Clinic
21 januari 2018 13:07

Ingrid Klimkes bästa tips

ReferatNär Ingrid Klimke kom till Flyinge var det fullsatt till sista plats i Stora ridhuset. Alla ville lyssna till Klimkes visdomsord, präglade av kärleken till hästar, ridning och sport - utan kompromisser med hästens väl och ve. Om du missade clinicen kan du läsa allt om den här.

Ingrid Klimkes bästa tips
Ingrid Klimke höll en uppskattad clinic på Flyinge. Foto: Kim C Lundin

Totalt hade det samlats mer än 2400 åskådare för att ta del av Ingrid Klimkes träningstips under en intensiv dag. Det räckte inte riktigt med endast ett insläpp, köerna ringlade initialt långa till både parkering och läktare. Det upprepades när alla ville besöka toaletterna under den enda pausen. Ganska tidigt in i clinicen stod det klart att även om all publik hörde utmärkt så gick ljudet inte fram till ryttarna i manegen. Det gav en del onödiga missförstånd. Sett till det rent praktiska har Flyinge som arrangör lite att arbeta med.

Innehållsmässigt fanns det bara rum för ros, från publik, ryttare och föremålet själv.

– Här i Sverige har jag mött uppmärksamma och väldigt tillmötesgående ryttare, en publik som lyssnat och varit med hela dagen. Det har varit ett rent privilegium att ha så fina ekipage på en clinic, som dessutom är beredda att ta hjälp, ett rent nöje för mig, konstaterade Ingrid Klimke när hon gått i mål efter en intensiv dag.

Ingrid Klimke
Ingrid Klimke, med dottern Greta till vänster, fick ett varmt välkomnande av ett fullsatt Flyinge. Foto: Kim C Lundin

Att det inte alltid är så avslöjade Ingrid Klimke vid dagens slut.
– När jag och min dotter Greta reste hit sa jag till henne att det kan gå precis hur som helst, du vet aldrig vad som händer under en clinic. I dag var en bra dag.
Ingrid Klimke gav några verkligt skrämmande exempel på allt ifrån allt för prestigebundna ryttare till halta hästar, som hon stött på under andra clinics.

Dottern Greta var inte bara sällskap utan även en viktig medhjälpare under dagen.
– När man ska göra så många bomövningar på en enda dag i ridhuset är det viktigt att ha en medhjälpare som känner till systemet och som vet vad vi ska använda och brukar jobba med. Greta är 15 år och vet exakt hur jag jobbar, det är en ovärderlig hjälp men också en rolig weekend för oss två att komma till Flyinge.

Greta Klimke
Greta Klimke i full färd med att ordna infångarna till det smala rishindret. Foto: Kim C Lundin

Ryttarna i clinicen var väldigt blandade, de avslutande fälttävlansryttarna från landslaget hade Klimke träffat många gånger tidigare på tävlingar medan dressyrryttarna var nya bekantskaper.
– Jag tycker att de dressyrryttare som var med i clinicen i dag väl kan matcha de tyska ryttarna, de höll väldigt hög klass, både ryttare och hästar. Många kan med huvudet högt åka ut och tävla i Europa.

Under clinicen red Ingrid Klimke själv på Fecybelle som ägs av Maria Gretzer. Men egentligen är hon inte så sugen på att rida i clinics på okända hästar.
– För att göra en verklig skillnad på en häst behöver du god tid på dig. Du kanske kan hitta lite knappar under någon timme, men det är inte så troligt. Jag är alltid lite osäker på om detta är ett effektivt sätt att visa saker på en clinic och om det är intressant för publiken.

Sammanfattning av Ingrid Klimkes bästa råd

Att bygga upp sin häst – ett långsiktigt arbete
”Det är viktigt att se på all träning av din häst som byggstenar i ett stort och långsiktigt projekt. Du vill att din häst ska kunna arbeta och kanske tävla långt upp i åren. När jag börjar med 4-åringarna, 3-åringar går i min värld i hage, så arbetar jag dem med siktet inställt på att de fortfarande ska kunna tävla när de är 16 år. De ska fortfarande tycka det är roligt, vara friska och starka så att ridning och träning inte känns negativt.
Talang får inte innebära att du som ryttare forcerar träningen och hoppar över utvecklingssteg. Systemet med klassisk utbildning fungerar fortfarande, att stegvis bygga upp sin häst är ett grundfundament i allt arbete med hästar. Det kräver tålamod, vänlighet och beröm men också en tydlighet när de inte gör något bra, då är det bara att försöka igen. Aldrig med hårda tag eller kraft, ha alltid en vänlig inställning till din häst – den är din vän. Lyssna till din partner, hästen försöker lyssna på dig och förstå vad du vill.”

Stretching och aktiva bakben
”I uppvärmningsfasen, lika för alla hästar, ska hästen inför varje pass stretcha neråt och framåt. Det är lika viktigt som att den i arbetsfasen arbetar med aktiva bakben och i en riktning uppåt framåt. Hästar ska aldrig tillåtas krylla ihop sig och gå på framdelen utan aktiva bakben och en rygg som arbetar.

Fecy Belle
Ingrid Klimke förklarar hur uppe och framme hästen måste vara. Foto: Kim C Lundin

Cavaletti-arbete – engagera motorn bakifrån
”Arbete med bommar hjälper till med så mycket och är ett moment som inkluderas i träningen flera gånger i veckan. Det är en av de bästa sätten att hjälpa hästen att hitta sina bakben och sin rygg i arbetet. Övningarna kan varieras i det oändliga och göras roliga för hästen. Det är inte slitsamt utan uppbyggande och det är det för alla hästar, oavsett disciplin.”

Den kompletta halvhalten
”Om du rider en halvhalt så tar du först förhållningen med din vikt, sits och skänklarna och sedan med handen – sedan ger du efter igen, allt inom bråkdelen av sekunder.
Många ryttare tappar bort att halvhalten avslutas med att ge efter igen. Om du bara fortsätter att ta utan att ge efter igen så kommer du att få en häst som ger dig motstånd och lägger sig på. Det är det motsatta av vad du vill uppnå – du vill ha din häst att arbeta för lätta hjälper, arbeta bakifrån och framåt.
Använd halvhalterna till att få din häst att lyssna på dig, speciellt vid tillfällen när det är mycket annat som pockar på uppmärksamhet.”

Ingrid Klimke
Hela tiden demonstrerar Ingrid Klimke vad hon menar.
– Sitt på rätt sittben så det blir tydligt för din häst. Foto: Kim C Lundin

Utvärdera din egen sits och insats – hela tiden
”Dina tre hjälper med sitsen, skänklarna och handen måste ge hästen en ram och den ska vara bästa möjliga – för din häst försöker göra sitt bästa. Som ryttare måste du vara väldigt precis i dina hjälper, konsekvent och med precision. Mitt mål som ryttare är att vara perfekt: att sitta rakt, stilla i handen och svinga med i hästens rörelse med höfterna, mitt över hästen som exempel. Allt det här kräver ständig övning och ständig utvärdering, jag tittar ofta på film på mina egna ritter för att förstå och se vad som kan bli bättre. Allt kan bli bättre. Som ryttare är det ditt ansvar att ständigt arbeta på att bli bättre. Du behöver jobba på dina tre hjälper som med tiden förhoppningsvis kan bli helt osynliga. Det är målet, att rida för osynliga hjälper, men vägen dit är lång. Du ansvarar för förbättringen, skyll aldrig på din häst, du är ansvarig. Detta är samtidigt det som är underbart med vår sport, du lär dig från varje häst du möter.”

Fokusera!
”När du är med din häst, från marken eller i sadeln, ska du vara med din häst. Slå av mobiltelefonen, lyssna bara på din häst och jobba för att vara ett med hästen. Om du vill att din häst ska lyssna på dig så måste du vara redo att lyssna på din häst hela tiden. När du sitter till häst så är det det enda du ska göra.”

Fakta

Publikens frågor till Ingrid Klimke

Hur kan man använda att hästen skyggar i ett hörn ?
– Du får chansen att lära hästen att det inte är farligt, att de ska följa dig, att de är trygga med dig. Du måste lära hästen att de ska lita på dig. Låt aldrig hästen vända eller bryta av, se till att den blir hos dig och att du rider framåt.

Hur tränar du fälttävlanshästens fitness?
Jag rider mycket ute och galopperar, klättrar. Var fjärde dag jobbar jag med konditionsträning.
Om du ska klara en CCI på 10 min så behöver du klara intervallträning motsvarande 15 minuter
Hästarna rids en timme om dagen och sedan går de ute i hage resten av dagen.
Hur intensivt man tränar beror det helt och hållet på var du kan träna, hur din häst är i kondition. Har du en häst som står högt i blod håller konditionen bättre och har du en vanlig varmblodshäst måste du jobba längre med konditionen.
I tyska förbundet har vi ett projekt där vi mäter deras mjölksyrenivåer och bygger upp träning från det. Jag går mycket på min känsla för hästarna.

Varför var hästarna i högre dressyrklass inte kapabla att visa arbetstrav?
Arbetstrav hör hemma i uppvärmningsfasen och de här var redan varma när de kom in här. I den fasen ska de äldre etablerade hästarna röra sig lika naturligt som de unga med jogging och stretching.
Ju mer utbildad och tränad en häst är desto mer samling och aktiva bakben kommer in. Jag bad inte någon av de här ryttarna att visa arbetstrav utan de visade rörelser från Prix St George och högre program, där finns helt enkelt ingen arbetstrav. GP-hästen var lite för passage-aktig i början men det jobbade vi på med takten.
Alla hästar är inte likadana och lite beroende på deras mentalitet kan de tycka om att komma in och gå i passage. Jag bråkar inte med en häst om det, jag låter dem ha sin personlighet. Om de fortsätter att spänna sig och vilja gå passage så sätter jag dem i cavaletti-arbete för där har de ingen chans utan måste arbeta framåt.

Vad tycker du om asfaltträning?
Det är en idé som kommer från Storbritannien att hästarna ska gå på asfalt i några veckor. För mig är det tveeggat.
Betong och asfalt är för hårt, det är tufft för lederna, för djupt mjukt underlag är svårt för senorna.
Jag avskyr BuCha med treårsklasser, jag rider inte 3-åringar, de går i hagen.
Jag bygger alltid upp hästarna med målet att de fortfarande ska kunna tävla när de är 16 år. Jag bygger upp musklerna långsiktigt och jag kör aldrig på extremvarianter samt alla hästar går i hage. Så ser mitt alternativ till asfaltträning ut.

Hur rakriktar man krokiga hästar?
Jag jobbar med dem i yttertygeln och ser till att ha hästen mellan skänklarna. Jag jobbar en hel del på kvartslinjen för att de ska lära sig att hålla sig raka, med hjälp av mina hjälper. Jag rider ofta utan stigbyglar. Det är ett långsiktigt projekt, ha tålamod.

Jag har en fråga om en ung häst som ridits in sent, han vill inte göra halt utan faller ner på bogarna?
Jobba med halvhalterna och ta det ett steg tillbaka. När halvhalterna fungerar så kan du jobba vidare, du måste hjälpa hästen att ha bakbenen under sig. Halten är en övning för lydnad och att de är framme för skänkeln samt att de är reaktiva.
Det gäller att repetera repetera, en häst som har bakbenen under sig och huvudet uppe kan inte hamna på bogarna.
Abraxxas hade inga särskilt bra gångarter så hur ska jag kunna få lite poäng i programmen? Det gäller såklart att hämta hem dem i halterna. Jag övade och övade, till slut fick jag tre tior på tävling med honom för det.

Referat från clinicen
Grupp 1
– De unga hästarna i första gruppen är inte uppvärmda och det är en av de viktigaste delarna i arbetet så vi fokuserar på hur de ska värmas upp på bästa sätt, inledde Ingrid Klimke.
Linn Larsson rider den 4 åriga Aqua som är ett sto e Tomahawk-Skovens Rafael, ägd och uppfödd av Lena Nyström.
Michaela Långberg rider på hästen Amarit som är hennes egen. Amarit är en 5-årig valack e Hamilton-Voltaire. Michaela tävlar i både dressyr, fälttävlan och hoppning.

– Skritta så att hästen kan visa sin bästa skritt, håll en lätt kontakt men med lång tygel, klappa och lugna din höst, gör den trygg. Se till att händerna är låga och tillsammans, inte mer än en knytnäves bredd emellan. Det ger hästen en känsla av trygghet.
– Det är inte lätt att värma upp en ung häst i en ny omgivning men vi vill visa verkligheten så Linn har lite att jobba med.

Klimke uppmuntrar ryttarna att jobba med att få sina hästar att söka sig framåt och neråt.
– Ge efter så snart du kan, låt dina armbågar följa med och ge eftergift hela tiden, klappa alltid med handen mot din insida så att yttertygeln är en väldigt konsistent del att rama in hästen med.
– Du ska stretcha hästen och trava den med aktiva bakben i uppvärmningens andra del. En stadig kontakt är viktig för den unga hästen. Så fort de gör något bra, klappa med innerhanden, ta varje tillfälle att få din häst att känna sig duktig.
– Jag är otroligt imponerad över bakbenen på Linns sto Aqua, hon har precis rätt aktivitet för en dressyrhäst, hon både trampar under sig och jobbar uppåt i takt. Michaelas häst är så otroligt uppmärksam och stadig, vill absolut inte röra bommarna.
– Du ska ge den unga hästen en stadig ram, det är viktigt att inte tillåta dem att etablera dåliga vanor som att ta upp huvudet i galoppfattningarna. Som ryttare måste du ha en konsistent kontakt, ge och ta men framförallt tänka på ramen och guida dem neråt i stretchningen, den kommer inte automatiskt utan ni måste öva upp det.

Klimke låter ryttarna värma upp i skritt över bommar och poängterar att skritten måste vara aktiv och arbetande. Hon avslutar uppvärmningen med skritt över samma bommar och visar den fina aktiviteten i rygg och bakben.
– Alla hästar, oavsett utbildningsståndpunkt, värms upp på samma sätt. Aktivera, stretcha och forma ramen. Under arbetet jobbar du med halvhalter och övergångar, arbeta med att rida aktivt med ditt säte in i halvhalten och övergången, lika aktivt upp i nästa gångart.
– Du måste begära att din häst reagerar på dina hjälper, om du inte får en reaktion på din drivning så se till kvickt att du får det. Samma sak med förhållningarna, se till att de går igenom, ”tjata inte” utan se till att du får rätt respons.

Klimke ger råd till Michaela att jobba med sin häst för att hjälpa honom överkomma de hinder hans exteriör ger.
– Om jag haft lastbilen med mig hade jag gärna lastat denna unga moderna dressyrhäst Aqua är och tagit med henne hem, en riktigt begåvad häst. Linn, du behöver jobba på din kontakt så att den blir stadigare och med mer eftergift när det behövs.

Grupp 2
Yvonne Österholm rider på stoet Dorina, SWB som är 7 år e Belissimo M-Don Schufro som ägs och är uppfödd av Per-Arne Persson.
Pernilla André Hokfeldt rider Cash Flow en valack e Cashmir-Don Romantic som är ägd och uppfödd av Eva Cavell.

Klimke var redan från start noga med de små små detaljerna.
– Yvonne, du bör inte ha din tumme uppe på ditt spö får då blir din hand alldeles för hård. Håll den runt om spöet istället för att få bättre och mjukare hand.

Uppmaningen att ge efter, som ett delmoment i halvhalten, ljöd ett oändligt antal gånger i arenan.

Ryttarna får börja med travbommar i en solfjäderform.
– Den här formen kan ligga kvar i paddocken och fungera för både små ponnyer på insidan och stora dressyrhästar i ytterläget.
– Hela syftet med övningen är att aktivera bakbenen, du får hjälp över bommarna och rider sedan på den energin. Böj era hästar mer inåt och jobba med energin genom att göra övergångar. Placera er häst rätt och rid spåret framför er som ni ser det, håll det spåret sedan.

Yvonne och Dorina får rida en åtta med två 10-meters volter, den ena över solfjädern med bommarna.
– Målet är att få den här hästen som är snudd på född med nacken som högsta punkt att sträcka ut och aktivera sig mer. När vi är klara kommer hon att göra mycket bättre mellantrav än vi såg innan övningen.
– Se till att du har henne väldigt rak när du ställer om och sedan aktiverar henne i traven, jobba på att hålla rätt voltspår.
Efter några gånger får de beröm. Dorinas hals blir lite längre, bakbenen är med och Yvonnes hand bättre placerad. Klimke uppmanar henne att öka mer på långsidorna.
– Ge henne mer plats och mer hals, ner med händerna och driv, driv, annars sitter jag upp själv, skojar Klimke.
En sista diagonal ger rätt resultat och Klimke är nöjd.

Pernilla och Cach Flow får en övning med syfte att förbättra galoppkvalitén.
– Rid på stora mittvolten i trav, rid över solfjädersbommarna, efter dem fatta galopp, gör en övergång till trav innan bommarna, trava över och upprepa.
– Var noga med dina övergångar och se så bra han jobbar den fina aktiviteten över bommarna tar han med sig in i galoppen.

Yvonne och Dorina får jobba på halterna. Förhållningarna går fint men Klimke vill se kvickare reaktion igång igen till trav efter halten.
– Du har både spö och sporrar, se till att du får en reaktion, det är viktigt att klappa oh berömma men ta inte i för mycket varje gång, en liten klapp räcker.

Pernilla och Cash Flow får jobba vidare med galoppen.
– Han har en bra galopp och en verklig talang för piruetter kan jag se, det är snart dags för honom som 7-åring.
De visar verkligt fin förvänd galopp och Klimke ber om byten.
– De är jättefina, kan han göra byten i var fjärde? Prova! Åhh de var verkligt fina. Jag har sådan tur som får så bra ekipage i dag.

Yvonne och Dorina får arbeta med samlingen i galoppen genom att göra omväxlande volter in från fyrkantsspåret med mera samling och mera ökning emellan på långsidan.
– Be henne sitta mer i samlingen på volten, se till att du ger henne eftergift i insidan emellanåt. Nu jobbar vi med förvänd galopp, och hon gör det så bra. Eftersom hon är så korrekt byggd och har så lätt för sig är det lätt hänt att gå för fort fram. Det är viktigt att hon får stretcha neråt ordentligt i varje arbetspass. Så här som Yvonne och Dorina ser ut nu i slutet på arbetspass skulle alla ekipage se ut.

Grupp 3
Ebba von Essen rider  Macacho är en hingst född 2011 e Maserati-Camaro M uppfödd och ägd Jeanette Joelsson.
Per Sandgaard rider på hästen Charmeur är född 2007 e Krack C-Gribaldi och ekipaget har flertalet placeringar och segrar i Grand Prix. Uppfödd av AJ Groen och ägs av Arphus Gård.

Ebba och Macacho fick jobba på att få en lite öppnare form, kanske några centimeter förklarade Klimk, och framförallt trampa mer under sig mer. De fick arbeta med övergångar först på en stor volt för att sedan göra sidvärtsarbete längs långsidorna.
– Han vill så gärna göra passage men där är vi inte än, han gör verkligt fint arbete i skolorna.

Per och Charmeur hade lite samma problem med en verkligt begåvad häst som har lätt för att göra det svåra.
– Han vet att han kan göra jättefin passage, han vill göra det hela tiden så du får passa takten noga. Skolorna är inget problem, visa oss en fin travökning!
Charmeur länger ut i en mäktig diagonal.
– Den har han väntat på att få göra länge, se så fin han är, sa Klimke.

Ebba och Macacho får jobba på de svåra skrittpiruetterna med galopp emellan. Det är både en övning som leder till bättre skrittpiruett och sedan blir en naturlig övergång till att öva på arbetspiruetter. Ebba rider på medellinjen, går ner till skritt och gör en skrittpiruett, efter några övergångar låter hon bli övergången och gör en vändning i galoppen, en början till piruett.

Så gott som samtliga ryttare fick sina händer korrigerade.
– Jag är väldigt kinkig. Små detaljer i hur du håller dina händer, din sits och ditt skänkelläge har stor påverkan på din inverkan på hästen. Jag tittar konstant på filmer av mig själv för att ständigt förbättra min egen sits.

Per och Charmeur får arbeta med piruetterna och Klimke är riktigt nöjd med hur de arbetar.
– Du har väldigt fin rytm och guidar honom väl, han har lite bråttom i vänster galopp men du hanterar det bra. Väldigt regelbundna språng och fint lyft.

Ebba och Macacho får jobba med galoppombytena. Stiglädren åker upp och de får rida på kvartslinjen och göra byten så fort det känns bra.
– Nu gör vi i vart fjärde, jag räknar åt dig, så bara gör det. En, två, tre, fyr, jättebra! Du borde byta till supersmå sporrar för han är så känslig och du har långa ben. Du behöver göra det mjukare och med mindre rörelse i benen, för att få bytena mer i uppförsbacke och mindre svajjiga. Det går riktigt bra redan nu.
– Åhh, var det första gången, superbra!

Klimke delar med sig av sitt räknetips för att veta var man är i bytesserierna. Per och Charmeur demonstrerar med byten i vart tredje, i vart annat och i varje. Han får jobba med den krävande linjen i Specialen, piruett, sju byten och sedan en piruett igen och Charmeur excellerar.
– Det här är underbart att se: han tuggar, han är positiv, ni har ett fantastiskt samarbete, det är precis så här dressyr ska vara.

Grupp 4
Aminda Ingulfson rider stoet Hot Cup VH som är 9 år e Blue Horse Hotline-Corrado WL som ägs av ryttaren och är uppfödd av Västra Hoby stuteri.
Ingrid Klimke rider hästen Fecybelle som ägs av Maria Gretzer. Fecybelle är ett sto e Carambole-Sjapoo och född i Holland hos den holländske landslagsveterinären J.W Greve.

Passet med de tre övningarna beskrivs i en separat artikel, se bilder från passet här.

Grupp 5

Niklas Lindbäck rider Focus Filiocus, en 12-årig valack e Feliciano-Be My Chief xx, och är uppfödd och ägs av familjen Albertsson.
Hanna Berg  rider Quite Survivor som är 13 år e Quite Easy-Labrador.  Hästen är uppfödd av Hannas föräldrar och ägs av Hannas lilla syster Matilda.
Malin Josefsson rider på sin häst Allan V som är en 11-årig valack e Lucky Point-Irco Mena, uppfödd av Malins föräldrar.

Ingrid Klimke välkomnade de för henne mycket bekanta ryttarna och satte igång med det sista passet.
– Det är vinter så vi jobbar med uppbyggnad av våra hästar inom fälttävlansgrenen. Det innebär att vi hoppar ganska lågt, arbetar mer på lydnad och precision än att utnyttja kapaciteten.
– Det är nu du som ryttare kan slipa din sits och din kommunikation med hästen, arbeta på alla detaljer.

Under passet hoppade de tre ekipagen allt från cavaletti till smalt rishinder och en konstruerad spets. De olika linjerna byggdes så att de kan utnyttjas för både unga hästar och mer rutinerade rävar. Om och om igen ljöd Klimkes ord

– En gång till – och nu är du mer noggrann.

De tre ryttarna tog till sig och jobbade mycket positivt under Klimkes detaljerade instruktioner.
Hanna Berg var konkret och kortfattad:
– Jag tar med mig att jag ska förbli lugn, hålla rytmen hela vägen och hålla nere mina händer.

Niklas Lindbäck, som mest rutinerad, tog med sig att hålla hästen aktiv bakifrån, lyssna på hästen i alla lägen, just för att inte forcera utvecklingen.
– Det har sagts förut men det är viktigt att betona grunderna, jag tar stort intryck av Ingrids ord om att lyssna på hästen. Hästen ska tycka om att göra saker, inte bara utföra det för att den måste, det är viktigt.

Malin Josefsson summerade sina intryck:
– Jag gillar den här inställningen till hästen. Sen måste jag konkret ha min häst mellan skänklarna, få honom att lyssna mer på min innerskänkel efter hindren som ni alla såg i dag. Jag har fått massor med nycklar med mig att arbeta med.

– Nästa gång jag kommer vill jag att du Malin rider bland dressyrryttarna för det är det enda ni saknar, mer grundarbete i dressyren. Hoppningen är inget problem för er, det är det grundläggande dressyrarbetet som behöver förbättras, det fixar ni.

Presentation av alla ekipage i clinicen med bilder

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden