Hästägartips
18 augusti 2021 19:20
Ridsportplus

Brandskyddsexperten: Så åsksäkrar du ditt stall

ÅskaNär åskovädret väl drar in över stallet med ljungande blixtar, kraftiga skrällar, slagregn och hagel är det tryggt att vara förberedd. Så här ska du agera.

Brandskyddsexperten: Så åsksäkrar du ditt stall
Hästar kan ofta verka oberörda av ett pågående åskoväder, trots höga smällar och fräsande blixtar. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Varje år dör någon häst i samband med åska, ibland på grund av brand som uppstått i stallet vid blixtnedslag, ibland för att den varit i hagen och stått under ett träd som träffats av blixten.

Joakim Jonsson är elexpert hos Brandskyddsföreningen och kan berätta om vilka åtgärder som kan vara bra.

Joakimjonsson
Joakim Jonsson är elexpert vid Brandskyddsföreningen, som arbetar för att samhället ska ta större ansvar för att öka brandsäkerheten.

Kan hästägare förbereda stallet mot åska på något sätt?
– Ja, det viktigaste är att elanläggningen är utförd på ett sätt som förhindrar eventuella överspänningar från ett blixtnedslag att ta sig in och orsaka en brand. Det finns två viktiga steg i detta: att samla alla in- och utgående kablar och ledningar så att de leds in i byggnaden på ett och samma ställe eller mycket nära varandra. Tillsammans med alla vatten- och avloppsrör av metall ansluts de till en huvudjordningsskena.
– Dessutom bör alla spänningssatta ledare i in- och utgående kablar anslutas till lämpliga överspänningsskydd. Dessa slår ifrån vid blixtnedslag. Allt detta finns mer detaljerat beskrivet i Handbok för elinstallationer i lantbruk och hästverksamhet, en viktig bok för alla stallägare.
– Det är relativt vanligt att lantbruk och stall får skador i samband med åsköverspänning, så det är viktigt att försöka förhindra detta. Jag har varit på studiebesök där det i vissa fall varit förödande skador.

Finns det något man kan göra med hagen för att säkra den?
– Först och främst är det placeringen av elstängselapparaten. Vid åska kan en felaktigt placerad stängselapparat utgöra en stor brandrisk, eftersom den kan leda in blixtnedslaget i stallet. Den ska placeras utvändigt på en stenvägg, i ett plåtskåp, på en obrännbar skiva eller på en fristående stolpe.

En evig fråga är om hästarna ska vara kvar i hagen eller tas in i stallet. Vilket är bäst?
– Det är en svår fråga, men mina erfarenheter som ponnypappa är att hästarna var livrädda för åska och det var stor risk för att de skulle skada sig om de skenat genom stängsel och annat. Då är det är bäst att de får vara inomhus, förutsatt att elanläggningen har erforderliga överspänningsskydd. Men det får göras en riskanalys beroende på stallet, hur hästarna brukar reagera, hur hagen ser ut – om det finns träd i den – och liknande.
– En viktig detalj tycker jag är att man i inackorderingsstall bör ha en plan för detta, så att alla vet vad som gäller. Ta upp det på ett möte: hur säkert är stallet? Hur ska vi agera vid åska? Skapa en rutin för detta och informera om det.

Har det någon betydelse hur hagen ser ut – en platt fyrkant eller naturbete med träd och kuperad terräng?
– Ja, så tillvida att höga höjder och träd ökar risken för blixtnedslag.

Finns det någon situation med hästar som man ska undvika vid åskväder?
– Min personliga uppfattning är att man ska undvika all hantering med hästar när det åskar, eftersom det medför en ökad risk för skador på både människor och djur om hästarna blir väldigt skrämda och svårhanterliga. Att rida medan det åskar är inte heller att rekommendera, dels kan ekipaget bli ett mål för blixten, dels kan hästen bli rädd och skena.

Fakta

Hästen kan bli en åskledare

Blixten tar kortaste vägen från molnet ner till jorden och söker sig till sådant som sticker upp ovanför omgivningen – ett högt träd eller en människa som rider på en häst.

Om blixten en gång slagit ner i hagens högsta träd, finns det risk för att detta upprepas vid ett annat åskväder.

Hästar är känsliga för stötar och blixtnedslag. De står på blöt mark som leder ström; på en skodd häst leder även skorna ström och därtill pressas hovarna ner i marken genom djurets vikt.

Hästar reagerar olika

Hästar i en trygg grupp i en stor hage brukar samlas och vänta ut ovädret, ofta utan att verka upprörda över fräsande blixtar och åskknallar. Det är blåsten, ösregnet och hagelstormarna som de söker skydd för, antingen under ett träd eller i väderskyddet.

Men en ensam häst i en mindre hage kan bli väldigt upprörd och skrämd av situationen.

Farligt att rida

Den som blir överraskad av kraftig åska under en ridtur bör omedelbart sitta av hästen. En ryttare på en häst bildar ett högt mål och kan dra till sig blixtnedslag. Rid inte ut i bäckar eller annat vatten och stanna inte på en hög kulle.

Bästa rådet är att binda hästen i en buske – inte ett högt träd – och sätta sig på huk tills åskvädret dragit förbi.

Källa: Horse riding safety for lightning storms – Horse and horseinfo.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden