Nyheter
15 februari 2019 16:25
Ridsportplus

Ingen munkavle på domare

TävlingsreglementetVill Svenska Ridsportförbundet begränsa yttrandefriheten? Det undrade många när det nya tävlingsreglementet kom ut. Nu backar förbundet från formuleringen om vad officiella funktionärer får säga och inte får säga.

Ingen munkavle på domare
Målet med tillägget i TR om vad funktionärer får säga till media var att stoppa personangrepp. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och på en annan plats. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När tävlingsreglementet för 2019 kom ut, stod det att ”en officiell funktionär avstår från att göra några offentliga uttalanden till media eller på sociala medier, som kan skada Svenska Ridsportförbundet eller ridsporten i allmänhet.”

Det vi, liksom idrottsrörelsen i stort, vill uppnå är att det ska vara en god ton mellan officiella funktionärer i framför allt sociala medier. Det har inte alltid varit fallet. Robert Solin, Svenska Ridsportförbundet. 

− Jag trodde inte mina ögon när jag såg formuleringen, säger Ulrika Fåhraeus, som tog upp saken i sin blogg Ponnymamman.

− Om domare och andra funktionärer inte får gå till media, så är det munkavle, och så kan vi inte ha det år 2019, fortsätter hon.

Flera andra har också reagerat på formuleringen, och en medlem kontaktade Riksidrottsförbundet, där förbundsjuristen svarade att ett idrottsförbund inte kan bestraffa en person som använder sin grundlagsskyddade rätt att uttala sig.

Kan leda till bestraffning

Däremot kan alla former av otillbörliga uttalanden leda till bestraffning, konstaterar förbundsjuristen i sitt svar till medlemmen.

Nu har Svenska Ridsportförbundet förtydligat formuleringen. Den nya lydelsen är att ”en officiell funktionär avstår från att göra några offentliga otillbörliga uttalanden, eller på sociala medier, som kan skada Svenska Ridsportförbundet eller ridsporten i allmänhet.”
Vad funktionärer får säga och inte säga till media regleras inte längre i skrivningen.

”Blev inte bra formulerat”

− Vi kan självklart inte sätta oss över grundlagen och begränsa yttrandefriheten. Det har aldrig varit tanken. Men tyvärr blev det inte bra formulerat, och det upptäcktes inte trots att förslaget låg ute i ett par månader, säger Robert Solin på Svenska Ridsportförbundets kansli, en av dem som arbetat med nya TR.

− Det vi, liksom idrottsrörelsen i stort, vill uppnå är att det ska vara en god ton mellan officiella funktionärer i framför allt sociala medier. Det har inte alltid varit fallet, fortsätter han.

Målet är att stoppa personangrepp, inte hindra funktionärer från att framföra sina åsikter.
− Tvärtom. Vi välkomnar alltid sakliga debatter, även med skarpa argument i sakfrågor, säger Robert Solin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden