Sverige
6 april 2021 06:00

Ingen ny prövning – hästhandlarens seger står fast

HästtvistHögsta domstolen tar inte upp tvisten där en hästköpare ville häva ett köp när hästen började krångla. Därmed står hovrättens dom fast, vilket innebär att hästhandlaren inte är skyldig att ta tillbaka hästen.

Ingen ny prövning – hästhandlarens seger står fast
Det blir ingen prövning i Högsta domstolen av hästtvisten, där tingsrätt och hovrätt kom till olika slutsatser. Foto: iStock

Målet gäller en tvist där hästförsäljaren Jenni Sunnanväder 2018 sålde en häst till en kvinna i norra Sverige. Hästen kostade strax under 50 000 kronor och skulle ridas av köparen och hennes familj, och även användas till viss del av en ridskola.

Efter en tid började hästen krångla, och köparens barn vågade inte längre rida den. Efter ytterligare en tid fungerade den inte heller på ridskolan.

Sju månader efter köpet ville köparen häva köpet, men hästhandlaren ville bara gå med på ett byte. Hästen skickades tillbaka till hästhandlaren inför ett byte, men köparen ändrade sig senare och ville att köpet skulle hävas, i stället för att hon fick en byteshäst.

Tingsrättens dom blev att hästköparen skulle få häva köpet, men enligt domen i hovrätten fanns det inga tydliga veterinära problem som kunde kopplas till hästens beteende och köparen hade därmed inte rätt att häva köpet. Hovrätten menade att köparen inte hade lyckats bevisa att felen förelåg redan vid köpet.

− Den här domen får stor betydelse för alla oss som säljer hästar, och det är många som tackat mig för att jag orkat gå hela vägen, sade Jenni Sunnanväder till Ridsport efter domen.

Köparens och hennes ombud valde att söka prövningstillstånd hos Högsta domstolen, med argumentet att det behövs vägledning i den här typen av mål, och att hästen trots korrekt hantering inte överensstämt med vad som avtalats mellan parterna.

Men HD ger inget prövningstillstånd.

”Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd” lyder utlåtandet från högsta instans.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden