Sport
5 januari 2021 06:30

Inspiratörer och tränarträffar hos Academy Dressage & Jumping

RyttarutvecklingAcademy Dressage & Jumping fortsätter att utveckla sitt koncept genom att bland annat knyta till sig dressyrryttaren Emma Jönsson och hoppryttaren Wilma Marklund som inspiratörer.

Inspiratörer och tränarträffar hos Academy Dressage & Jumping
Wilma Marklund, här med Carlogero, ska inspirera i projektet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Academy Dressage & Jumping berättar i ett pressmeddelande att de har knutit två ryttare till sig som inspiratörer. Det är dressyrryttaren Emma Jönsson och hoppryttaren Wilma Marklund.
– Jag vill inspirera till många saker, men framför allt att inte ge upp, att följa sina drömmar och att våga, säger 21-åriga Wilma Marklund som har en plats i hopplandslagets utmanartrupp.

Academy Dressage & Jumping är en rikstäckande, teoretisk, avsutten utbildning med samma initiativtagare som DressagePower genom Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam.

Satsningen är inriktad mot tävlingsinriktade ryttare mellan 12 och 21 år och syftet är att lära dem allt utöver själva ridningen som behövs för att nå toppen.

Tränarna inbjudna

Nu vill Academy även involvera de unga ryttarnas tränare.

– Vi vill vara bollplank och hoppas kunna inspirera. Vi ska inte utbilda tränarna utan informera om vad vi gör i Academy, och få tränarna att känna sig viktiga, säger Kristian von Krusenstierna i ett annat pressmeddelande.

De tränare som har elever som går akademin erbjuds två kostnadsfria träffar under 2021. Där deltar Academys nyckelpersoner och gäster från sporten.

– Vi vill hålla tränarna uppdaterade och berätta om vad som hänt och händer i Academy. Det blir framtidsspaning om var sporten är på väg, och vad man kanske ska vara extra observant på. Vi vill vara ett komplement och vara till hjälp i deras viktiga roll som tränare, säger Peter Härnstam.

Inspiration

Inspiratörerna ska just inspirera deltagarna. Wilma Marklunds historia om hur hon förlorade ett öga i cancer när hon var tre år är en historia som kan tänkas inspirera:
– Jag ser bara på ett öga och det är inget plus i sporten. Men jag tänker att man ska ta de förutsättningar man har och göra det bästa. Det är så lätt att säga att säga ”den har så fin lastbil och den har så fin häst”, men det handlar om att göra det bästa av vad man har, säger hon i pressmeddelandet.

Wilma Marklund tog jobb i Tyskland direkt efter studenten. Nu är hon tillbaka hemma i Norrbotten.
– Det var lite läskigt när man bott hemma och gått i skolan, jag tog mina hästar och körde ner till Tyskland och fixade allt själv. Det var faktiskt lite modigt när allt var så nytt.

Men att våga kan också handla om att våga be om hjälp om man känner sig osäker, säger hon.

Ser fram mot möte

Emma Jönsson har just blivit senior och hon ser fram emot att möta deltagarna:
– Jag hoppas kunna ge tips och inspirera eftersom det inte var så lång tid sedan jag gjorde resan som Academys deltagare ska göra. Jag är fortfarande i det, man blir aldrig fullärd, men jag var ungdomsryttare för inte så länge sedan, säger Emma Jönsson i pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden