Nyheter
18 mars 2020 21:11

Ida Rosander bor i karantänens Spanien – får inte sköta om sina hästar

CoronasmittanLinda Heed har landat på svensk mark efter att den spanska polisen kastat ut svenskarna från Oliva. Samtidigt kämpar en annan svensk hoppryttare för att få vara nära sina egna hästar i karantänens Spanien. "Vi väntar bara på att få lov att åka till stallet", säger Ida Rosander som bor utanför Barcelona.

Ida Rosander bor i karantänens Spanien – får inte sköta om sina hästar
Thomas Laszlo och Ida Rosander med chihuahuan Harry och hästarna Ralmonstroso, A Real Diamond och Karolina CSI. Saknas på bilden gör hästen Noa van de Nachtegaele. Foto: Privat

En dag för drygt tre år sedan lastade svenska hoppryttaren Ida Rosander hästarna på lastbilen och flyttade till Spanien. Med en morfar som är född i Spanien och kronisk ledvärk som förvärrades av kyla var valet enkelt. Nu bor hon med sambo, fyra hästar, en chihuahua och tre marsvin i en liten by utanför Barcelona.

Både Ida Rosander och sambon Thomas Laszlo tävlar på nationell nivå i hoppning – men på grund av Spaniens rådande coronarestriktioner får de vare sig rida eller ens komma in i stallet och ta hand om sina hästar. Parets hästar är inhyrda på ett närliggande stall med cirka 150 hästar som ägs av både professionella och amatörer med olika inriktning.
– I fredags stängde de ridskolan för utomstående och bara hästägare med egna hästar fick lov att befinna sig på anläggningen. På lördagen tog de bort alla hinder från ridbanorna och sa att vi fick inte hoppa på grund av risken för olyckor. Vid söndag lunch stängde polisen ner ridklubben och sa att ingen fick rida eller befinna sig där som inte är anställd på anläggningen, berättar Ida Rosander.

”Hälsan går före allt”

Samtidigt har aspirerande landslagsryttaren Linda Heed precis landat på svensk mark efter att Sunshine Tour abrupt ställts in.
– Oliva-svenskarna blev utkastade av polisen, berättar hon för Ridsport.

Ridsport
Det blev ett snöpligt slut för Linda Heed i Oliva (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Linda Heed lyckades hitta en väg hem med flyg, men har fyra hästar som är på väg hem i lastbil. Ett återhämtningsstopp i bland annat franska Bordeaux är avverkat och både Sissela Smith och Hannah Åkerblom med hästar åker med i ”svenskkaravanen”.
– Det känns surt att vara hemma. Det har krävts otroligt mycket jobb, planering och pengar för att resa ner, för att sedan direkt åka tillbaka igen. Enda trösten är att det är lika för alla och att hälsan går före allt, säger Linda Heed.

– Här hemma hoppas jag på att vi kan träna och jobba på som vanligt. Jag har också funderat på att öppna upp min stora nya utomhusbana för dem som vill komma och hoppa, fortsätter hon.

Har ingen kontroll alls

För Ida Rosander och Thomas Laszlo ser vardagen i Spanien helt annorlunda ut. Det värsta är att de inte ens får närma sig sina egna hästar.
– Normalt är jag i stallet två gånger om dagen och sköter allting själv – och det är såklart nervöst att inte ha någon kontroll alls. Nu måste jag förlita mig på människor som inte är vana att ta hand om mina djur och som inte känner dem, säger Ida Rosander som förgäves har försökt få tillstånd att själv ta hand om sina hästar.

– På vissa stall får ägarna komma in och på vissa inte. I vårt fall säger ägaren nej.  Jag bor precis bakom själva stallet men får inte åka dit. Många väljer att försöka flytta sina hästar till andra stall där man som ägare får komma in, eller så väljer man att åka hem till sitt hemland som kanske inte har karantän som till exempel Sverige.

– Inne i Barcelona går polisen på gatan och stoppar dig och frågar vart du ska. Här är det lite lugnare men allting är stängt förutom mataffären och apoteket. Vi är bara hemma och väntar på att få lov att åka till stallet. Tiden står stilla känns det som, avslutar Ida Rosander,

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden