Hoppning
14 augusti 18:13

Världsmästaren: ”Fan, vad bra vi var!”

VM i Herning 2022Han hade haft väldigt svårt att bearbeta om han hade ridit dåligt. Det berättar den purfärska världsmästaren Henrik von Eckermann efter sitt livs största seger.

Världsmästaren: ”Fan, vad bra vi var!”
"Det känns väldigt tomt, men ändå otroligt", säger Henrik von Eckermann efter VM-guldet. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Felfritt genom hela OS och felfritt genom hela VM, det är inget som någon tidigare har lyckats med. Förrän nu. Henrik von Eckermann och King Edward följde upp förra årets OS-guld i lag och lagguldet i Herning med ett individuellt VM-guld utan att vara i en enda bom.

– Det är världens bästa häst, det är ingen snack om saken. Men ändå är det så små marginaler, hindren är så stora och det är så många språng. Det hade varit kul att räkna någon gång hur många språng vi har gjort egentligen, utan att ha fått ett nedslag, säger Henrik efter bragden.

Med tanke på att det lär bli väldigt många språng, klappar han också sig själv lite för bröstet.
– Då spelar det ingen roll vilken häst du sitter på, då måste du rida riktigt korrekt. Annars får man inte så många nollor.

”Jädrigt glad”

Första rundan i finalen var det många som gick felfritt och väl inom tiden, andra rundan var både svårigheterna och maxtiden tillskruvade.
– Jag försökte bara koncentrera mig på min ridning. Jag tänkte hela tiden att hur det än går idag, har jag ridit bra så kan jag bearbeta det. Och leva med det. Men jag kände att om jag rider dåligt och får ett nedslag på grund av det, då kommer jag ha väldigt svårt att bearbeta det.

– Jag var bara fokuserad på min ridning och att hålla den planen jag hade, och det är jag jädrigt glad över.

Hur var känslan när du gick i mål?
– Det var mycket som bara släppte. Jag har försökt hålla allt inom mig, även efter första rundan, och bara fokusera på nästa. Efteråt var det bara som att proppen gick och jag kastade av mig hjälmen.

Hur han ska fira sina dubbla VM-guld har han ingen aning om.
– För mig är det bara firandet här uppe, säger Henrik och för handen mot huvudet.
– Att bara kunna lägga mig i sängen ikväll och känna ”fan, vad bra vi var!”.

Hur länge har du drömt om det här?
– Hela livet. Det är någonting man säger hela tiden, att man ska bli världsmästare. Men det är inte så många som blir det.

Resultatlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev VM-yran (14)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden