Hoppning
16 oktober 2022 10:51

”Jag ska jaga så mycket poäng som möjligt”

VärldscuppremiärI fjol var inte världscupen i fokus för världsettan Henrik von Eckermann, men i år är målet världscupfinalen i Omaha. "Världscupen har lyft sig", säger han i en intervju med SVT Sport inför söndagens världscuppremiär i Oslo. Lyssna även till radioinslaget där han berättar om bröllopslyckan hemma i stallet tidigare i veckan.

”Jag ska jaga så mycket poäng som möjligt”
Henrik von Eckermann och King Edward, som dock inte går världscupen. Foto: Roland Thunholm

Världscuppremiären i Oslo bjuder på ett starkt startfält, varav tre är svenska landslagsryttare. Sist ut i klassen som bjuder på 38 startande är Henrik von Eckermann som rider Hollywood V. I fjol var det fokus på annat men i år satsar världsettan på att ta sig till världscupfinalen i Omaha, USA, i april.
– Självklart är det mitt mål, jag ska jaga så mycket poäng som möjligt, säger Henrik von Eckermann i en intervju med SVT Sport.

Någon världscup blir det inte för stallets kung förrän efter jul, berättar han.
– Man kan inte starta hur mycket som helst, man måste se till att de orkar och man får ta hänsyn till många saker när pusslet ska läggas. Det handlar om storlek på arenor, ljudnivåer för en känslig häst och så, säger han till SVT Sport.

Konkurrensen höjer nivån

VM-guldhästen King Edward, nyligen utsedd till världens bästa hopphäst för tredje månaden i rad, är kvar hemma i Nederländerna. Eller rättare sagt är han på väg till Global Champions Tour i Riyadh tillsammans med Iliana. King Edward kommer även att starta i superfinalen i Prag näst sista helgen i november.

Det är stora, prestigefyllda tävlingar, men Henrik von Eckermann tycker att världscupen har återfått en del av sin status.
– Den sviktade lite för några år sedan, nu är den på väg upp. Min bild är att arrangörerna vet att det finns så mycket bra tävlingar idag och den konkurrensen gör att nivån på allt blir bättre, jag tycker att världscupen har lyft sig, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

I startfältet återfinns även Sveriges fjärde bästa svensk på världsrankningen, Petronella Andersson, som rider Cassina Z och är först ut med startnummer 9. Därefter följer Jens Fredricson och Markan Cosmopolit, som i våras tog hem bronsmedaljen i världscupfinalen i Leipzig. Duon går ut som nummer 23.

Jens Fredricson gjorde på lördagen 1,60-debut med nya stjärnan Diarado’s Rose ELiTH, vilket resulterade i en stabil runda med ett nedslag och en elfteplats av 42 startande. Petronella Andersson red in på plats 12, även hon med ett nedslag, tillsammans med Castres de Begijnakker Z som äntligen är tillbaka i tävlingsform.

Sist det begav sig kammade Jens Fredricson och Markan Cosmopolit hem tredjeplatsen i den norska världscuppremiären.

Startlista FEI Jumping World Cup

Världscupkvalet startar klockan 15.30 och SVT sänder direkt.

Här kan du även lyssna till ett radioinslag där Henrik von Eckermann berättar om bröllopslyckan i stallet tidigare i veckan – och pratar om världscupen. ”Samtidigt som jag sa ja så gnäggade hästarna”, berättar världsstjärnan för Radiosporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden