Världen
1 mars 2022 10:00

Internationella tävlingar i Ryssland och Belarus ställs in

BojkottAlla internationella ridsporttävlingar i Ryssland och Belarus ställs in. Det beslutade FEI:s generalförsamling under måndagen. Svenska Ridsportförbundet har även uttalat att ryska och belarusiska deltagare bör stängas ute från tävlande.

Internationella tävlingar i Ryssland och Belarus ställs in
Huruvida ryska och belarusiska deltagare utestängs från tävlande återstår att se. (Bilden har inget övrigt samband med artikeln.) Foto: FEI/Massimo Argenziano

Under ett möte på måndagen fördömde FEI:s generalförsamling invasionen av Ukraina. Samtidigt fattade man beslut om att alla internationella ridsporttävlingar i Ryssland och Belarus som var planerade för 2022 ställs in. Det meddelar det internationella ridsportförbundet i ett pressmeddelande.

Beslut har även fattats om att ställa in eller flytta kurser som var planerade att hållas i Ryssland och Belarus. Gällande ryska och belarusiska deltagares deltagande vid internationella tävlingar framöver kommer besked inom kort, skriver FEI.

Generalförsamlingen har även allokerat en fond om 1 miljon schweiziska franc, motsvarande cirka 10 miljoner svenska kronor, för att stötta ridsporten i Ukraina.

– Vi är djupt oroade över alla ukrainares välfärd och ridsportens krets i Ukraina. Vi prioriterar deras säkerhet och är i nära kontakt med våra kontaktpersoner i Ukraina och dess grannländer för att hitta lösningar på de mest akuta behoven, säger FEI:s ordförande Ingmar De Vos.

– Sporten är ett nätverk som är beroende av och frodas genom laganda och kamratskap, och det är igenom dessa vänskapsrelationer som vi kan erbjuda stöd och göra skillnad för människorna i Ukraina i den här svåra situationen.

SvRF vill även stoppa deltagare

Svenska Ridsportförbundet har sedan tidigare uttryckt att alla ridsporttävlingar i Ryssland och Belarus bör bojkottas.

– Det känns viktigt att poängtera att även Belarus bär skuld för den situation Europa och speciellt Ukraina nu befinner sig i. Förr oss är det självklart att den bojkott mot rysk idrott som Riksidrottsförbundet och Sveriges regering vill få till, även bör omfatta Belarus, sa Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, inför generalförsamlingens möte.

– Vi har framfört vår åsikt till FEI att alla internationella tävlingar i både Ryssland och Belarus omgående bör ställas in. Det är både oansvarigt och oacceptabelt att genomföra tävlingar under dessa länders flagg som läget ser ut nu, menade Ulf Brömster.

– Vi anser också, liksom IOK, att ryska och belarusiska deltagare bör stoppas från deltagande vid internationella tävlingar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden