Dressyr
7 maj 2023 09:03
Ridsportplus

”Jag är inte intresserad av att åka till nästa års världscupfinal”

VärldscupfinalEtt wild card till världscupfinalen gjorde att Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj fick presentera sig för en världspublik. Lovorden från dressyrvärlden har ännu inte tagit slut efter ekipagets åttondeplats i Omaha. Men någon världscupfinal 2024 blir det inte.

”Jag är inte intresserad av att åka till nästa års världscupfinal”
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj åkte gärna till världscupfinalen i USA, men vill inte tävla i Saudiarabien. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Redan första helgen efter hemkomsten från USA var Johanna Due-Boje i gång med sitt vanliga arbete – att utbilda unga dressyrhästar och hålla träningar.

  Hur kändes det att komma hem igen?
  – Jag har blivit väldigt firad här hemma av familj, vänner och elever, vi fick ett jättefint mottagande.

  Kan du summera din upplevelse av världscupfinalen?
  – Jag var väldigt nervös före Grand Prix-starten för situationen var så ny, jag brukar inte vara nervös men nu kände jag press. Jag ville göra det bra när så många satsat så mycket för att följa med och stötta oss. Vår sista start före Omaha var inte toppen och jag var angelägen om att inte hamna i samma ridning. Så jag är oerhört glad för att jag red bättre när det verkligen gällde.

  Du startade höstsäsongen i Vilhelmsborg och avslutade i Göteborg, och det var stor skillnad i resultat i de två starterna. Vad gjorde ni i mellanperioden?
  – I Vilhelmsborg hade jag försökt öka svårigheten i küren och vi fick missförstånd. Över vintern fokuserade jag på att få Mazy genomsläpplig i ryggen, avslappnad och med mjukhet i kroppen igen. Det känns som att förra året jagade vi för att komma ut på tävling igen – hon hade varit skadad och jag gravid. Den här vintern har vi jobbat med grunderna för att få detaljerna bättre, och nu kan vi visa det på banan.

  Jag ville göra det bra när så många satsat så mycket för att följa med och stötta oss.

  Johanna Due-Boje

  Du fick mycket beröm för harmoniska ritter och mjuk ridning, hur känns det?
  – Jag visste inte att jag hade så många amerikanska följare på Instagram, men jag har fått så mycket fina meddelanden. Bland de finaste kommentarerna var att nu skulle de åka hem och rida sina heta hästar genom att ”channel their inner Johanna” – kanalisera sin inre Johanna – och det värmer så klart extra mycket. På hotellet applåderade de mig i lobbyn och flera människor kom fram och pratade med mig på stan, det var helt speciellt.

  Hur går du vidare nu?
  – Jag åker hem och rider mina unghästar så att jag kan göra såna här grejer fler gånger framöver. Förhoppningsvis är det någon av dem som kan bli stjärna.
  – För Mazy blir det lite vila nu och sedan hoppas jag får rida Rotterdam till midsommar, sedan Falsterbo och kanske passar SM in i planen.

  Hägrar drömmen om en plats i EM-laget till Riesenbeck?
  – Ja, drömmer gör jag, men det är så många bra som har rutinen och hästarna. Men om chansen finns så ska jag och Mazy vara redo.

  Blir det en världscupsatsning till hösten för er?
  – Jag är inte intresserad av att åka till nästa års världscupfinal i Riyadh, Saudiarabien, men det vore jätteroligt att rida några kval. Samtidigt är det minst lika kul med Msv B i Klippan med unghästarna.

  Fakta

  Johanna Due-Boje

  Mazy2
  Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj. Foto: Kim C Lundin
  • Bor: I Förslöv utanför Båstad, med sambo och dotter.
  • Bästa häst: Mazy Klövenhöj (SWB sto f -08 e  Bocelli-National  Zenith  xx, uppf/äg Annette Karlsson och Aksel Primdahl). Uppfödaren följde med till Omaha som hästskötare.

  Unghästar på G i urval:

  • Letoto (KWPN val f -16 e Glock’s Toto Jr-Negro, uppf  J Coumans, äg Due-Boje Dressage).
  • Keane RVR (KWPN val f -15 e Negro-Krack C, uppf  JCS van Rekum, äg Due-Boje Dressage, Cecilia Sjöstedt, Ulrika Dahlström).

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden