Hoppning
12 augusti 2022 21:00

Live från VM: Sverige har vunnit VM-guld!

VM i Herning 2022Med Sverige i guldläge var det upplagt för att kvällens lagfinal skulle bli en gastkramande uppgörelse. Skulle svenskarna lyckas hela vägen blir de historiska för andra gången - och som de gjorde det. Här kan du läsa Ridsports liverapportering från lagfinalen på VM i Herning.

Live från VM: Sverige har vunnit VM-guld!
Jens Fredricson tar emot publikens jubel efter sin felfria runda med Markans Cosmopolit. Foto: Roland Thunholm

Lagfinalen, som även fungerar som individuellt kval i mästerskapet, startar klockan 21.00 och har 64 ekipage till start. Sverige leder efter tidshoppningen och torsdagens första lagrunda och går därmed ut sist av de tio lagen som slåss om lagmedaljerna. Första svensk är Henrik von Eckermann och King Edward som går ut som nummer 35, efter att de individuellt kvalade ryttarna har ridit.

Dagens klass, en maxad 1,65-bana med 14 hinder och 17 språng, bjuder bland annat på en linje med ett hinder som ser ut som en världskarta följt av en tvåkombination med dubbla oxrar flankerade av gigantiska svanar med guldstänk på fjädrarna. Det stora vattnet är borta, istället har hästarna fått ett potentiellt titthinder i form av en ifylld vattenmatta som glittrar under ett glest svart räcke. Den holländska banbyggaren Louis Konickx har inte sparat på krutet i VM-finalen.

Efter dagens klass går de 25 bästa ryttarna vidare till söndagens första individuella finalrunda. De 12 bästa från första rundan går sedan vidare till den sista och avgörande rundan – då ska medaljerna delas ut.

Svenskarnas startnummer i lagfinalen

33) Henrik von Eckermann/King Edward
43) Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana
53) Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
62) Peder Fredricson/H&M All In  (Brasilien har bara tre ryttare, därav startnumret)

Ställning inför lagfinalen

  1. Sverige 3,69 fel
  2. Frankrike 5,44 fel
  3. Tyskland 11,76 fel
  4. Nederländerna 13,31 fel
  5. Belgien 13,49 fel

Felpoängen är beräknade enligt en speciell metod där felfritt och snabbaste tiden börjar på noll, därefter får ryttarna fel enligt en stigande skala. Dessa slås sedan samman till lagpoängen med det sämsta resultatet avdraget (fyra ryttare rider, sämsta resultatet stryks). Sverige har guldläge men Frankrike är inte långt ifrån, i nuläget räcker det med två tidsfel för Sverige för att fransmännen ska komma ikapp.

Liverapportering

Efter att 15 ryttare startat – samtliga rider endast individuellt – har ingen lyckats klara banan felfritt. Det är en betydligt tuffare uppgift som möter ekipagen idag. Italiens Lorenzo de Luca lämnade alla bommar kvar i hållarna, men korsade mållinjen med två tidsfel med sin F One Usa.

Andra hindret, som utgörs av en världskarta, har vållat problem för flera ryttare liksom den maffiga dubbla oxerkombinationen mot slutet av banan.

USA:s unga stjärnskott, blott 21-åriga Brian Moggre, är den som ligger bäst till av de amerikanska ryttarna som inte lyckats ta regerande världsmästarnationen USA till lagfinalen. Redan efter hinder nummer tre reagerar hans hingst Balou du Reventon på något ur svängen mot hinder fyra och tvärstannar. Ryttaren kämpar för att lugna sin häst som lättar och ställer sig högt innan han lugnar ner sig och ekipaget kan avsluta banan. De är dock ute ur den individuella leken.

Första ryttare att rida i mål felfritt på den utmanande banan blir Israels Daniel Bluman som stannar sin häst Ladriano Z och uppmanar publiken att klappa ännu mer. Nollan placerar ekipaget i topp individuellt med 5,14 felpoäng.

Han petas dock ner redan av nästa ryttare, österrikaren Max Kühner med Electric Blue P, som gör en riktig klassrunda med noll fel och rider in på felpoängen 4,49.

– Det är en tuff bana, men jag vet att min häst kan göra det och idag var det bara roligt att rida. Jag har haft min häst i åtta år och jag njöt verkligen. Jag behövde bara rida mellan hindren och sedan gjorde han jobbet, säger Max Kühner till FEI efter ritten.

McLain Ward rider nu för sitt lands heder men det vill sig inte alls. Contagious får med sig bom efter bom i början av banan och amerikanen väljer att gå ut. Ekipaget är sist ut av de individuella och nästa ryttare är första lagryttaren.

Det är Marlon Modolo Zanotelli och Like a Diamond van het Schaeck som rider för Brasilien, den nation som fick sista lagfinalplatsen. Hästen viftar svansen men det ser stabilt ut. Marlon trycker på mot den dubbla oxerkombinationen och seglar över. Det lutar mot en nollrunda men dessvärre får stoet med sig mittenhindret i den avslutande trekombinationen.

Rutinerade Denis Lynch är först ut för Irland och Brooklyn Heights tar i över de mäktiga hindren. Det blir noll fel på hinder men ett förargligt tidsfel för irländaren. Maxtiden är satt till 83 sekunder.

Regerande olympiska mästaren Ben Maher går inte ut med sin guldhäst från OS, Explosion W, utan rider Faltic HB efter ett sista minuten-hästbyte inför VM. Ekipaget ligger i toppen individuellt men får med sig en snöplig bom redan på första hindret. Därefter fortsätter de felfritt och rider i mål med fyra fel.

Belgaren Nicola Philippaerts omnämnde tidigare i veckan sin Katanga vh Dingeshof med idel superlativ. Ekipaget är snubblande nära en felfri runda men får med sig sista bommen.

Nederländernas Sanne Thijssen tog nyligen sitt livs seger i LGCT Grand Prix of Madrid med Con Quidam RB och de gör en riktig kämparunda med fyra fel efter ett nedslag i trekombinationen.

Stargold har sett otroligt spänstig ut från start i Herning och Marcus Ehning lotsar sin häst som den mästerryttare han är. Det blir dock åtta fel för Tyskland som i nuläget ligger trea.

Simon Delestre och pyttelilla Cayman Jolly Jumper seglar över hindren för att försöka hålla i det lilla avstånd som Frankrike har till Sverige. In i trekombinationen får de dock inte höjden utan får med sig en bom.

Ska Henrik von Eckermann och King Edward lyckas hålla kvar Sveriges guldläge? De svenska fansen djupandas kollektivt under den 17 språng evighetslånga rundan – och visst sätter världsettan nollan. Sverige är kvar i ledningen.

Dags för lagens andraryttare

Bertram Allen kastades in i det irländska laget efter att Darragh Kenny strukit sig med hänsyn till sin häst. Allen inledde med en snygg nollrunda i den inledande tidshoppningen men fick två nedslag i den första lagrundan. Idag rider han i mål felfritt efter en snygg runda med Pacino Amiro.

Belgiens Jos Verlooy fick bita i fibersanden i gårdagens första lagrunda och han hittar inte riktigt flytet idag heller. Det blir två nedslag med Igor.

Maikel van der Vleuten gör sitt bästa för att inte addera några fler fel till Nederländernas lagresultat efter Sanne Thijssens nedslag, men får också en bom ner med sin storhoppande Beauville Z.N.O.P.

Tysklands Jana Wargers gör en klassrunda med Limbridge och går i mål med noll fel på hinder, dessvärre med ett tidsfel.

Gregory Cottard hade ingen bra dag i första lagrundan och andra rundan blir inte mycket bättre. Sannolikt blir det ett strykresultat för Frankrike.

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana hade en mardrömsrunda i den inledande tidshoppningen men gjorde en stark insats i första lagrundan. Det känsliga stoet bjuder på fin hoppning men får med sig bakbommen ut ur den gigantiska dubbla oxerkombinationen. Sverige får i nuläget lägga till fyra fel, men än återstår två ryttare för samtliga lag.

I halvtid ligger Sverige i fortsatt ledning med Frankrike fortsatt på andra plats och Tyskland på tredje.

Spänningen stiger

Martin Fuchs hade vittring på toppositionen individuellt med Leonie J men fick ett ner i den första lagrundan och ligger nu tvåa efter Henrik von Eckermann. I andra lagrundan får Fuchs börja med att sitta av och backa in sin skimmel på banan. Därefter gör de en nollrunda till schweizarnas förtjusning – och ligger kvar på silverplatsen när lagens tredjeryttare har kommit igång.

Belgaren Jérôme Guery och hingsten Quel Homme de Hus går därefter i mål med ett tidsfel men tar sig förbi Fuchs individuellt.

Nederländernas Jur Vrieling rider felfritt på hinder men lyckas inte heller rida inom tiden. Det blir två tidsfel för det orange laget.

Regerande Europamästaren Andre Thieme överraskar alla genom att flyga ur sadeln på sin DSP Chakaria innan någon ens hinner uppfatta vad som hände.

Julien Epaillard ligger just nu före Henrik von Eckermann och fransmannen inleder stabilt med sin Caracole de la Roque. Det barfota stoet svävar fram iförd hackamore men mot slutet blir det mardrömslikt två nedslag i trekombinationen för Frankrike.

Jens Fredricson rider sitt livs runda med Markan Cosmopolit och därmed kan ingen nation längre hota Sverige – vi har ett VM-guld!

Nu återstår kampen om silver och brons och här kommer omkastningarna i snabb takt. Detsamma gäller för den individuella ställningen där ledaren Julien Epaillard halkade ner från guldplatsen och gjorde rum för Henrik von Eckermann och därefter Jens Fredricson.

Harrie Smolders och Monaco sätter en mycket uppskattad felfri runda för Nederländerna, vilket placerar det orange laget på silverplatsen med Tysklands sista ryttare kvar. Det blir mycket att bära för Christian Ahlmann och Dominator Z som inte lyckas infria förväntningarna utan får med sig ett nedslag.

Frankrikes fjärde ryttare Kevin Staut går ut med bronsläget i sin hand tillsammans med Scuderia 1918 Viking d’la Rousserie, men de river bort Frankrike från pallen.

Återstår gör endast Peder Fredricson och H&M All In som ligger bäst till individuellt av svenskarna. Vad som händer är oklart men OS-guldduon får med sig världskartan och bägge oxrarna i kombinationen med svanarna. Det gör att de trillar ända ner till plats 27 individuellt med Henrik von Eckermann i topp och Jens Fredricson på andra plats.

Sverige har alltså ett VM-guld i lag. Nederländerna har ett silver och på något sätt lyckades Storbritannien klättra upp och ta bronset.

Onlineresultat lag
Onlineresultat individuellt

Lagens startordning och ställningen inför finalen
Banskiss

SVT sänder direkt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev VM-yran (14)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden