Hästliv
10 september 2020 13:15
Ridsportplus

”Jag behåller passionen till hästarna genom konsten”

IllustrationerEn ridolycka satte stopp för ridningen, men idag lever Mia Kallio ut sin passion för hästarna genom konsten. "Jag tror att teckna och måla hästar är en tröst för min själ nu när jag inte längre orkar pyssla med dem så mycket", säger Mia, vars nästan fotolika porträtt på hästar blivit hennes signum.

”Jag behåller passionen till hästarna genom konsten”
Mia Kallio tecknar främst porträtt i blyerts, torrpastell och med färgpennor. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mia Kallio har alltid drömt om att jobba med konst. Men det var först när hon blev kroniskt sjuk som hon såg möjligheten att låta konstintresset ta större plats i livet igen.
– Det glädjer mig oerhört varje gång jag får en beställning och det är det roligaste jag vet att hålla på med. Hästar har alltid funnits i mitt liv. Min mamma brukade säga att ”Det är bara hästar hästar hästar som gäller för Mia och det har det alltid varit!”.

Mia Kallio började rida när hon var tio år gammal och genom åren har hon haft två nordsvenskar i sin ägo. Hennes sjukdom, som bottnar i en 20 år gammal ridolycka, gör dock att hon inte orkar rida själv längre, men hon hjälper dottern med medryttarponnyn så ofta hon kan.
– Då får jag gosa lite med hästar och njuta av dem. Jag tror att teckna och måla hästar är en tröst för min själ nu när jag inte längre orkar pyssla med dem så mycket. Jag håller kvar passionen för dem genom konsten.

Blyerts är favoriten

Img_80292
Mia Kallios porträtt är nästan fotolika. Foto: Privat

Mia Kallio gör även enkla logotyper och illustrationer, men de nästan fotolika porträtten är helt klart hennes signum. Att rita porträtt låter henne fokusera på de riktigt små detaljerna och blyerts är favorittekniken.
– Blyertstecknande går att utveckla så mycket mer än man kanske tror, förklarar Mia, som även tecknar i torrpastell och med färgpennor.

Drömmen är att kunna leva helt och hållet på konsten men steget dit är långt. I skrivande stund står Mia i startgroparna för att starta eget och arbeta som konstnär på halvtid, vid sidan om sjukskrivningen. Hon drömmer om en egen ateljé.
–  Nu jobbar jag i lite mindre skala med pennor och kritor som inte kräver lika stor plats. När jag har möjlighet att skaffa ateljé vill jag gärna börja med större målningar i akryl.

Fakta

Mia Kallio

Vem? Mia Kallio är gammal hästtjej  och nordsvens fantast. Hon bor i Mariestad med 12-åriga dottern Isabell, sambon Robin och hundarna Mimmi och Alissa .

Var? Arbetar från hemmet i Mariestad.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden