Sverige
10 januari 2018 15:39

Infekterad tvist om svenskägd hingst i Storbritannien

ÄgartvistUppfödaren Agnetha Hjortsparre har de senaste året legat i en infekterad ägartvist gällande hingsten Speyksbosch Diablo. Hon känner sig grundlurad av köparen som enligt henne bara betalat en liten del av det överenskomna priset, men ändå använder hästen både till avel och tävling som sin egen.

Infekterad tvist om svenskägd hingst i Storbritannien
Ridponnyhingsten Speyksbosch Diablo har hamnat i en ägartvist. Här visas han av Agnetha Hjortsparres dotter Madeleine vid en utställning i Södertälje 2008. Foto: Marie Nilsson

Ulrika Fåhraeus har på sin blogg Ponnymamman uppmärksammat häst-Sverige om en infekterad tvist som pågår i Storbritannien om en svenskägd ridponnyhingst. Hästen det handlar om är Speyksbosch Diablo BRP 11 (WPBR hingst f-04 e De Goede Ree Now or Never-Speyksbosch Naturel, uppf Speyksbosch Stuteri) som skulle säljas av Agnetha Hjortsparre, Arhults Stuteri i Borgholm.

Agnetha berättar för Ridsport att det var vid midsommar 2016 som Diablo lämnade landet. Hingsten åkte då till Tyskland för en värdehöjning genom utbildning och tillridning innan han skulle säljas på den internationella marknaden. Efter ett halvår i Tyskland åkte Diablo till en köpare i Storbritannien.

Agnetha Hjortsparre hade under Diablos år i Sverige använt honom med stor framgång i sin avel – hingsten är far till bland annat Arhults Cornelius som blev ”Årets hingst” när han visades vid SWF:s kvalitesboksvisning 2013. På tävlingsbanorna var Diablo tävlad i dressyr upp till FEI-klasser med ett flertal placeringar på LA-nivå under olika ryttare, och han hade som 5-åring även blivit ”International Ridden reserv Supreme Champion” under ryttare vid den internationella welshutställningen i Holland.

Agnetha berättar hur försäljningen gick till: Innan Diablo åkte till Storbritannien skrevs det ett kontrakt på köpet med bland annat en avbetalningsplan, och Agnetha Hjortsparre fick en handpenning. Men när Diablo anlänt till Storbritannien berättar Agnetha att problemen började för henne. Hon säger att köparen inte tyckte inte att hästen var värd det överenskomna priset och ville inte betala hela summan.
– Köparen började klaga på att Diablo inte hade ett FEI-pass, men det har han aldrig haft eftersom han aldrig har tävlat internationellt, berättar Agnetha Hjortsparre för Ridsport.
– Det var aldrig något prat om FEI-pass eftersom köparen skulle använda Diablo till avel.

Agnetha säger att hon har fått in en betalning, och information om att mer betalning kommer inte. I runda slängar har köparen betalat ungefär en tredjedel av det överenskomna priset. Diablo används både i avel av köparen och tävlas i dressyr i Storbritannien. Köparen står som ägare när hästen tävlar, trots att Agnetha Hjortsparre har kvar hästens alla ägarbevis.
– I maj insåg jag att jag blivit lurad, säger Agnetha.

Båda parter har advokater inkopplade i ärendet. Diablo står på en låst anläggning men när Agnetha var i Storbritannien i samband med Royal Welsh förra året lyckades hon komma dit och träffa honom.
– Han mår bra och har det i alla fall jättebra, säger Agnetha.

Tvisten har tagit mycket kraft från Agnetha Hjortsparre och advokatkostnaderna har satt henne i en svår ekonomisk sits.
– Man får ingen rättshjälp när det är utanför Norden, säger Agnetha.
Nu vill hon bara få tillbaka sin ponny eller få honom betald. Hon vet att hon har rätten på sin sida eftersom det finns kontrakt. Hon har också sparat skärmdumpar på alla konversationer hon haft med köparen.
– Har man ett kontrakt så har man ett kontrakt, säger Agnetha, som tillägger att varken hon eller hennes advokat har varit med om ett liknande ärende tidigare.

Den långdragna tvisten har just nu ingen lösning i sikte, men Ridsport återkommer i ärendet så snart det framkommit nya uppgifter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden