Sportnytt
15 november 2017 16:53

Ihärdigt jobb och framgångar ger svenskarna fler viktiga världscupbiljetter

Heta svenskarVärldscupen står för dörren på nytt och trots att Sverige bara har en ordinarie plats i hoppningen är snudd på hela EM-laget med. ”De är attraktiva ryttare” säger förbundskapten Henrik Ankarcrona och berättar att det ihärdigt jobbas på att säkra världscupplatserna – ett jobb som han hoppas leder till en svensk triss i finalens startfält.

Ihärdigt jobb och framgångar ger svenskarna fler viktiga världscupbiljetter
Den här trion hoppar världscupen i Stuttgart. Foto: Mikael Persson/MiP Media

Om Peder Fredricson fortfarande är på topp-10 när nästa världsrankning presenteras får Sverige ännu en plats i världscupen, men just nu finns det bara en blågul ordinarie plats i deltävlingarna. Ändå syns mer än en svensk ofta i världscupen och nu i helgen hoppar tre fjärdedelar av EM-silverlaget i Stuttgart: världscupledaren Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Douglas Lindelöw.

– Vi har bara en plats, men att få in fler ryttare är något vi ständigt jobbar på med tävlingsarrangörerna – både vi på förbundet och ryttarna själva. Arrangörerna har några platser till sitt förfogande och det kan vara så att något land tackar nej till en plats, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Och det jobbet ser ut att ha varit framgångsrikt..?
– Ryttarna är sina egna bästa ambassadörer. Våra ryttare har gott rykte och har gjort bra resultat, och arrangörerna bjuder gärna in dem om de har möjlighet. Ser man på till exempel Peder och Henrik är det klart att de är attraktiva. En arrangör behöver sälja biljetter och behöver ryttare som är i ropet.

Apropå resultat, hur kul är det att vara förbundskapten när det går så bra för svensk hoppning nu?
– Det har gått fantastiskt bra hela året och jag har det bästa jobbet om du frågar mig. Det är otroligt roligt och inspirerande att vara en del av alla framgångar, även om det är ryttarna som gör det.

Hur märks det att svensk hoppning har haft sådana framgångar? Har ni satt er ännu mer i respekt?
– Alla respekterar alla tror jag, men klart att det noteras att vi har haft bra resultat under året. Det är mer massmedialt tryck och ger också en möjlighet att få in fler ryttare på tävlingarna.

Du finns vid sidan om dina ryttare på världscuptävlingarna. Vad är din uppgift på exempelvis stundande Stuttgarttävlingen?
– Min uppgift är att vara där – ryttarna ska veta att någon finns där bara för deras skull. Det kan gälla att taktika en del eller att exempelvis finnas till hands om det blir körigt på framhoppningen. När jag ringer dem på våren och pratar om Nations Cup finns de där för mig och andra gånger är det jag som ska finnas för dem. Det är ett tvåvägsförtroende. Därtill har jag mycket kontakt med arrangörerna och nu är exempelvis General Assembly på gång – det är mycket snack på tävlingsplatserna och är man inte på plats vet man inte vad som händer.

Henrik Ankarcrona berättar att hans förhoppning är att se just helgens tre svenska världscuphoppare i vårens världscupfinal i Paris. Efter fyra omgångar i västeuropeiska ligan ligger Henrik von Eckermann på plats 1, Douglas Lindelöw på plats 16 och  Peder Fredricson på plats 17. Komplett ställning

171115ankarcronart
Henrik Ankarcrona har många anledningar att se glad ut med tanke på svensk hoppnings alla framgångar. Foto: Roland Thunholm

Trion har med sig tre hästar var till Stuttgart:  H&M All In, Clarence och H&M Carat Desire för Peder,  Cantinero, Newton Abbot och Belcanto Z för Henrik, och Zacramento, Amrod och Volstrups Cody för Douglas. Stephanie Holmén rider inte världscupen, men kommer att synas med H&M Flips Little Sparrow och Carma.

I Stuttgart bjuds det även på världscupen i fyrspann och dressyr. Svensk representant på dressyrbanan där den tredje världscupomgången går är Tinne Vilhelmson Silfvén. I Herning fick hon tio poäng för sin åttondeplats med Paridon Magi, som även är Tinnes partner i Stuttgart. Leder ligan just nu gör Patrik Kittel som var trea i WC-küren i såväl Lyon som Herning. Komplett ställning

Lista över hästar och ryttare i Stuttgart

Betalkanalen FEI-TV sänder världscupdressyren med start 14.20 på lördag. SVT Play sänder världscuphoppningen med start 14.50 på söndag.

171115tinnesh
Tinne och Paridon Magi tävlar snart världscupens tredje omgång. Foto: Sara Hellner

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden