Ridsport åsikt
14 augusti 2017 17:02

”Jag gissar att man anser det för dyrt”

Uppfödarkrönikören Jessica Larsson funderar på om andra uppfödare får ut det de har lagt vid försäljning av 3-och 4-åringar och konstaterar att svaren har uteblivit på senaste fölannonserna. ”Givetvis har vi olika smak, men det har inte blivit ett enda svar på någon av annonserna. Jag gissar att man anser det för dyrt.”

”Jag gissar att man anser det för dyrt”
Uppfödare Jessica Larsson.

Det är en lisa för själen att se hur gott hästarna mår på betet och hur fint de växer. Vi har som nämnts tidigare många förfrågningar av kunder på 3- och 4-åriga hästar och önskan i år var att behålla två av fölen för att själva kunna förvalta dem några år, och sälja ett – men säsongen har inte riktigt gått som hoppats. Ett stort avbräck var så klart att Vienna kastade sitt Querlybet Hero-foster.

Vi har lagt ut annons på de två andra hingstfölen för försäljningssumman 100 000 kronor, alltså 80 000 kronor exklusive moms. Detta är föl med prestationsmödernen och med fädernen som presterat (My-lord Carthago och Douglas VDL).

Blodskombinationerna är uttänkta med önskan att hela tiden skapa en än bättre individ. Givetvis har vi olika smak, men det har inte blivit ett enda svar på någon av annonserna. Jag gissar att man anser det för dyrt.

De individer som anses mycket lovande behöver täcka upp för de individer som inte ansetts lika lovande, även om man i slutändan aldrig vet vem som blir den stora stjärnan. Det är som jag nämnt tidigare väldigt många olika typer av hästar i världstoppen nu och det handlar mycket om rätt matchning mellan häst och ryttare samt rätt träningsupplägg.

Det är många kostnader som ska räknas in i en avelsverksamhet, både avseende byggnationer, underhåll, foderomkostnader, hov- och veterinärvård, seminkostnader, träning och utveckling av de unga hästarna, fordon etcetera. Listan går att göra lång och helst vill man inte räkna på inkomster kontra utgifter när man inte vill spara avseende hästarnas välfärd och matchning. På Fridshem brinner vi för att skapa nästa världsstjärna och tänker alltför sällan kommersiellt.

Upplevelsen nu är att köparna vill kunna provrida och se hästen löshoppad, helst ska den vara fyra år och hoppad under sadel, innan de bestämmer sig för affär. Men att ta fram en unghäst hela vägen fram till fyra år innebär betydande insatser både ekonomiskt och arbetsmässigt och vi vet alla att mycket kan hända på vägen.

Ni som säljer 3- och 4-åringar, får ni ut det ni lagt ut? Jag tänker att vi då pratar ett par hundra
tusen upp från mitt ursprungliga pris på 80 000 kronor för de lovande fölen.

Trots att denna krönika och föregående präglats av en negativ och ifrågasättande ton till det vi sysslar med, avel och uppfödning, har jag ändå samlat inspiration i sommar. Att få träffa vänner och bekanta i Falsterbo och se fantastiska sportsliga resultat och hästar ger mycket.

Det är ändå viktigt, anser jag, att ifrågasätta det man sysslar med och fundera över vart man är på väg. Avel och hästar är en passion, men Fridshem är ett företag.

Jessica Larsson är Ridsports uppfödarkrönikör under 2017.  Hon berättar om livet som uppfödare på gården Fridshem utanför Östersund.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången den 10 augusti 2017 i Ridsports pappersutgåva.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden