Veterinärt
17 februari 2019 09:02
Ridsportplus

Ingen ovanlig felbedömning: Dubbelsidig bakbenshälta eller ryggproblem?

På djupetDubbelsidig hälta kan misstas för ryggproblem eller bristande ridbarhet.
– Typiska problem är att hästen inte bjuder fram ordentligt och att den går med lite kortare steg, säger veterinär Line Greve som är tidigare ponnylandslagsryttare. Följ med på ett besök vid hennes hältutredning med Q-horseteknologi och egna ridtest.

Ingen ovanlig felbedömning: Dubbelsidig bakbenshälta eller ryggproblem?
Line Greve har gjort sporthästarnas problem till sin specialitet, bland annat genom praktik hos de verkligt stora internationella hästortopederna. Q-horse, som syns till höger, är ett högteknologiskt system för objektiv rörelseanalys. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinären Line Greve berättar om en häst som hade varit hos olika veterinärer i två års tid. Till slut blev diagnosen att det rörde sig om ett ”stoproblem” och att hästen hade ont i ryggen. Ägaren var helt uppgiven när hon till slut sökte upp kliniken för att få röntga ryggen på hästen och sedan kunna döma ut den.

    – Hästen var mycket riktigt öm i hela ryggpartiet vid palpation, så det var lätt att missta sig på att det var grundproblemet. Men enligt min erfarenhet kommer ömhet i ryggen till 80 procent från bakbenen. Bara 20 procent är verkliga ryggproblem, säger Line Greve och fortsätter:

    – När vi började skärskåda hästens rörelser visade det sig att den hade dubbelsidig bakbenshälta, beroende på inflammation i bakknäna. Dessutom fanns problem i hovleden fram. Efter sedvanlig ledbehandling kommer hästen att bli bra.

    Linegreve_ridutredning_lg
    Line Greve har tävlat i dressyr och tillhörde det danska ponnylandslaget. Hon tog veterinärexamen 2011 och har gjort sporthästarnas problem till sin specialitet, bland annat genom praktik hos de verkligt stora inom detta gebit: hästortopederna Jean-Marie Denoix, Le Cirale i Frankrike, och Sue Dyson vid Animal Health Trust i England. Foto: Lottapictures
    Linegreve_lg – Trav Lättridning
    Line tittar rakt bakifrån när hästen travar och ryttaren får byta sittben i lättridningen. En del hästar förlorar rytmen helt när ryttaren ändrar sittben. Det är den 12-årige 1,45-hopphästen Seed (e Stolzenberg-Glückspiel) som visar hur en utredning går till. Foto: Lottapictures
    Linegreve_ridutredning_lg-11 - Galopp3
    ”Kvaliteten på galoppen säger mycket. Hästar som har haft bakbenshälta en tid kan få ont i SI-leden. Då kan de inte galoppera bra utan går med högt kors och vill inte sätta under sig utan spänner sig i SI-leden. De går också ofta i korsgalopp och kan sparka i galoppfattningen.” Foto: Lottapictures
    Linegreve_ridutredning_lg-13 - Galopp4
    Line Greve sitter gärna upp själv. ”Det behövs inte många steg förrän jag känner om hästen går rätt. Vissa hästar som har problem krullar ihop sig bakom hand och är omöjliga att få upp till ett stöd på tygeln.” Foto: Lottapictures

    Greve2

    Line Greve jobbar som veterinär hos Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Hon är specialiserad på hästar som har problem vid ridning – som är ömma i ryggmusklerna, går med kortare steg än tidigare eller gör motstånd mot ryttaren.

    De kan vara halta på båda bakbenen eller på alla fyra benen. Hon använder sig både av den objektiva rörelseanalysen Q-horse och tittar på hästens uppförande under ryttare.

    Kan misstas för ryggproblem

    Hon berättar att det är ganska vanligt att dubbelsidig bakbenshälta misstas för ett ryggproblem, eftersom hästen har blivit mycket stel i ryggmuskulaturen av att kompensera för sina inte fullt fungerande bakben.

    Ett misstänkt ryggproblem kan ibland på fel grunder verifieras genom röntgen, eftersom hästar kan ha smärre avvikelser i tornutskotten utan att detta har någon betydelse för deras användbarhet. Men det blir ändå ett bevis för att hästen inte är ”normal”. Tillsammans med reaktion i ryggmusklerna kan det resultera i en diagnos.

    Vill inte skjuta ifrån

    Vid dubbelsidig bakbenshälta vill inte hästen skjuta ifrån med bakbenen, och vill inte heller gå i rätt form – komma till arbete – utan går emot tygeln eller bakom lodplan och undviker kontakt med handen.

    – Det gäller både hopp- och dressyrhästar, på alla nivåer. Typiska problem är att hästen inte bjuder fram ordentligt och att den går med lite kortare steg. Det börjar ofta med ett litet problem i ett ben, men ryttaren tror att det är ett ridproblem – att hästen inte är genomriden. Sedan blir det en rundgång med kompensationsbelastning och problem i flera ben samtidigt, säger Line Greve.

    – Om vi kan få ryttare att ta till sig att dessa signaler kan bero på begynnande hälta, kan de komma tidigt till ridutredning och vi kan undvika att det utvecklas till något allvarligt.

    Greve1
    Skänkelvikning. ”Här syns skillnad i sättet att trampa
    över med bakbenen och hur hästen lyfter dem.” Foto: Lottapictures

    Hon börjar med en vanlig klinisk hältundersökning med palpation och böjprov samt en Q-horse-filmning. Sedan ser hon hästen riden, oftast av sin ordinarie ryttare, ibland av Victoria Eke-Göransson Bonde (djursjukvårdare) eller också sitter Line Greve själv upp.

    – Om ryttaren anger att det är i en särskild rörelse som hästen inte känns bra, då tittar vi på den. Annars har jag vissa övningar som jag vill se hästen göra, eftersom de tydligt visar om den använder bakbenen fullt ut eller ej.

    Utredning tar en dag

    Utöver att se hur hästen fysiskt använder sin kropp under ridning tittar Line Greve på dess kroppspråk och väger in det i bedömningen (se sidoartikel lägst ner). Den led som misstänks vara skadad och orsak till problemen bedövas och sedan rids hästen igen samt filmas med Q-horse.

    – En ridutredning tar ofta en hel dag, vi går igenom alla tänkbara orsaker. Hästen rids före och efter bedövning av olika leder och/eller nerver tills jag hittar var grundproblemet finns.

    När Line Greve  bedövar ena benet på en dubbelsidigt halt häst visar den ofta kraftig hälta på motsatta bakbenet.

    – Då brukar ägaren få mycket dåligt samvete för att de har ridit en häst som uppenbarligen är mycket halt.
    – I en del fall har hästen sedan överkompenserat på frambenen. Ofta har det då uppstått problem i hovleden där.

    Hennes utredning är det första, viktiga steget för att göra hästen frisk igen, genom att hon lokaliserar skadornas ursprung. Sedan vidtar behandling och rehab.

    Hälta2 Hälta1

    Flera studier

    om hältan

    Linegreve_ridutredning_lg-7Foto: Lottapictures

    Under fem år hos hos den brittiska veterinären Sue Dyson gjorde Line Greve både sin praktik och en doktorsavhandling om objektiv hältbedömning.

    Line Greve har också genomfört en rad andra studier kring vilka faktorer som kan utlösa hälta och på vilka sätt hästar kompenserar detta. Dessa artiklar har presenterats på internationella veterinärkonferenser och publicerats bland annat i Equine Veterinary Journal. Ett urval:

    1. Att sadeln glider på sned behöver inte bero på dålig passform eller asymmetriska ryggmuskler, utan kan indikera en bakbenshälta. I en kartläggning av 128 hästar fann man att sadeln konsekvent gled åt sidan på hela 54 procent hos hästarna med bakbenshälta, jämfört med endast fyra procent för hästar med frambenshälta. Efter behandling för hältan reds hästarna åter och då försvann sadelns glidning i 98 procent av fallen. En sadel som glider åt ett håll kan alltså vara en indikation på bakbenshälta och ger hästägaren möjlighet att tidigt upptäcka en låggradig hälta på ett bakben.

    2. Dåligt anpassade sadlar brukar associeras med ryggömhet hos hästen, men kan även påverka ryttarens sits. Detta kan ge ryggproblem hos ryttaren och försämrade gångarter hos hästen.

    3. Hästens ryggmuskler förändras över tid, vilket påverkar hur väl sadeln ligger på hästen. I en undersökning av 104 sporthästar kontrollmättes ryggmuskulaturen varannan månad i ett års tid. Resultatet visar att det sker förändringar flera gånger varje år, främst beroende på foderstat och hur intensivt hästen arbetar. Sadelns tillpassning behöver ses över ofta – både på unga och vuxna hästar.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden