Dressyr
7 augusti 2022 07:26
Ridsportplus

Hon sålde sina hotell och köpte en VM-häst: ”Ville hjälpa svensk dressyr”

Herning 2022Anna Forslund satt på läktaren under VM i USA 2018. Frustrationen efter att Sverige missat medalj med mindre än 0,2 procent fick henne att vilja göra något. "Jag ringde Patrik Kittel och erbjöd mig att köpa en häst åt honom. Han undrade nog vad det var för galning," säger Anna Forslund. I dag, söndag, ser hon sin häst Touchdown göra VM-debut i danska Herning.

Hon sålde sina hotell och köpte en VM-häst: ”Ville hjälpa svensk dressyr”
Anna Forslund har tagit sin första sommarsemester på 50 år för att följa sin häst Touchdown på VM. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anna Forslund bor strax utanför Visby och har för första gången på 50 år tagit sommarsemester. Nu hänger hon på VM-området i danska Herning, följer dressyren och väntar spänt på att hennes egen Touchdown (SWB e Quaterback-Sack, uppf Verbena Ab) ska göra sitt tillsammans med Patrik Kittel på söndagens eftermiddag.

Jag tror också att Touchdown är en sådan häst som hade kunnat gått utomlands, det kändes kul att kunna hjälpa till att hålla honom kvar till en svensk ryttare. Anna Forslund.

Hon ser ut att stortrivas, och har skaffat sig en del vana vid att vara på internationella tävlingar då hon åker och tittar på sin fyrbenta stjärna så ofta hon kan.

– Det är klart jag blir nervös och orolig för att något ska hända. Allting kan ju hända. Men jag hoppas att han ska gå så bra som han kan här, säger den 71-åriga hästägaren.

Ville hjälpa till

Det var i frustrationen över den missade VM-medaljen 2018 som hon tog kontakt med Patrik Kittel. Då hade hon sålt två hotell som hon hade drivit i Visby i nästan 30 år.
– Jag ville se om jag kunde hjälpa svensk dressyr på något sätt. Och Patrik är min favorit. Jag tycker att han är så duktig och rider så fint. Jag ringde honom och erbjöd mig att köpa en häst åt honom. Han undrade nog vad det var för galning som ringde, säger Anna Forslund och skrattar lite.

I mars 2020, precis innan pandemin gjorde att mycket stannade av, besökte hon en clinic som Patrik Kittel höll i Stockholm. Och där någonstans fattade den svenska dressyrstjärnan att Anna Forslund menade allvar med att köpa en häst till honom.

Tochdown hade redan varit hos Patrik Kittel och Anna Forslund köpte valacken av dressyrryttaren och uppfödaren Verbena AB 2020. Då hade Touchdown också hunnit med att vara avelshingst och han fick 45 registrerade SWB-avkommor innan han kastrerades.
– Jag såg filmer och bilder på Touchdown och tänkte att det här kan ju inte bli bättre.

Snabb karriär

Ekipagets karriär har gått spikrakt uppåt sedan dess. När Anna Forslund köpte valacken skulle han precis debutera Intermediaire. Nu är ekipaget rankat som nummer 7 i världen och ingår i Sveriges VM-lag som är en av medaljfavoriterna.
– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att han skulle kunna gå VM här när jag köpte honom. Siktet har egentligen varit inställt på OS i Paris 2024.

Toppkittelpatriktouchdownchialshaqab2022sg43064
Patrik Kittel och Touchdown tog hem GP-segern och blev kürtvåa i Doha i mars 2022. Foto: Al Shaqab
Patrik Kittel-touchdown 7 220805 Rt
Patrik Kittel och Touchdown vid fredagens träning i VM-arenan. Foto: Roland Thunholm

Att Touchdown var en SWB-häst hade också betydelse när beslutet om köp togs.
– Ja, jag tycker det var kul att Patrik ville rida en svensk häst. Och jag tror också att Touchdown är en sådan häst som hade kunnat gått utomlands, det kändes kul att kunna hjälpa till att hålla honom kvar till en svensk ryttare, säger Anna Forslund.

Inget eget hästintresse

Anna Forslund har egentligen inte så stort, eget hästintresse men blir passionerad när hon pratar om dressyr och samspelet mellan häst och ryttare. Hon har mer åkt med på sin systers hästintresse och de båda systrarna följer Touchdown tillsammans.
– Vi har varit och hälsat på hos Patrik i Tyskland för att se hur han har det och brukar åka på tävlingar. Men jag har inga synpunkter på hur Patrik lägger upp det med Touchdown. Varför skulle jag ha det? Jag har inget förstånd när det gäller det, men det har Patrik.

Egen verksamhet

Trots försäljning av de båda hotellen är Anna Forslund långt ifrån sysslolös hemma på Gotland. Hon driver en mindre uthyrningsrörelse, en butik och gör egna smycken. Dagen till ära har hon halsband och örhängen i rött och vitt för att hylla värdnationen. Men några fler hästar blir det nog inte.
– Nej, Touchdown är ”the one and only”.  Det är en förtjusande häst på alla sätt. Han är vänlig och gör alltid sitt bästa. Och så är han så vacker, med en fantastisk utstrålning.

 

Patrik Kittel och Touchdown går ut som sista svenska ekipage i lagtävlingen klockan 19.27 i kväll, söndag.

Liveresultat, VM:s lagtävling

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev VM-yran (14)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden