Dressyr
31 mars 2020 15:20

”De fick passera gränserna utan problem”

CoronasmittanTävlingarna i Wellington fick avslutas ett par veckor tidigare än planerat, när coronaviruset satte stopp för fortsatt tävling. Tinne Vilhelmson Silfvén och Lövstas sju hästar är några av de hundratals som stått i kö i Florida i väntan på att få flyga över Atlanten, och därefter väntade en resa över flera stängda landsgränser i Europa.

”De fick passera gränserna utan problem”
Lövstas hästar är tillbaka i Sverige, efter resan från Wellington - Paridon Magi är en av de sju hästarna. Foto: Roland Thunholm

Det är bara några timmar kvar innan de sju hästarna anländer till Lövsta utanför Stockholm. Tinne Vilhelmson Silfvén är lättad över att hästarna äntligen är på svensk mark igen.
– De är framme vid 16-tiden i eftermiddag, det känns väldigt skönt.

Resan från Florida har gått bra, egentligen helt utan problem.
– Det var svårt att ta rätt beslut, man hade velat ha facit på förhand för hur man skulle agera för att göra rätt. Men det har gått jättebra, hästarna har åkt på bästa sätt. Vi har kommit över alla gränser utan problem, så det har fungerat. Men det var inget som vi var säkra på i förväg, innan vi åkte, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Holländsk speditör körde hem hästarna

Lövstas hästar har flugit från Amsterdam till Florida flera vintrar i rad, så det finns en väl inarbetad plan hur hästarna reser. Men i år fick den göras om.
– Vi vågade inte åka ner och hämta hästarna i Holland med våra egna lastbilar, utan vi lät en holländsk speditör köra hem dem – det kändes tryggare med en speditör, en yrkeschaufför, när de skulle passera gränserna. Det kändes som minsta möjliga risk. Det var den enda förändringen vi gjorde från hur vi brukar resa. De har blivit kontrollerade vid alla gränser men de har fått passera.

Eftersom förutsättningarna ändrades hela tiden, med nya besked om stängda gränser, var det vägen hem genom Europa som orsakade mest oro under planeringen.
– Vi tittade på hur det gick för de ryttare som skulle ta sig hem från tävlingarna i Spanien, hur det gick att köra när de stängde alla gränser. Hade inte planet gått från USA så hade vi stannat i Florida, där har hästarna det bra. Men om vi hade börjat åka och hamnat i Holland, och sedan inte kommit vidare – vi skulle ändå köra genom Holland, Tyskland och Danmark hem, det var det jag var orolig för från början. Men det visade sig att det gick bra, konstaterar Tinne.

Andra uppgifter väntar

Två personer har rest med hästarna från Florida, och tanken var att även Tinne skulle flyga med.
– Men det var restriktioner om att det bara fick följa med två personer i bilarna, så det gick inte. Jag satte mig på ett plan i fredags, samtidigt som hästarna åkte. Jag kom till Sverige i lördags morse, jag fick åka runt lite innan jag kom till Stockholm men det gick bra.

Tack vare månaderna i Florida är Tinne nu en av rätt få ryttare som hunnit starta tävlingssäsongen. Hur fortsättningen ser ut får visa sig.
–  Det är mer obehagligt med allt som händer i samhället just nu, än att man missar några tävlingar.

På Lövsta koncentrerar man sig just nu på en annan arbetsuppgift, även den påverkad av coronavirusets framfart.
– Det vi håller på med nu är digitala hingstvisningar, så vi har fullt upp med det nu – man får hitta på andra saker att göra helt enkelt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden