Sportnytt
10 juli 11:10

Inga överraskningar när Henrik von Eckermann sommarpratar

RadiopratVi får följa regerande världsettan Henrik von Eckermanns väg från barndomens aha-upplevelse på Scandinavium till OS-guldet i dagens Sommar i radions P1.

Inga överraskningar när Henrik von Eckermann sommarpratar
Henrik von Eckermann berättar bland annat om OS-guldet i Tokyo i sitt sommarprogram. Foto Sveriges Radio/FEI / Arnd Bronkhorst

När Henrik von Eckermann sommarpratar är det lika målinriktat som allt annat han gör – nu handlar det om att berätta hur man blir bäst i världen, och han går in för det från start till mål i programmet.
Det blir inga överraskningar. Inga trauman. Ingen humor.
Inget tjafs.

Ett avgörande ögonblick i Göteborg

Henrik von Eckermann tror inte på att prata med hästar, eller viska. Han tror på att lära känna dem, respektera dem som individer. Genom att vara tillsammans mycket med dem kan han lära sig att läsa dem.

I sommarprogrammet berättar han om det avgörande ögonblicket när han som barn ser ett ekipage komma ut från banan på Scandinavium och mötas av ett lyckligt team:
”Tre hinder ner och alla så uppspelta, jag fattade ingenting. Visst, det var Grand Prix, men tre ner är ju värdelöst.”
Henrik fick plötsligt en insikt:
”Där och då öppnades en möjlighet för mig. Om tolv fel är vad som krävs, jag kan nog lyckas. Den här drömmen kan jag kanske fixa. Jag hade bestämt mig och jag visste hur jag skulle hantera känslan av bristande talang. Jag skulle bli bättre än de andra på allt runtomkring ridningen. Min väg blev att skapa en egen väg.”

Besvikelse den starkaste känslan

Henrik von Eckermann berättar om hur han med sikte på att bli bättre, bäst, höll sig nära de bästa – Peder Fredricson, Malin Baryard och senare 13 år som anställd hos Ludger Beerbaum. Henrik berättar om hur han där fick sitt startkapital för att senare köra egen verksamhet och vi får lite dramatiserat följa upplösningen i OS i Tokyo. Det närmaste vi kommer lite starkare känslor i programmet är när han beskriver sin besvikelse över fjärdeplatsen där.

När det gäller saker som kunde ha varit jobbiga i barndomen, som killar som gnäggade efter honom i skolkorridorerna, säger han att det bara sporrade honom.

För den som intervjuat en segerrusig och pratsam Henrik som efter en större framgång kan uttrycka sig både kraftfullt och målande – eller haft möjlighet att sitta ner och prata häst och ridning på djupet – känns sommarpratet lite opersonligt och stelt läst ur manus.

Göteborgspostens recensent tycker att det är ”lite cringe”.

Aftonbladets recensent klagar på att världsettan bara pratar om hästar. Lika märkligt som alla fotbollsspelare som bara pratar om fotboll och skidåkare som bara pratar om skidåkning …?

Men vill man ha en manual till att bli bäst, ja då är dessa 90 minuter en hyfsad början.

Här kan du lyssna på Henrik von Eckermanns sommarprat.

I radion sänds det idag måndag 10 juli kl 13.00 med repris ikväll kl 23.07.

Lyssna på andra sommarpratande ridsportprofiler:

Anders Gernandt

Malin Baryard Johnsson

Peder Fredricson

Lisen Bratt Fredricson

Carl Hedin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden