Hoppning
14 augusti 2022 19:59

Jens Fredricson: ”Jag gav det verkligen chansen”

VM i Herning 2022Jens är nöjd med att han gick för medalj, även om det inte bar hela vägen. "Det är en helt fantastisk häst, det har jag fått svar på", säger han. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona kunde å sin sida inte vara nöjdare med bägge sina finalryttare.

Jens Fredricson: ”Jag gav det verkligen chansen”
"Jag trodde att jag skulle ta medalj idag, det gjorde jag inte men jag är fantastiskt nöjd ändå", säger Jens Fredricson efter sista VM-ritten. Foto: Roland Thunholm

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit var felfria när de gick in i den sista VM-rundan. Där föll dessvärre sista hindret i trekombinationen och bägge hindren i tvåkombinationen med dubbla vattenmattor, plus att det blev ett tidsfel. Men att rida in bland topp tio av från början över 100 ryttare och bli andra bästa svensk i en VM-final är inte fy skam.

För att inte få tidsfel i den andra rundan där tiden var betydligt snävare satt än i första, valde Jens att plocka bort galoppsprång på olika ställen.
– Hade jag inte ridit så hade jag fått tidsfel, och då hade det inte blivit någonting i alla fall. Nu red jag så och följde min plan, och då blev galoppsprången för långa för att han skulle klara kombinationerna, säger Jens.

– Kommer du med galoppsprång som är fem, sex meter så får du nedslag i kombinationerna. Det var för att jag hade gjort den planen. Hade jag inte gjort den planen så hade jag inte klarat tiden. Men jag är glad över att jag vågade stå för min plan att rida felfritt, klara tiden och gå för medalj.

”Har inte styrkan än”

Jens är inte så nöjd med sitt eget resultat, men glad över att Sverige har tagit VM-guld genom landsmannen Henrik von Eckermann.
– Jag är nöjd med min häst, den hoppade jättebra. Han har inte styrkan än att kunna komma på de här femmeterssprången, komprimera sig och hoppa 1,65 – men det kommer.

– Jag gav det verkligen chansen. Jag gick inte in där och tänkte nu ska jag hoppa felfritt med tre tidsfel och bli femma. Det fick bära eller brista, säger Jens bestämt.

Det är en helt fantastisk häst, det har jag fått svar på. Jens Fredricson

– Rent ridtekniskt är det egentligen inget konstigt. Nästa år kanske han har styrkan att komma från de långa galoppsprången, sätta sig på bakbenen, trycka upp manken och ta sig upp över 1,65 och landa efter.
– Han kan det när jag rider i ett långsamt tempo, men inte när han kommer med de där stora stegen. Om två år tror jag att då sitter det där, menar Jens.

Att han sitter på ett av sitt livs hästar råder det ingen tvekan om.
– Det är en helt fantastisk häst, det har jag fått svar på. Han är också modig, han går till mål. Sista oxern hoppade han helt fantastiskt. Han landade och var glad och lycklig med en klapp på halsen.

Med tidsaspekten två år är Paris 2024 en rimlig målsättning, och Jens är inte främmande för att matcha sin häst dit.
– Det vet man ju aldrig, men om jag tycker det är kul och hästen hoppar som den gör nu så.

Ankarcrona pustar ut

Efter fem krävande VM-rundor, inte minst för dem som har stått bredvid, kan förbundskaptenen Henrik Ankarcrona äntligen pusta ut.
– Jag är bara så otroligt glad. Alla ryttare förtjänar det här, alla jobbar väldigt hårt för det, säger han.

Jag har sett på nära håll vad han har kämpat för och byggt upp. Henrik Ankarcrona

Men att det blev just Henrik von Eckermann som efter fjärdeplatsen i Tokyo fick ta det där guldet värmer förstås extra i hjärtat.
– Det Henke har byggt upp de sista åren, han gick ifrån Ludger ungefär när jag började och jag har sett på nära håll vad han har kämpat för och byggt upp. Och hur han tog över den här hästen och målsättningen.
– I min värld är det en av de absolut bästa hopphästarna genom tiderna. Den förtjänar att bli inskriven i historieböckerna så som den är nu. Jag så otroligt glad för det.

Stolt över Jens

Ankarcrona höjer även Jens och Cosmo till skyarna.
– Jag är väldigt stolt över Jens också. Han går in här och levererar runda på runda. Det är första stora mästerskapet som hästen gör och den behöver göra det några gånger för att verkligen kunna hålla kvar kraften hela vägen.

– Jens kommer tillbaka in i landslaget och är med och tar ett VM-guld, det är helt otroligt.

Hur snabbt tänker man på nästa tävling efter det här?
– Hela tiden. Vi åker till Calgary nästa vecka, säger Henrik Ankarcrona.

Sverige har sedan innan fått en plats att rida på prestigefyllda Spruce Meadows, men än vill förbundskaptenen inte avslöja vilka som får åka.
– Det är några av ryttarna här, men vi ska samla ihop oss lite först. Hästarna ska hem och kollas igenom och efter det går vi ut med vilka som åker.

Vad tänker du om OS i Paris 2024?
– Vi är kvalade nu, det var någonstans det vi ville göra. Nu känns det som en bisak här, men det är otroligt viktigt för oss. Det är ett styrkebesked för svensk ridsport också, nu har vi redan kvalat in två lag. Det tycker jag visar på en otrolig styrka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev VM-yran (14)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden