Veterinärt
4 oktober 2018 13:33
Ridsportplus

Så kan veterinärkostnader variera och möjliga orsaker till det

Vård utomlandsDet är stora prisskillnader på veterinärvård i Sverige och Danmark visar den jämförelse för kostnad gällande buköppning som Ridsport har gjort. Höga löner, dyra lokaler och vinstkrav sägs vara några av orsakerna.

Så kan veterinärkostnader variera och möjliga orsaker till det
Veterinärvården i Danmark

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns många faktorer som kan påverka priserna på djursjukvård, men ingen som helt och hållet förklarar skillnaden. För att sätta bukoperationen i den andra artikeln (här hittar du den) i perspektiv har vi gjort en jämförelse med en faktura på en svensk bukoperation. Det är självklart omöjligt att jämföra två fall rakt av, men jämförelsen ger ändå en fingervisning om skillnaderna.

Maria Lundvall, vice ordförande i Sveriges Veterinärförbund och legitimerad veterinär, tycker att det är att göra frågan alltför enkel att bara jämföra en enskild bransch.
– För att få en rättvis bild måste du titta på prisbilden i andra branscher också. Hur ser tjänstesektorn i länderna du jämför ut? Hur ser det ut med inflation, löneläge, personalomkostnader, skatter och annat?

Dessutom finns det lagstiftning som kan påverka, liksom kostnader för lokaler. En annan faktor är ägarförhållanden och vilka krav på vinst som finns, och hur konsoliderad verksamheten har hunnit bli, säger hon.

Krav på examinerade djurskötare

Sverige vs Danmark

Priser för buköppning

Ridsport har tittat på jämförbara priser i två fall av buköppning, ett i Danmark och ett i Sverige.

Häst opererad i Sverige

Sju dagar stationärvård inklusive buköppning.

Typ av vård / Pris i sek
Stationärvård (inklusive behandlingsarvode): 13 440
Operation: 27 263
Sedering: 3 063
Övrigt**: 42 331
Totalt: 86 097

Häst opererad i Danmark

Elva dagar stationärvård varav två dagar med intensivvård inkl buköppning.

Typ av vård / Pris i sek*
Stationärvård (inklusive intensivvård och behandling): 4 000
Operation: 11 550
Sedering: 1 323
Övrigt** : 32 327
Totalt: 49 200

*Räknat på en valuta på 1,50 svenska kronor för 1 dansk krona.
** Under övrigt ingår läkemedel, förbrukningsmaterial och mindre undersökningar.

En faktor som Maria Lundvall särskilt vill lyfta är att vi i Sverige är de enda som har ett krav på att djursjukskötarna ska vara legitimerade. Det har lett till en brist inom yrket och att lönerna har pressats upp rejält.
– En nyutexaminerad djursjukskötare har i dag nästan lika hög lön som en veterinär i Sverige, säger Maria Lundvall.

Bilden av hur det ser ut i Sverige bekräftas av Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare, där Svensk Djursjukvård ingår. Personalkostnaderna i Sverige är höga sett till helheten. Hon påpekar även att i många länder kommer delar av intäkterna från försäljning av läkemedel – något som inte alls förekommer på svenska djursjukhus.

En fundering som lätt dyker upp i de här sammanhangen är om det spelar roll att stor del av svensk djursjukvård betalas av försäkringsbolag. Susanne Nautrup Olsen på Köpenhamns djursjukhus tror inte det är en förklaring.
– De danska försäkringarna är ganska lika de svenska i dag, säger hon. För tio, femton år sedan var det inte så vanligt att de danska hästarna hade en veterinärvårdsförsäkring, men det har ändrat sig.

Hon konstaterar att det blir vanligare även i Danmark att det är riskkapitalbolag som äger djursjukhusen, och även där är Evidensia och AniCura stora.
– Jag tror i stället att det handlar om olika priskulturer som vuxit fram i parallella system, säger Susanne Nautrup Olsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden