Dressyr
15 september 2018 16:05

Isabell Werth gav allt för VM-guldet

VM-lyckaTre ryttare hade ridit på över 80 procent när Isabell Werth gick ut som sista ryttare. "Jag visste att vi behövde göra vårt bästa för att få guld idag", förklarar Werth.

Isabell Werth gav allt för VM-guldet
Isabell Werth gav allt för att rida hem ett individuellt guld med Bella Rose. Foto: Roland Thunholm

Fredagens individuella Grand Prix Special blev en rysare. Inte nog med att flera stora namn red bort sig och lämnade fältet lite öppet – tre ryttare hade ridit på över 80 procent när det var dags för den tyska dressyrdrotteningen Isabell Werth att gå ut som sista startande tillsammans med Bella Rose (WESTF sto f-04 e Belissimo M-Cacir X, uppf Heinrich och Wilhelm Strunk).

Isabell är ingen dununge i VM-sammanhang – hon tog sina första VM-guld redan för 20 år sedan och hade innan Tryon en samling på fem VM-medaljer av ädlaste valör. Förutom torsdagens lagguld tog hon med Bella Rose lagguld även vid VM 2014 i Normandie, men tyvärr skadade sig stoet vid det mästerskapet och kunde därefter inte tävla om de individuella medaljerna.

180915_isabellwerth_rolandthunholm2
Isabell Werth gav allt med Bella Rose och belönades med flera tior. Foto: Roland Thunholm
180915_isabellwerth_rolandthunholm3
Segern togs med god marginal. Foto: Roland Thunholm

Både Isabell och ägaren Madeleine Winter-Schulze har ända sedan dess trott och hoppats på att Bella Rose skulle kunna komma tillbaka på mästerskapsnivå, vilket Ridsport skrev om efter torsdagens lagguld (läs mer här). Efter 3,5 års frånvaro från tävlingsbanorna hade nu Isabell och Bella Rose möjligheten till revansch om ett individuellt VM-guld, och visst lyckades de – trots pressen att leverera efter att hela tre ryttare i startfältet redan lyckats rida på över 80 procent, kunde Isabell gå in och leverera med 86,246 procent på Bella Rose och tog hem guldet med god marginal
”Jag visste att vi behövde göra vårt bästa för att få guld idag, men jag kände mig så säker på henne, och hon hade så mycket energi och var så lugn”, förklarar Isabell efter segern.
”Det är alltid härligt att gå in när du vet att det finns en chans eftersom hästen är så bra. Sedan är det upp till en själv att visa upp det på rätt sätt”.

180915_isabellwerth_rolandthunholm4
Tyska fansen jublar efter Isabells VM-guld. Foto: Roland Thunholm

En extra sporre för Isabell var att få ta sig förbi Laura Graves och Charlotte Duardin i resultatlistan för Madeleine Winter-Schulzes skull, hennes vän, följeslagare och hästägare. Winter-Schulze bröt sitt ben vid ett fall strax efter att hon sett Isabell ro hem lagguldet för Tyskland.
”Jag tycker synd om Madeleine, hon är på sjukhus så jag sa att jag skulle göra mitt bästa för att komma med en guldmedalj till henne i kvällen med ett glas champagne”, sade Isabell.

180915_isabellwerth_rolandthunholm6
Det blev Isabells sjunde VM-guld totalt – tredje guldet individuellt och tredje guldet med Bella Rose. Foto: Roland Thunholm

Isabell Werths VM-guld:

Rom 1998 lagguld med Nissan Gigolo FRH
Rom 1998 individuellt guld med Nissan Gigolo FRH
Aachen 2006 lagguld med Satchmo 78
Aachen 2006 individuellt guld med Satchmo 78
Normandie 2014 lagguld med Bella Rose
Tryon 2018 lagguld med Bella Rose
Tryon 2018 individuellt guld med Bella Rose

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-