Nyheter
6 februari 2019 15:05
Ridsportplus

Oväntad extrautgift för ridklubbar

HöjningRidklubbarna får en utgift de inte hade räknat med. Det handlar om olycksfallsförsäkringen, som blir dyrare efter ett sent besked från försäkringsbolaget.

Oväntad extrautgift för ridklubbar
Olycksfallsförsäkringen blir dyrare än klubbarna räknat med. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tidigare har föreningarna betalat 45 kronor mer medlem och år för den kollektiva olycksfallsförsäkringen. Nu höjs avgiften med fem kronor redan i år, vilket innebär en extrautgift på tusentals kronor för större ridklubbar.

Klubbarna kan heller inte ta ut de extra kostnaderna genom att höja medlemsavgifterna, eftersom de är bestämda sedan länge.
Det normala är att ridklubbarna på årsmötet ena året beslutar om medlemsavgifter för året därpå, och därmed i god tid behöver känna till alla kostnader som medlemsavgifterna ska räcka till. Men den här gången sprack detta, och Ann-Catrine Bengtsson, administrativ chef på Svenska Ridsportförbundet, beklagar att beskedet om höjningen kommer så sent.
− Alla försäkringsbolag höjde sina avgifter i slutet av 2018, och därför kom beskedet om den här höjningen så sent, säger Ann-Catrine Bengtsson.

Det är dock redan klart att det blir ytterligare en höjning, till 53 kronor, år 2020. Därmed ska 2020 års medlemsavgift räcka till att betala en olycksfallsförsäkring som blivit åtta kronor dyrare jämfört med 2018.
− Försäkringen är väl använd och kommer verkligen medlemmarna till nytta, säger Ann-Catrine Bengtsson.

Ska räcka till mycket

Det är inte bara försäkringen som ska täckas av medlemsavgiften. Det finns också en grundavgift till Svenska Ridsportförbundet som är på 100 kronor för 2019 och höjs till 112 kronor år 2020.

Dessutom tillkommer en avgift till distrikten, och den varierar över landet. Exempelvis tar Skånes Ridsportförbund en fast avgift på 1900 kr per förening samt en rörlig del på 13 kronor per medlem. Den rörliga delen höjs till 30 kronor per medlem från och med 2020.

Västergötlands Ridsportförbund tar ut 1 400 kronor för alla klubbar, ytterligare 1 800 kronor för klubbar som bedriver ridskola, samt 36 kronor per medlem.
Stockholms Läns Ridsportförbund fakturerar 1500 kr per förening samt 50 kr per medlem.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden