Hoppning
11 augusti 2022 17:54

”Hittills är det helt fantastiskt”

VM i Herning 2022Efter den inledande nollrundan av Henrik von Eckermann bjöd både Malin Baryard Johnsson och Jens Fredricson på spänningsfylld hoppning. Resultatet så långt är att Sverige ligger kvar i ledningen – med Peder Fredricson och All In kvar i startfältet. Ridsport fick ett snack med Malin, Jens och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

”Hittills är det helt fantastiskt”
"Det var en bra runda." Det sa Jens Fredricson efter den felfria ritten som bjöd på en hel del spänningsfyllda moment. Foto: Roland Thunholm

Tre ryttare in i lagtävlingens första runda ligger Sverige fortfarande kvar i ledningen, men både Malin Baryard Johnsson och Jens Fredricson bjöd på spänningsfylld hoppning efter Henrik von Eckermanns inledande nollrunda med King Edward. Markan Cosmopolit bjöd på mäktiga språng på den 14 hinder och 17 språng långa banan, där Jens kom lite ur kurs efter tvåkombinationen mot Ecco-oxern. Något som speciellt fick de svenska fansen att leta efter något att hålla sig i.

– Han hoppade så fruktansvärt högt och det var svårt att hålla sig kvar. När vi gick banan tänkte jag göra sex språng där, men man hamnar för mycket till höger så det blev sju språng. Jag kom lite ur kurs där, men jag hittade hindret sedan, säger Jens Fredricson glatt efter ritten.

”Ville inte trampa i vattnet”

Jens Fredricson och ”Cosmo” skrämde också fansen efter vattnet där ekipaget tycktes vara lite i oordning inför den sista linjen, men så var inte alls fallet.
– Det är mycket trevligare att reparera de galoppsprången före när du har ett böjt spår med åtta eller nio språng, än att du ska försöka göra det på ett rakt spår på fem språng sedan. Det var helt kalkylerat – och jag ville inte trampa i vattnet. Då måste jag först hoppa vattnet färdigt.

Det var helt kalkylerat – och jag ville inte trampa i vattnet. Jens Fredricson

– Du kan också fega på vattnet och så får du en fot på tejpen, det har man ingen lust med. Man gör en sak i taget och jag är skitnöjd med det där.

Det var mer tekniskt än vad det var stort, menar Jens Fredricson.
– När jag gick banan tyckte jag det vara ganska lågt.

”Ska ringa Peder”

Att det blev Jens som blev fjärderyttare och inte Rolf-Göran Bengtsson, som är lagets reserv, är inget han går omkring och funderar över. Han känner inte heller någon extra press att leverera efter att ha fått förtroendet att rida.
– Hade jag inte fått det hade jag stöttat de andra. Bästa laget ska tas ut. Vi har en förbundskapten som har tagit en massa medaljer och då får man förlita sig på att han har den kompetensen, säger Jens Fredricson om laguttagningen.

– Hade han tagit ut Rolf-Göran hade jag bara stöttat laget till hundra procent.

Att det ändå borde vara skönt att ha levererat är inget som Jens vill kännas vid.
– Jag tänker inte så. Jag tänker min runda, jag hoppar min runda, nu ska jag kolla på filmen, jag ska ringa Peder och sedan ska jag rätta till det som går att göra bättre. Sedan ska jag hoppa felfritt imorgon också, säger Jens som ligger på tionde plats individuellt.

Vad Jens ska prata med lillebrorsan om – Peder Fredricson går ut som sista ryttare för Sverige – är dock inget han vill avslöja.
– Det säger jag inte – det är yrkeshemligheter, säger han med ett spjuveraktigt leende.
– Det är vissa saker han vill ha reda på.

”Red starkare på vattnet”

Malin Baryard Johnsson och Indiana gjorde å sin sida en stark ”comeback” efter onsdagen där ”Indie” överhoppade sig något kopiöst. Ekipaget såg länge ut att gå felfritt men fick ett förargligt nedslag på allra sista hindret.
– Jag kände redan när jag hoppade hinder ett och två att idag är det mycket bättre, säger Malin som helt enkelt hade lagt gårdagens tuffa runda bakom sig.
– Jag kan inte göra på något annat sätt än att försöka göra som jag brukar.

Den stora skillnaden var att jag red starkare på vattnet. Malin Baryard Johnsson

I onsdagens tidshoppning fick duon sitt första tramp i vattnet någonsin, och när det var dags för dagens vatten var det många i publiken som tog ett djupt andetag.
– Den stora skillnaden var att jag red starkare på vattnet, för där visste jag att hon ändå skulle gå högt. Det är ett så tydligt hinder och eftersom det var första gången som hon plaskade i det. Där gjorde jag lite annorlunda än vad jag brukar, annars gjorde jag som vi brukar. Förutom att vi rev sista hindret, säger Malin.

Bitarna har fallit på plats

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona är imponerad av Jens och Cosmos insats.
– Det var otroligt starkt gjort. Men man har sett på Jens hela veckan, och egentligen hela året, att han bara har haft en sak i tankarna och en sak för ögonen. Vi har jobbat väldigt nära hela vägen, även om han har gjort jobbet själv. Allt cred till honom och hans team, men vi har ändå haft en långsiktig plan.
– Att se honom här nu med den erfarenheten han har och att han är på ett bra ställe i livet – alla bitarna har kommit på plats den här veckan känns det som.

Allt cred till honom och hans team. Henrik Ankarcrona

Att se Malin Baryard Johnsson och Indiana prestera nästan som vanligt igen var en lättnad. Även om den sista rivningen var snöplig.
– Det är ju så, mycket vill alltid ha mer. Men hade någon berättat för mig att hon skulle leverera den här rundan innan hade jag sagt ”taget”, säger Henrik Ankarcrona med ett skratt.

Lagtävlingen är långtifrån avgjord och än återstår Peder Fredricson för Sverige, men än så länge bådar de svenska prestationerna gott.
– Det är inte slut än men hittills är det helt fantastiskt, säger Henrik Ankarcrona.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden