Hoppning
31 maj 2016 06:25
Ridsportplus

”Jag vill bestämma mer själv”

Efter tolv år hos tyske världsstjärnan tar svenske hoppryttaren Henrik von Eckermann steget och startar eget i höst. "Det är dags nu. Jag är 35 år och om jag inte gör det nu blir det nog aldrig" säger Henrik von Eckermann.

”Jag vill bestämma mer själv”
Henrik von Eckermann stannar kvar i Tyskland och startar egen verksamhet där i höst.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Henrik von Eckermann har tillhört svenska landslaget länge och har blivit en riktig stöttepelare med fyra EM, ett OS och ett VM på meritlistan – allt med hästar tillhandahållna genom välkända Stall Beerbaum. När svensken nu väljer att stå på egna ben finns det många osäkerhetsfaktorer, inte minst när det gäller åt vilket håll hans tävlingskarriär ska gå. 
  – Jag hoppas ju att det här ska ge min karriär ett lyft, men det vet man ju inte, säger Henrik von Eckermann.
  Är det så att du till och med är beredd på att det kan bli en dipp i din karriär?
  – Nej, det tänker jag inte att det ska bli. Jag tänker att jag i allafall ska kunna hålla mig kvar på den nivå jag är nu. 

  Det finns ingen konflikt bakom beslutet att sluta hos Ludger Beerbaum.
  – Men jag vill kunna bestämma lite mer själv om vad jag ska göra och vad jag inte ska göra. 
  – Det är dags nu. Jag är 35 år och om jag inte startar något eget nu blir det nog aldrig, säger Henrik von Eckermann.

  Exakt vad det blir för verksamhet har han inte bestämt än. Inte heller var han ska vara baserad. 
  – Men det blir i Tyskland, i närheten av där jag är nu. Här har jag kontakter och ett socialt liv. Det blir enklare då. Och så vill jag gärna fortsätta samarbeta med Ludger på något sätt. 

  Många mästerskapshästar
  Henrik von Eckermann ingick bland annat i det svenska lag som tog brons på EM i danska Herning 2013. Då red han Madeleine Winter-Schulzes Gotha FRH. Madeleine Winter-Schulze är en av Ludger Beerbaums hängivna hästägare. 
  – Jag vet inte om jag kommer få fortsätta rida Gotha när jag lämnar Ludger, säger Henrik von Eckermann. 

  Gotha är bara en av flera mästerskapshästar som Henrik von Eckermann har fått tillgång till under sina år hos Ludger Beerbaum då han också har setts jaga mästerskapsmedaljer på klasshästar som Coupe de Coeur, Allerdings och Cantinero. Men en häst får han i allafall med sig till sin nya bas – och det är nya stjärnskottet Yajamila (SWB sto f 2006 e Lux-Daimler uppf/äg Johanne Goldberg). 
  – Hon är säkrad till mig och det känns jätteroligt. OS finns med i planen för henne, men jag skyndar långsamt och tar en tävling i taget så får vi se vad som händer, säger Henrik von Eckermann. 

  ”Ovärderliga kunskaper”
  Henrik von Eckermann tar med sig massor av kunskap från Ludger Beerbaum.
  – Det handlar inte bara om ridningen, utan om allt runtomkring. Vad som krävs för att driva en sådan här verksamhet. all planering, all logistik. Det är ovärderliga kunskaper. 

  Henrik von Eckermann gör sin sista arbetsdag hos Ludger Beerbaum den 31 augusti. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden