Sverige
5 december 2024 09:18
Ridsportplus

”Islandshästen passar bra för parasport”

Ridsport för allaIslandshästar och parasport var i fokus när paradressyrryttaren Felicia Grimmenhag höll clinic på Sweden International Horse Show. Till sin hjälp hade hon ryttarna Adam Winnerheim och Sara Ahlström.

”Islandshästen passar bra för parasport”
Pararyttaren Felicia Grimmenhag presenterade parasport för islandshäst under Sweden International Horse Show. Foto: Catharina Hansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under Sweden International Horse Show höll Ridsports bloggare, paradressyrryttaren Felicia Grimmenhag, i en clinic som handlade om parasport med islandshäst. Hon har nu ett uppdrag som projektledare för verksamhetsutveckling i Svenska Islandshästförbundet.

    – Tillsammans med ryttarna Adam Winnerheim och Sara Ahlström fick vi idag visa upp parasporten i islandshästvärlden och vilken föredömlig ras det är för de här målgrupperna, berättar Felicia Grimmenhag.

    – Vi är i uppstartsstadiet för islandshästar, men vi har ju Svenska Ridsportförbundet som har gjort mycket arbete kring det här. Det som vi nu funderar över är; hur ska vi applicera det här på islandshästsporten? De grenarna ser lite annorlunda ut än paradressyr som jag kommer ifrån. Ska vi göra egna program? Eller ska vi bara implementera det här i den sportverksamheten som finns?

    Använder spön som skänklar

    Adam Winnerheim som är rullstolsburen berättar om hur ridningen ger honom enorm livskvalitet.
    – Med hästen kan jag komma ut över ett snöigt fält eller ner i en porlande bäck eller uppför en stenig stig, på en häst som tycker att det är lika roligt som jag, säger Adam.

    Han använder två spön när han rider.
    – Jag använder spöna som skänklar, framförallt för sidoförflyttningar. För att kunna göra skänkelvikningar, framdelsvändningar, lite böjningar, lite öppna lite sluta.

    – Jag nöter mycket lektioner till vardags, för sitsens skull. Jag har ju problem med balansen så jag har lätt för att åka av. jag tränar mycket på det till vardags för att bli starkare och klara av det bättre när det kommer till uteritter på sommaren.

    Hästarna är inkännande

    En fascinerande aspekt av pararidningen är att hästar snabbt kan anpassa sig till att bära ryttare med olika funktionsnedsättningar.
    – Många frågar; är de här hästarna utbildade för para? Min erfarenhet är att oftast rider man hästar som inte är det – men hästar fattar, de fattar grejen! säger Felicia.

    Adam Winnerheim instämmer.
    – Det tar två lektioner kanske, så förstår de att spöt, det var inte ämnat för full gas framåt, det var för sidoförflyttning.
    – Jag tror den är så pass människoinkännande, själva djuret och framförallt rasen egentligen. Den förstår hur den ska bete sig och vad den har att göra med. Det är fantastiskt. En av hästarna på gården där jag brukar rida kommer fram till tråden när jag ska hämta den i hagen. Sen stoppar han huvudet i grimman och nästan leder mig tillbaka till gården istället för tvärtom, säger Adam.

    Felicia instämmer.
    – Det är som folk ibland frågar; varför är din häst så snäll mot dig, men inte mot mig? Jag vet inte, men det är någonting som gör det.

    Islandshästen särskilt bra

    – Jag lägger mycket tid innan ridlektionen på att umgås med hästen och visa att jag bryr mig om den. Jag kommer att få tillbaka det i ridningen om den bryr sig om mig. Den sticker inte iväg i sken så att jag flyger av med min taskiga balans, utan den ser till att lyssna hela tiden, säger Adam.

    Båda menar att islandshästen passar särskilt bra för pararyttare.
    – Den är behändig för mig som sitter i stol. Jag når att sadla om jag skulle behöva det – även om jag oftast har hjälp med det. Det är en väldigt trevlig ras att ha att göra med och det är väldigt bekvämt att tölta – om man får till en bra tölt, säger Adam.

    Under clinicen avslöjar Felicia att hon funderar på att skaffa egen islandshäst.
    – Jag vet inte om jag skulle gå över, men kanske blir det en islandshäst OCH en dressyrhäst i stallet.

    Du kan följa Felicia Grimmenhags blogg hos Ridsport, du hittar den här.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym