Dressyr
3 oktober 15:50

IDRC vill ha kvar kravet på kandar och sporrar

InternationelltI sitt arbete för hästens välfärd har det internationella ridsportförbundet, FEI, diskuterat att ta bort kravet på kandar och sporrar i internationell Grand Prix - det finns förslag på att det istället ska vara valfritt om man som ryttare vill använda det. I ett öppet brev till FEI har Internationella dressyrryttarklubben och Internationella dressyrtränarklubben motsatt sig förslaget - de vill ha kvar kandar och sporrar som obligatoriskt.

IDRC vill ha kvar kravet på kandar och sporrar
Ska sporrar och kandar vara obligatoriska när man tävlar dressyr på högsta nivå? Åsikterna går isär. Foto: iStock

För ett par veckor sedan publicerade Internationella dressyrryttarklubben (IDRC) och Internationella dressyrtränarklubben (IDTC) ett gemensamt öppet brev till FEI, där de ville ge sin syn på saken när det gäller det förslag som FEI tittar på – att göra kandar och sporrar valfritt i internationella Grand Prix-klasser.

IDRC och IDTC menar att ”varken kandar eller sporrar utgör en välfärdsrisk för hästarna” och att det idag redan finns tillräckliga kontroller för att sätta stopp för eventuellt missbruk av utrustningen.

De anser att motståndet till att rida på kandar grundar sig i ”bristande förståelse för hur och varför kandar används”.

”Kandaret gör det möjligt för ryttaren att förbättra precisionen i sina hjälper och att skapa en förfinad kommunikation med sin häst. Det ”ligger bokstavligen i ryttarens hand” eftersom händernas rörlighet och fingerfärdighet är resultatet av en korrekt sits och finkänsla. Detta är bevis på stor skicklighet, vilket krävs på toppnivå i tävling. Korrekt användning av kandaret visar på den ultimata expertisen”.

När det kommer till sporrar menar de att även dessa ger ryttaren möjlighet att ge subtila och förfinade hjälper. IDRC och IDTC återkommer till att både kandar och sporrar kontrolleras noggrant på tävling, då det finns regler om utformning och även inspektioner efter varje ritt, där straffet är uteslutning om man bryter mot reglerna.

”Att göra kandar och sporrar valfria skulle inte ha någon positiv inverkan på hästens välbefinnande”, anser klubbarna, och skriver att det skulle kunna vara lockande att vika sig för kritiken och erbjuda valfrihet ”som en fredsgåva” men att man då agerar ”inkorrekt och naivt”.

”Att ge efter för obefogad eller okunnig kritik är praktiskt och etiskt fel. Att införa en regel under täckmanteln av hästens välbefinnande, som inte har någon positiv inverkan på hästens välbefinnande, skulle vara oseriöst och cyniskt. Det skulle minska FEI:s trovärdighet som en organisation som styrs av principer och bevis. Enkelt sagt skulle det vara ett irrationellt beslut”.

Här kan du läsa hela brevet till FEI (under måndagskvällen valde IDRC och IDTC att ta bort brevet från sin webb)

IDRC och IDTC har ett gemensamt medlemsmöte 17-18 oktober, där hästvälfärd och dressyrens framtid står först på dagordningen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden