StafettpinnenDet finns en tydlig krock mellan traditionell kultur inom ridsporten och dagens sociala medier. Vuxenvärlden behöver lära sig mer om detta och försöka överbrygga klyftorna. Det menar idrottsvetaren Lovisa Broms.
Idrottsvetaren: ”Unga jämför sig med vad de ser i sociala medier”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
I Ridsports serie Stafettpinnen skickade Gabriella Torell Palmquist pinnen till idrottsvetaren och doktoranden Lovisa Broms med frågan:
Hur förhåller sig ridsporten till sociala medier?
– Jag har sedan 2019 jobbat med en doktorsavhandling på ämnet. Det har varit ett stort projekt där jag har undersökt framför allt hur ridsport förhåller sig till och påverkas av sociala medier. Huvudsyftet har varit att undersöka vad sociala medier innebär för utvecklingen av stallbackskulturer. Ridsporten har en militär bakgrund och ett hierarkiskt system att förhålla sig till rent historiskt, men enligt forskningen är processen i förändring. Tanken med projektet har varit att se hur både individer och organisationer inom ridsporten förhåller sig till sociala medier och genom detta bidra med kunskap för att hantera problem och därmed utvecklas.
Hur har du undersökt detta?
– Studien består av fem artiklar med delstudier som undersöker olika aspekter. I den ena har jag intervjuat idrottsförbund om deras relation till sociala medier och i en annan har jag pratat med ungdomar om hur de påverkas av det de ser hos bland annat influensers. Jag har även observerat och analyserat innehållsflödet för att se hur influensers inom ridsporten väljer att kommunicera med sina följare.
Vad kom du fram till?
– Studien visar att ridsporten som idrottsförbund är ganska traditionellt lagd och att man inte alltid släpper all information helt fri. Influensers marknadsför inte sig själva lika stelbent som organisationerna, utan bjuder in och delar med sig av personliga saker, vilket är en viktig faktor för att bygga närhet med följarna. Samtidigt kontrollerar influensers sitt flöde, så det är viktigt att förstå att man inte ser allt från någons liv.
– Studien visade också att unga ryttare jämför sig mycket med det som förmedlas i sociala medier. De jämför sig med den perfekta bilden. En del kan uttrycka prestationsångest på grund av detta, medan andra ungdomar inte påverkas lika mycket. Samtidigt finns en medvetenhet hos ungdomarna. De vet att allt de ser inte är hela bilden, men de kämpar med att hantera det. Det handlar inte om att unga bör sluta använda sociala medier, utan snarare att vuxenvärlden behöver lära sig mer och prata om frågorna. Ungdomarna är medvetna om att man ska vara källkritisk, men de behöver god support från exempelvis sin tränare och andra vuxna i närheten.
– Slutsatsen är att det finns en klyfta mellan traditionell kultur och det som händer i sociala medier i dag. Både organisationer och individer behöver jobba med att överbrygga denna klyfta.
Lovisa Broms lämnar över stafettpinnen till Wilma Hellström.
Fakta
Lovisa Broms
Bor: Österlen.
Gör: Doktorand i Idrottsvetenskap vid Malmö Universitet. Bedriver uppfödning av hopphästar i liten skala.
Den här artikeln publicerades i något kortare version i Ridsport nr 17/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på