Dressyr
28 april 2020 09:30

Isabell Werth: ”Livet kommer att gå vidare”

På djupetI en lång intervju med FEI berättar dressyrdrottningen Isabell Werth om hur hon ser på coronakrisen, ett flyttat OS, vad hon gör under tävlingsuppehållet och mycket mer. "Inget är viktigare än vår hälsa", konstaterar tyskan.

Isabell Werth: ”Livet kommer att gå vidare”
Isabell Werth, här på OS i Rio 2016 då det blev ett individuellt silver, drömmer om att rida OS med Bella Rose. Foto: Roland Thunholm

Isabell Werth var ute efter ännu en titel i världscupfinalen i Las Vegas, USA, när coronakrisen satte stopp för tävlingssäsongen. I en intervju med FEI:s Louise Parkes berättar Isabell Werth om hur hon hanterar all den tid som nu spenderas på hemmaplan.

– Jag försöker att göra det bästa av situationen. Jag har mer tid att lägga på mina yngre hästar, mer tid för min familj, för stallet, särskilt nu när det är vår och det finns massor att göra.

På gården utanför Düsseldorf lever tre generationer nära varandra, något som ställer krav i coronatider.
– Mina föräldrar är fortfarande pigga och jag hoppas att vi kan hålla viruset borta. Vi försöker leva som vanligt, men med distans till varandra. I början var det svårt för min 10-årige son att inte få hälsa på hos mina föräldrar, men nu har han vant sig vid det.

Pensionärer på gården

I hagarna på gården finns flera av Isabells gamla tävlingspartners – äldst av dem som betar gräs där nu är snart 26-årige Satchmo.
– Även First Class finns här, och Fabienne, Anthony och Gigolo var här länge, till de var 25, 26, och 29 år. Det har varit viktigt för mig att ha kvar hästarna här, de var så mycket mer än bar framgångsrika Grand Prix-hästar, säger Isabell.

I stallet finns topphästarna Bella Rose, Weihegold, Emilio och Don Johnson, som tränas och hålls i form. Men Isabell tror att tävlingsstarten dröjer.
– Kanske att vi kommer tillbaka till någon typ av tävlingsliv i september eller oktober, men det beror nog på hur snabbt de kan ta fram ett vaccin. Jag hoppas att vi kan se ljuset i tunneln i slutet av året.

”En tuff tid”

– Jag tror att vi kommer att ta oss ur den här tuffa tiden, och att det kanske inte kommer att vara en så stor katastrof som många tror just nu. För första gången på 30 år kan man se Himalaya på långt håll – det verkar som om naturen försöker säga oss något viktigt. Så just nu måste vi lugna ner oss och inse att livet fungerar utan flygplan, bilar, utan massor av affärer. Livet kommer att gå vidare – med eller utan viruset – det är bara en fråga om vi tar oss igenom det, menar Isabell Werth.

Jakten på ett OS-guld var tänkt som 2020 års stora utmaning, men nu får den drömmen flyttas fram ett år – något som inte bekymrar dressyrdrottningen nämnvärt.
– För många idrottare som hade velat avsluta sin karriär 2020 så blir det ett stort problem. För mig personligen så tänker jag mer att det var synd, kanske var hästarna i toppform detta året men ok, nu får vi anpassa oss och förbereda oss för 2021. Alla min tre topphästar är unga och starka nog att gå nästa år, men jag har varit med länge nog för att veta att vad som helst kan hända fram till dess, säger Werth och fortsätter:

– Jag håller fast vid min dröm att åka med Bella Rose till OS, men vi har alla fått lära oss en viktig läxa de senaste månaderna. Vi kan ha våra hopp och drömmar – men inget är värt mer än vår hälsa.

Läs hela FEI:s artikel hos Eurodressage 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden