Ung i ridsportenHon stod just i begrepp att växla upp sitt företagande när hon fick ett erbjudande hon inte kunde motstå. Inom kort börjar 23-åriga hoppryttaren Ingrid Ravik jobba hos sin stora förebild.
– Jag ser så mycket fram mot att få bli en del av det teamet, säger Ingrid.
Ingrid Ravik: ”Det jobbet gick inte att tacka nej till”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Filmen: Ingrid Ravik om att välja mellan unghästar och toppsport
Vi träffas i samband med unghästtävlingen Young Star Masters på Grevagården i Skövde i slutet av augusti, och strax före intervjun går Ingrid Ravik lite åt sidan för att kolla om hon kan berätta vad som snart ska hända.
Det går bra. Hon får sitt klartecken.
– Jag har fått jobberbjudande hos Emma Emanuelsson och börjar där om ett par veckor. Emma är en stor förebild och jag har tränat för henne i många år, så att få chansen att lära sig av henne – det kändes bara för bra för att tacka nej, säger Ingrid, som ska jobba som beridare hos Emma.
Det är fortfarande jättemånga som minns mig från Ponnyakuten
Kanske ringer det en klocka när du hör namnet Ingrid Ravik. Och det stämmer. Som tioåring var hon med i Ponnyakuten i SVT.
– Det är fortfarande jättemånga som minns det. Många som inte riktigt vet vem jag är känner igen mig därifrån, och då tänker jag: ”Oj då, har jag inte utvecklats sedan jag var tio år?”
Ingrid skrattar när hon berättar det, Ingrid som i dag är 23 år och tidigt bestämde sig för ett liv med hästar.
– Ponnyakuten öppnade dörrar och jag fick många kontakter. Jag tränade för Pether Markne för första gången i samband med inspelningen, så när jag sedan skulle tävla ponny-EM 2017 var jag hos honom på camp före tävlingen.
Växte upp omgiven av hästar
Hästintresset föddes tidigt hos Ingrid, vars mormor och morfar födde upp araber på Billingen mellan Skövde och Skara.
– De hade ett stuteri med över 100 hästar så jag växte upp omgiven av hästar. Mamma tävlade arabgalopp, och jag började med ponnygalopp, men sedan gick jag över till hoppning. Det var roligare.
B-ponnyn Hectors Hero var med Ingrid i Ponnyakuten, och därefter tävlade de i sex SM. 2014 tog de SM-brons i Vetlanda.


– Sedan köpte vi en oinhoppad D-ponny från Irland, Attyrory Bye Bye Love, som jag hoppade in. Det var lite… fartfyllt kan man säga, för hon hade sadeltvång. Men sedan blev hon helt magisk. Vi startade fyra SM, och sedan NM och EM. Vi tog brons i NM både individuellt och i lag,
– Fina Lovi. Jag sålde henne till Italien efter EM för att kunna finansiera inköp av några unghästar.
Startade eget efter utlandsvistelse
Under gymnasietiden var Ingrid under lärling hos Svante Johansson och Nina Sturesson i Varberg
– Där fick jag med mig en massa lärdomar och det var mycket träning. Efter studenten flyttade jag till Holland och jobbade ett år hos hoppryttaren Kevin Olsmeyer som driver Stall Doorwerth. Han hade mycket unghästar som vi red in, hoppade in och tävlade.
Väl hemma igen började Ingrid bygga upp sin egen verksamhet på föräldrarnas gård i Lerdala, där hon tagit emot hästar för utbildning och tävling.
– Jag har kunnat leva på det, och planen var att flytta och utöka verksamheten i höst, men så kom jobberbjudandet som beridare hos Emma Emanuelsson.
Det ska bli jättekul att vara del av ett team och få några att diskutera med, och kunna ta hjälp av för att komma vidare
Hon ser fram mot att gå från att vara egenföretagare till att bli anställd och få arbetskamrater.
– Det blir lite ensamt att vara sin egen. Jag är inte sådan att jag åker ut och gör en massa saker, utan jag är i stallet, och då träffar jag inte så många.
– Det ska bli jättekul att vara del av ett team och få några att diskutera med, och kunna ta hjälp av för att komma vidare. Det är så man utvecklas.
– Att få ta in det som Emma kan lära mig, det kommer att ge mig mer i längden som ryttare.
Har tagit fram sina hästar på egen hand
När jag frågar Ingrid om hennes långsiktiga mål svarar hon att hon vill bli så bra hon kan bli.
– Jag älskar att arbeta och jag har inga problem med att jobba hårt, om jag känner att jag kommer framåt och utvecklas.
Hittills har Ingrid främst ridit unga hästar. Efter ponnytiden hade hon en fin juniorhäst, som hon red några Nations cup med, men den dog.
– Därmed var min äldsta häst fyra år, så jag fick börja om lite. Nu är hästarna lite äldre men då också i den åldern när de går bra att sälja.
– Om jag ska ha en bra häst behöver jag köpa den som ung och utveckla den själv, för jag har inte råd att köpa färdiga hästar. Och det är jättekul att utveckla unghästar. De lär sig snabbt och jag blir både förundrad och så himla stolt när de kommer ut och presterar så bra.
Måste välja två av tre
Inför jobbet hos Emma Emanuelsson har Ingrid ett angenämt problem. Hon äger eller deläger tre hästar, och två kan hon ta med sig.
Den som bergsäkert ska med är Narrlinka vd Wellington (BWB sto f-13 e Untouchable – Darco) som Ingrid kallar sin projekthäst. För några år sedan skadade hon sig hos sin tidigare ägare och hade en lång rehabilitering, men nu är hon tillbaka med full styrka. I Mantorp i mitten av augusti nollade ekipaget i en 1,45-klass.
– Sedan står det mellan Isn´t She Lovely (SWB sto f -18 e Frontier Ask u Olga (58) (SWB) e Camaro M) och Divan, I´m Divine PWR (SWB sto f -17 e I’m Special de Muze – Stakkato).
Isn´t She Lovely är familjens egen uppfödning och både hon och Divan har startat 1,30.
I valet mellan unga hästar och högsta klasserna är det ändå de högsta klasserna
Hur ser då framtiden ut? Är det utbildning av unga hästar som gäller, eller är det de stora arenorna?
– I valet mellan unga hästar och de högsta klasserna är det ändå de höga klasserna. Det är väldigt kul med unghästar och man kan hålla på med båda, men får jag chansen tar jag den.
– Sedan måste alla börja någonstans och min plan är att jobba mig uppåt. Ett delmål kan vara att rida senior-SM. Jag har ju ett kval dit klart, genom 1,45-klassen med Narrlinka.


På Young Star Masters på Grevagården red Ingrid sina två egna unga ston, och så 4-åringen Outzider (SWB val e. Insider VDL (ex Itoulon vd Kat, u. Carisma Z, e. Caretano Z uppf/äg Marie Johansson), som hon rider och tävlar åt ägaren.
– Vi gjorde en start före sommaren och sen ett par till efter betet, och här har han debuterat på en meter.
– Hans inställning är super, och nu har hopptekniken kommit, så nu går han vidare till någon annan lycklig ryttare, säger Ingrid som valdes ut noga av ägaren Marie Johansson. Hennes Outzider är en häst som knyter ihop Maries historia i sporten.
– Jag red och tävlade mamman, min vän Helena Holm red hans mormor, och jag skötte morfar Caretano Z när jag jobbade i Holland, berättar Marie.
– Som gammal hästskötare är jag kräsen och vill att de tar hand om min häst. Ingrid är noga, det ser jag. Han är klippt där det behövs, och när han åkte till Ingrid hade han en del småsår men de har blivit omskötta så nu är de borta, och han är i fint hull.
– Jag är ganska pedantisk, nickar Ingrid.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på