Veterinärt
22 november 2018 18:15
Ridsportplus

Sanningar och myter om kolik – veterinären berättar mer

KolikKolik är omgärdat av påståenden. Vad är sanning och vad är myt? Veterinär Ylva Naeve reder ut begreppen.

Sanningar och myter om kolik – veterinären berättar mer
Tillräckligt med vatten och grovfoder är bästa sättet för att förebygga kolik. Foto: Virgonira/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mycket kan faktiskt kokas ner till två viktiga saker – att hästen har tillräckligt med grovfoder att äta och att den dricker tillräckligt med vatten. Vatten är centralt. Det är ofta när hästen dricker för lite som det blir problem. Vattnet måste vara friskt och av en temperatur som hästen tycker om, säger veterinären Ylva Naeve, Ugglarps Gård Hästkliniken, Ängelholm.

    – Vi hade nyligen en häst som kom hit med återkommande kolik och när den stod kvar här för observation försvann besvären direkt. Men så fort den kom hem blev den sjuk igen. Grundorsaken visade sig vara e-colibakterier i stallets vatten. Så snart det hade åtgärdats blev hästen frisk.

    Grundorsaken missas lätt

    Ylva Naeve påpekar att det tar ett par dagar innan en förstoppningskolik utvecklas. Därmed kan det vara lätt att missta sig på grundorsaken.

    Ylva Naevelg
    Veterinär Ylva Naeve. Foto: Lottapictures

    – En vanlig orsak är att hästen har rest mycket. Tävlar man ofta kan hästen ha druckit sämre på grund av transport och miljöbyte, då kan kolik uppkomma efter några dagar. Det kan förebyggas genom att man tar med eget vatten eller ger mash och annat blött foder.

    Kolik kan även följa efter vaccination.
    – En del hästar bli lite hängiga veckan efter vaccineringen. De får en lätt förkylning och dricker därför lite sämre än vanligt. Var uppmärksam på det och försök locka dem att dricka, till exempel med äppel- och morotsbitar i vattnet.

    Parasiternas härjningar kan också ge koliksymtom.
    – För vuxna hästar kan det vara bandmask i övergången mellan tunn- och blindtarm, som ändrar tarmens motilitet (rörlighet, reds anm), eller stora blodmasken, som kan ge blodproppar i de stora blodkärl som försörjer tarmarna. På unghästar är det framför allt spolmask som kan ge problem, säger Ylva Naeve.

    Beautiful Brown Thoroughbred Horse Drinking Water From Bucket. Thirst During Hot Summer Day. Thirsty Animal At Farm
    Viktigt vatten. Foto: Kyryl Gorlov/Istock

    Koll på vatten och grovfoder

    Det viktigaste att ha koll på är ändå grovfoder och vatten.
    – De hästar som har fri tillgång på grovfoder drabbas mer sällan av kolik än de som får grovfoder i intervaller. Ständig tillgång på foder håller systemet i gång. Hästar som går i en nedbetad hage, och har för lite att äta, kan få för sig att tugga i sig olämpliga växter, vilket kan ge gaskolik på grund av feljäsning i tarmen.

    – Om de smakar på ekollon, kan de få diarré följt av förstoppning samt en rad andra förgiftningssymtom, eftersom ekollon innehåller tannin som också är giftigt för lever och njurar.

    I hagar där de kan dra upp rötter med sand på, kan på sikt sandkolik uppstå.
    – Nu inför vintern är det viktigt att se till att hästen erbjuds ljummet vatten, till exempel genom att ha frigolit kring vattenkaret i hagen.

    Myter om kolik

    Veterinär Ylva Naeve reder ut felaktiga påståenden kring vad som orsakar kolik.

    Hästen äter snö

    ”Snön i sig framkallar inte kolik, men att hästen äter av den kan vara ett tecken på att den får för lite grovfoder och/eller för lite vatten.”

    Hästen är kall

    ”Kyla är ingen direkt orsak till kolik. Däremot kan en frusen och håglös häst som står stilla i stället för att äta och dricka få problem.”

    Hästen dricker kallt vatten

    ”Många tror att kalla saker ändrar bakterieflorans sammansättning, men det stämmer inte. Vi vet att hästar föredrar ljummet vatten, så om vattnet är för kallt kanske den dricker sämre och får i sig för lite vätska.”

    Hästen äter frostnupet gräs

    ”Samma sak här. Eventuella problem beror inte på att gräset är kallt, utan på att grässtrånas sammansättning ändrar sig när gräset slutar växa på hösten och vintern. Då kan de få ett innehåll som ger feljäsning i tarmen.”

    Texten publicerades första gången i Ridsport 22/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden