Avelsnyheter
21 oktober 19:05
Ridsportplus

”Jag sa ja direkt”

Mares of MachaDen brittiske landslagsryttaren James Wilson hade länge velat hitta en häst med samma blodslinjer som Toveks Mary Lou. Tack vare Mares of Macha blev det möjligt.

”Jag sa ja direkt”
Mary Lou är ett av stona i programmet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det var verkligen en dröm att få tag i några av de här blodslinjerna, så jag tänkte att vi måste försöka, säger James Wilson, som köpt flera embryon från Mares of Macha (MoM).

Hans Catoki-hingstföl Cabago WY Z, undan Whoopie C, såldes för 40 000 pund på Bolesworth Elite Foals Auction, medan han själv behöll en helbror till PSG Final och en Arera-C-avkomma efter Chacco-Blue.

Mary-lou-och-kompis
Toveks Mary Lou med kompis.

Frågat Henrik om embryo

Att kunna köpa blodslinjen från Henrik von Eckermanns Toveks Mary Lou hade tidigare verkat omöjligt, men i år har han köpt ett embryo efter Zangersheides hingst Aganix du Seigneur Z, som inplanterades i våras.
– Jag hade tidigare pratat med Henrik för att fråga om de tänkte ta embryon från Mary Lou och jag fortsatte att fråga, men inget hände förrän Klaas (de Coster) hörde av sig till mig och berättade att de hade Mary Lou i sitt program. Jag tackade ja till ett embryo direkt, säger James Wilson.

Fakta

Partners på andra sidan Atlanten

Werly-chin-de-muze
Werly Chin de Muze (f -99 e Nabab de Rêve-Chin Chin) bär på en av världens mest eftertraktade blodslinjer. Foto: Spy Coast Farm

Mares of Macha arbetar tätt tillsammans med Spy Coast Farm i Kentucky, en av USA:s mest ansedda sporthästuppfödare.

Förra året skeppade MoM sin första sändning av frysta embryon efter Chacco-Blue över Atlanten. Förhoppningen är att det här samarbetet även ska hjälpa till att föra amerikanska blodslinjer till Europa.
– Vi bestämde oss för att samarbeta eftersom vi hade liknande intresse för avel och dessutom kände förtroende för varandra, säger Spy Coasts ägare Lisa Lourie.
– Jag tyckte att det var ett briljant koncept, så bra att jag var villig att sälja en av de bästa blodslinjerna i världen, Qerly Chin/Werly Chin de Muze-linjen.
– Det är den demokratiska sidan av deras affärsidé som verkligen till talar mig. I stället för att en person äger ett fantastiskt avelssto och bestämmer vilken hingst som ska användas, vilka föl som produceras och hur de ska säljas, så kan nu i stort sett vem som helst köpa ett embryo från detta sto.
– De har lagt ner en massa arbete på att analysera statistik för att ta reda på vilka ston som är lämpliga och vilka hingstar som ger en bra kombination, och jag kan också ha nytta av deras arbete. Jag tror det kommer att ta lite tid för USA att hänga på, men det är spännande, säger Lisa Lourie.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden