Dressyr
17 oktober 2022 15:31
Ridsportplus

Shruti Vora: ”Jag vill bli en skicklig dressyrryttare”

VM-debutantShruti Vora hade övervunnit många hinder när hon red in på arenan i Herning som första indiska dressyrryttare någonsin i ett VM. Vi har pratat med ryttaren som skrev ridsporthistoria i somras.

Shruti Vora: ”Jag vill bli en skicklig dressyrryttare”
Shruti Vora visar sin danskfödda valack Denightron vid veterinärbesiktninen inför VM i Herning. Foto: DigiShots

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Shruti Vora har skrivit ridsporthistoria på flera sätt. Hon kvalade till OS och tävlade VM som första dressyrryttare från Indien, och hon har fått ett specialvisum till Tyskland.

    Hur tänker du kring ditt VM i Danmark, så här ett tag efteråt?
    – Jag är fylld av stolthet, både personligen och professionellt. Jag känner mig stolt över att kunna representera Indien på det här sättet, och visa internationellt att vi har vad som krävs för att tävla dressyr på allra högsta nivå. Och detta trots att jag inte bor i Europa permanent.

    Shruti-vora-denightron-2-220806-rt
    Shruti Vora har fått ett speciellt visum för elitidrottare i Tyskland, alltså möjlighet att stanna en längre tid i landet för att utöva sin sport.

    Hur såg perioden före VM ut för dig?
    – På grund av pandemin kunde jag inte lämna Indien för att träna mellan januari 2020 och januari 2022. Då red jag bara. Det var tufft och intensivt att börja träna ordentligt igen i februari 2022 och jag hade inga tankar då på att starta VM. Jag ville bara börja skaffa mig erfarenhet av att tävla Grand Prix. Innan VM hade jag bara ridit på högsta nivå i åtta månader.

    – Den närmaste tiden före VM var nervös och orolig. Efter att vi kvalade till VM i Hagen i juni blev min häst halt för första gången i sitt liv. Han ordinerades vila, och eventuellt operation. Så han reds inte på två månader mellan kvalet och VM. Men vi kunde ändå leverera en ritt på mästerskapet, även om jag naturligtvis inte pushade eller pressade min häst. Det kändes fantastiskt att kunna genomföra det, trots allt.

    Hur kom det sig att du började rida och började med dressyr, som inte är särskilt vanligt i Indien?
    – Jag var tre år när jag såg hästar för första gången. Det var på en galoppbana i Kolkata, en av Indiens största städer. Jag blev förälskad i både djuren och sporten. Jag är skyldig mina föräldrar ett stort tack för att de uppmuntrade mig att börja med ridsport själv som barn, detta trots att sporten är så dominerad av män i Indien att det egentligen var otänkbart för en flicka att börja rida.

    – Min kärlek och respekt för hästar har bara växt sedan dess och min största inspiration är hästarna. För mig är dressyr som meditation och representerar det perfekta samspelet mellan två levande varelser som förstår små, subtila signaler från varandras kroppar.

    Vad kan du berätta om din VM-häst Denightron?
    – Jag köpte honom i Danmark när han var fyra år. Jag föll för hans personlighet direkt när jag såg honom hos Per Albaek Skjaerbaek. Han var lekfull, på gränsen till elak och ”spooky” i varenda hörn. Men hans ögon och ansiktsuttryck var nästan som hos en människa. Jag ska erkänna att jag där och då inte visste hur man avgör vad som är en kvalitetshäst. Fyra år senare kom han till Indien.

    – Efter det har utmaningarna varit många genom åren på grund av karantän-reglerna i Indien. Jag insåg att jag var tvungen att ha mina hästar i Europa och träna där. Jag har varit i olika stall och provat olika tränare, försökt hantera att jag då bara kunnat få visum för tre månader i taget och balanserat min satsning på sporten i Europa med familjelivet i Indien.

    – En vändpunkt var när jag fick ett speciellt idrottsvisum i Tyskland för några år sedan och allt föll på plats. Nu ansvarar min tränare för hästarna när jag inte är i Tyskland. Det är inte det optimala för att hålla på med toppidrott att pendla mellan två världar så som jag gör, men det är det bästa jag kan göra.

    Vad har du för framtidsplaner med din ridning?
    – Jag vill bli en skicklig, elegant och effektiv dressyrryttare.

    Fakta

    Shruti Vora

    1shruti-vora-denightron-3-220806-rt
    Shruti Vora
    • Ålder: 51 år.
    • Hemland: Indien, tillbringar mycket tid i Tyskland där hennes hästar finns.
    • Familj: Man och två barn. Tillhör den etniska gruppen marwari som också är känd för affärsverksamhet.
    • Gör: På traditionellt indiskt vis är hennes bidrag till familjen att sköta hem, hushåll och barn. Rider.
    • Gren: Dressyr.
    • Tränare: Jolly Ahluwalia, baserad i Tyskland.
    • Aktuell: Den första indiska ryttaren i ett VM i dressyr 2022, vilket hon genomförde med 64,534 procent i den inledande Grand Prix-klassen.
    • Tidigare meriter: Åtta i asiatiska mästerskapen 2014.
    • Häst: VM-hästen Denightron (DWB val f -06 e De Noir-Blue Hors Don Schufro, uppf Kurt Dahl), Sangraal (FWB val f -06 e Sir Donnerhall-Negro, uppf Tuuli Heltimoinen) som gick EM 2021 med finska Stella Hagelstam, samt en 10-årig som tävlar lilla rundan internationellt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden