KapacitetEHV-utbrottet i Valencia har fått gigantiska proportioner, medan man här hemma i Sverige vanligtvis ser ett par fall av abortvirus under den här årstiden varje år. De senaste dagarna har två hästar i Sverige konstaterats ha sjukdomen, men vilken beredskap finns egentligen om smittan skulle få större spridning likt den i Valencia?
”Inga fall med neurologisk sjukdom i Sverige idag”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, har rådfrågats av FEI som expert när det gäller utbrottet i Spanien. På frågan hur det ser ut i Sverige idag, är svaret än så länge lugnande.
– Vi har inga fall rapporterade med neurologisk sjukdom idag i Sverige, säger hon till Ridsport.
De två senast konstaterade fallen av EHV-1 i Sverige kommer från Eskilstuna kommun, samt hos Långeberga Ridklubb i Göteborg, där en nyanländ ridskolehäst testat positivt för sjukdomen.
Smittor kommer ofta med importerade hästar, men det finns idag inga krav – endast rekommendationer – på att sätta en ny häst i karantän eller att man se till så att hästen är vaccinerad innan den kommer in i landet.
– Det är djurägarnas egna ansvar, det grundar sig i djurskyddslagen – djur ska skyddas från onödigt lidande och sjukdom. Så om man vet att hästen har utsatts för ökad risk för smitta så ska man göra det man kan för att skydda hästen. Men det finns inga specifika regler, konstaterar Gittan Gröndahl.
Inte fler fall än ett vanligt år
Än så länge ligger antalet insjuknade hästar i EHV-1 i Sverige på normala nivåer för årstiden.
– Det är ett fåtal fall, precis som det har varit de senaste åren. Det är inte fler än vanligt. Hittills har det bara varit fall där hästarna har milda symptom, eller ston som har kastat sina föl. Vi har inga neurologiska fall, och det finns inte heller några tecken på att det finns någon smittspridning mellan de drabbade stallen – det här är ett virus som kan blossa upp även om man inte haft kontakt med andra hästar, eftersom det kan ligga latent, säger Gittan Gröndahl.
Från Valencia har filmklipp visat hur hästar står i hängmattor, för att få hjälp med sina neurologiska problem. Vanligtvis används hängmattor vid andra typer av sjukdomar, till exempel om en häst ska läka efter en bäckenfraktur eller liknande.
– Det är en vanlig missuppfattning att folk tror att man hänger upp hästen i hängmattan – den används bara som ett stöd till hästen och för att förhindra att till exempel en häst med en fraktur inte ska lägga sig ner och slå upp frakturen, berättar Gittan Gröndahl.
Kräver ständig övervakning
Anna Bohlin är ansvarig veterinär för vårdavdelningen på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, ett av de största djursjukhusen i landet. Ridsport ringer upp för att få veta mer om hur beredskapen ser ut om ett större antal hästar skulle smittas av EHV-1 och få neurologiska symptom.
– Här i Helsingborg har vi en vanlig isoleringsavdelning, men vi har även en extra isolering som ligger ännu längre bort från de andra hästarna på kliniken. Så vi har en separat isolering där vi skulle kunna ha EHV-sjuka hästar om det skulle bli aktuellt, och vi har även möjligheter att sätta upp fler tillfälliga boxar om det skulle behövas, det har vi erfarenhet av sedan tidigare.
Det är en liten del av sjuka hästar som blir hjälpta av hängmatta.
På frågan om hur många hästar som kan vårdas i hängmattor samtidigt ser inte Anna Bohlin någon begränsning i utrustningen – utan snarare av personal.
– Man ska veta att det är en liten del av sjuka hästar som blir hjälpta av hängmatta, men vi har absolut kapacitet för det – det stora är dock att hästarna behöver övervakas dygnet runt när de står i hängmatta. Om det då dessutom är på en egen isolering så krävs egen personal för det, vilket gör att vi skulle behöva extra personal dygnet runt. Det är en stor apparat att dra igång om det skulle behövas.
Följdsjukdomar ett stort problem
Det är inte heller alla hästar som kan sättas i hängmatta, då det gäller att de har rätt temperament för att klara av det.
– Det bästa för hästen är förstås att slippa hängmatta om det går, men EHV-sjuka hästar kan behöva annan understödjande vård som dropp, urinkateter eller hjälp att tömma ändtarmen, sådant som kan vara besvärligt att pyssla med hemma. Så det kan finnas andra anledningar till att det finns ett behov av att vårdas på hästsjukhus trots att de inte ställs i hängmatta, säger Anna Bohlin.
Det är väldigt onaturligt för en häst att bli liggande eller stillastående under en längre tid.
Det senaste dödsfallet som FEI rapporterar om från Valencia rör sig om en EHV-smittad häst som fått kolik och genomgått en buköppning, men därefter fått avlivas.
– Det är det som gör det så svårt, att hästarna får de här följdsjukdomarna. Att hjälpa hästen med laxerande är en viktig del av behandlingen – det är väldigt onaturligt för en häst att bli liggande eller stillastående under en längre tid.
I de fall där hästen inte kan räddas utan måste avlivas rör det sig oftast om en kombination av sjukdomen och komplikationer.
– Det handlar inte bara om att hästen inte kan resa sig själv utan även att den får komplikationer som kolik eller liggsår, och så själva lidandet för hästen. Det beror också på vilken typ av individ det är, men det kan också vara ett skäl till avlivning, att hästen inte alls har det bra även om man skulle kunna hålla den vid liv ett par dagar till, konstaterar Anna Bohlin.
”Alla ska känna sig trygga”
Anna Bohlin säger att om situationen med många smittade hästar skulle uppstå får man ta beslut för varje individuellt fall, vad just den hästen kan tänkas behöva.
– Det är också jätteviktigt för oss att hästägare som kommer hit med hästar som har andra sjukdomar eller skador känner sig trygga och inte riskerar att smittas. Vi hoppas verkligen att det inte händer, men om vi skulle behöva vårda flera EHV-smittade hästar så har vi absolut möjlighet att göra det.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på