Fälttävlan
16 maj 2021 10:33
Ridsportplus

Inga problem att hålla coronaavstånd

VirussäkertRidsport har pratat med Anette Berg i Gärds Ryttarförening, som arrangerade internationell fälttävlan första helgen efter att det nationella tävlingsstoppet hävts. Det gick bra att hålla koll på såväl Covid-19 och EHV-1, berättar Anette.

Inga problem att hålla coronaavstånd
Elsa Enskär passade på att lufta valacken Balotelli (e Bellissimo-Florestan) i CCI3* när Gärds bjöd in till årets första internationella fälttävlan. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där, Anette Berg i Gärds Ryttarförening som arrangerade internationell fälttävlan första helgen efter att tävlingsstoppet hävts. Hur gick det att hålla koll på viruset?
– Det gick bra. Vi tempade alla människor enligt FEI:s regler, och hästarna tempades och checkades in via FEI-appen. Som vi upplevde det hade vi inga problem med att hålla coronaavstånd på tävlingen.

I TDB finns ingen mer fälttävlan hos Gärds i år. Blir det någon mer?
– Jadå, vi kommer att ha en tävling senare i år, gärna nationell/internationell, men vi behöver ta hänsyn till både klubben och tävlingskalendern innan vi bestämmer ett datum.

Anette-berg-foto-privat
Anette Berg

Du arbetar med arrangörsfrågor i SvRF:s fälttävlanskommitté. Vad är de största utmaningarna där?
– Just nu är det coronan och osäkerheten kring vilka tävlingar som kan arrangeras, men sett i ett större perspektiv handlar det om att få ekonomi för arrangörerna. Det idealiska vore att vissa banor enbart används för tävling, men klubbarna behöver pengarna som träningar på banan ger. Det handlar också om arbetet med att hålla banorna i skick. Många kan hjälpa till under tävlingsdagarna, men alla ser inte att det är veckor av arbete före tävlingarna, och där skulle fler behövas.

Var i Sverige fattas det banor?
– Norrut förstås, men vi har behov av uppfräschade banor på många håll utom kanske just här i Skåne. Vi behöver bredden, med både privata banor som i Segersjö och föreningsägda banor.

Hur ser du på fälttävlans framtid?
– Jag ser ett oerhört intresse på flera nivåer, svenskar gör väldigt bra resultat internationellt. Men ekonomin är oroande. Svensk fälttävlan skulle behöva en sponsor som kan tillföra mer trygghet för vår gren.

Fakta

Fälttävlan

  • Antal tävlingar i TDB i maj och juni: 14.
  • Antal starter i fälttävlan 2020: 4 010 (2019 var det 6 160 starter).
  • Segrare under premiären i Gärds: Katrin Norling och Fernando-Ukato i CCI3* och Amanda Andersson med Jersey i CCI2*.
  • SM i fälttävlan 2021 för senior, young rider, junior: Ännu ej bestämt.
  • Ponny-SM 2021: 16–18 juli hos Väsby Ridklubb.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden