Hoppning
13 oktober 2022 06:20

Stjärnspäckat i världscuppremiären

Världscupen i hoppningEtt år går snabbt och i helgen är det återigen dags för världscuppremiären i Oslo. Det bjuds på ett stjärnspäckat startfält – bland annat är Jens Fredricson tillbaka "där allting började”. Dessutom gör världsettan tävlingscomeback med en av sina framtidsstjärnor.

Stjärnspäckat i världscuppremiären
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit slutade trea i världscuppremiären i Oslo förra året. Foto: Helene Gjerde Aamdal

Den årliga världscuppremiären i Oslo är tillbaka med ett stekhett startfält. Det var här resan mot bronset i världscupfinalen började med en topplacering för Jens Fredricson och Markan Cosmoplit i fjol, och duon är på plats även denna gång.

Nygifta världsettan Henrik von Eckermann har med sig tre av sina topphästar, bland annat framtidsstjärnan Dzara Dorchival som gör tävlingscomeback efter en tids bortavaro. På plats för Sverige är även Angelica Augustsson Zanotelli och Petronella Andersson, som äntligen har sin topphäst Castres van de Begijnakker Z tillbaka i tävlingsform.

Oslo Horse Show utgör upptakten till en intensiv världscupsäsong med 14 världscupkval i elva länder mellan oktober och februari nästa år. Sista chansen att kvala till världscupfinalen i Omaha, USA, den 4-8 april 2023 blir i Göteborg.

De sju bästa resultaten räknas och de 18 bästa får en biljett till finalen. Tidiga poäng i den västeuropeiska ligan är en fördel, men det kommer att bli en hård fajt i världscupkvalet på söndag.

Förutom VM-guldsvenskarna finns även holländaren Harrie Smolders, som tog VM-silver i lag och silver i världscupfinalen, med i startlistan. Han har sällskap av landsmannen Maikel van der Vleuten, som tog individuellt VM-brons, fransmannen Kevin Staut, Daniel Deusser med Killer Queen, nyblivna 21-åringen Jack Whitaker och Steve Guerdat.

Dessutom är Geir Gulliksen tillbaka i sadeln efter det olyckliga fallet där han bröt höften precis inför VM i Herning.

Världscupkvalet äger rum på söndag med start klockan 15.30 och kan ses via FEI-TV.

Även SVT sänder från Oslo.

Start- och resultatlistor

Deltagarlista Oslo Horse Show

Arrangörens hemsida

Västeuropeiska ligan – kvalplatser

Oslo 12-16 oktober
Helsingfors 20-23 oktober
Lyon 26-30 oktober
Verona 3-6 november
Stuttgart 9-13 november
Madrid 24-27 november
La Coruña 2-4 december
London 14-19 december
Mechelen 26-30 december
Basel 12-15 januari
Leipzig 19-22 januari
Amsterdam 25-29 januari
Bordeaux 2-5 februari
Göteborg 23-26 februari

Omaha 4-8 april VÄRLDSCUPFINAL

FEI Jumping World Cup – läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden