än undantag under flera månader i de nordligaste delarna av Sverige. Foto: Anders Nilsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport frågar Sara Niva från Kiruna, som kan vara Sveriges nordligast boende utbildade hovslagare, om broddning och snösulor.
    – Jag börjar med trakthål i skorna redan i september, man vet ju aldrig, den första snön kan komma sista september, säger Sara Niva.

    I oktober börjar hon sko med fyrhålat.
    – Men jag broddar inte i om det inte är halka när jag skor, det får hästägaren göra när det behövs. Om det inte är halt ska hästen inte gå med brodd. Vi har så lång period med is och snö och det sliter på hästen – samtidigt måste den ha fäste, det är viktigast av allt.

    Håller med om att brodda av

    Saraniva2
    Sara Niva kan vara den utbildade hovslagare som befinner sig längst norrut i Sverige. Hennes företag ligger i Kiruna.

    När Ridsport skrev om broddar sist var det en hovslagare som rekommenderade att brodda av vid ridning i ridhus. Det är något Sara Niva håller med om.
    – Det var en kunds häst som haft en skada och då rekommenderade jag att brodda ur. Sedan spred det sig bland mina hästägare. Nu har jag fantastiska kunder som broddar i och ur varje gång de rider i ridhus. Det är särskilt viktigt vid ridning på fibersand som ger bra fäste. Om du hoppar med fyrbrodd på fibersand tar det tvärstopp, till exempel vid landning.

    Långt upp i norr är det nödvändigt med snösulor, annars blir det styltor.
    – Jag brukar rekommendera att hästen får gå utan tills den första snön kommer och när det väl snöar får kunden sätta på Polar Pads som går att skruva i och ur. Det är inte bra att gå med sulor när det är lerigt och geggigt, då kommer det lera och skit under sulorna och det börjar nöta på hästens sula. Det gäller inte alla hästar men vissa kan bli ömma och halta om det nöter.

    När Sara Niva skor nästa gång sätter hon på ”riktiga” snösulor.
    – Sedan plockar jag av dem i april-maj.

    Hur är det då med antalet broddar?
    – De allra flesta går med fyrbroddat. Men vissa väljer annorlunda. En del går med traktbrodd fram och fyrhålat bak, och vissa tvärtom.

    Lånar från islandshästvärlden

    Den som väljer traktbrodd bak gör det ofta på grund av skaderisk i hagen. Den som väljer fyrbrodd bak har enligt Sara Niva ofta lånat idén från islandshästvärlden, där det inte är ett ovanligt sätt att brodda.
    – Det är ju ganska klokt, det är bakbenen som är motorn och har de inget fäste bak kan det bli att hästen inte törs ta i. Förut har jag tänkt tvärt om, men jag tycker att idén är vettig.

    På storhästsidan beror det helt på hur hästen rör sig.
    – Vissa hästar halkar även på asfalt sommartid om de har ett rejält kliv. De kan de behöva fyrbroddat bak på vintern för att våga ta i.

    En sak är säker enligt Sara Niva: fästet är A och O.
    – Annars går hästen och spänner sig och det kan skapa andra problem. Men ryttaren väljer, jag ger bara rekommendationer.

    Fakta

    Snösulor

    • Polar Pads är sulor som skruvas på under broddarna, alltså något hästägaren kan göra själv.
    • Snösulor sätts på av hovslagaren och ligger som strängar mellan sko och stråle.
    • Vissa hästar blir ömma av snösulor när kanalen nöter på sulan, och då kan ett alternativ vara en helsula och snösula.
    • Risken för tappskor blir större när hästen har sulor.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden