Avelsnyheter
15 maj 2019 14:58

Iran-affär slår tillbaka mot makthavare i avelsförbund

KonfliktNu har en misslyckad försäljning av hästar till Iran lett till förändringar i toppen hos avelsförbundet som var inblandat i affären. Verkställande direktören får gå med omedelbar verkan.

Iran-affär slår tillbaka mot makthavare i avelsförbund
Tysklands största avelsförbund har avskedat sin vd. Foto: iStock

Det handlar om Hannoveranerförbundet, det största tyska avelsförbundet med över 12 000 medlemmar, som de senaste åren har fått reda ut följderna av en misslyckad hästförsäljning till Iran. Enligt Euro Dressage övertalade förbundet ett antal uppfödare att sälja hästar till Iran, men betalningen kom inte som den skulle. Det fattades 170 000 Euro, pengar som förbundet valde att  betala de lurade uppfödarna, samtidigt som förbundet inledde en process mot den iranske agenten.

Situationen ledde till motsättningar inom Hannoveranerförbundets styrelse, och i april meddelades att vd, Dr Werner Schade, inte skulle få fortsätta vara både vd och avelschef.  Nu trappas läget upp ytterligare, genom beskedet att förbundsstyrelsen entledigar Werner Schade med omedelbar verkan.

Ordföranden i Hannoveranerförbundet Hans-Henning von der Decken säger i en kommentar på förbundets hemsida att hela styrelsen står bakom beslutet, och att beslutet var oundvikligt, som en följd av att Schade under den senaste tiden överträtt sina befogenheter. Om avskedet av vd är en följd av den misslyckade Iranaffären säger styrelsen inte, utan meddelar bara att någon ytterligare information inte kommer att lämnas.

Det finns redan en annons ute där en ny vd för Hannoveranerförbundet söks.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-