Hoppning
13 augusti 20:37

”Jag gillar att vara jagad, hellre än att jaga”

Herning 2022Med spetsade öron och vaken blick travade King Edward enkelt igenom det sista hindret på vägen mot VM-finalen, veterinärbesiktningen på lördagskvällen. Nu är det fullt fokus på morgondagen, och jakten på den där individuella medaljen som Henrik von Eckermann så gärna vill ha.

”Jag gillar att vara jagad, hellre än att jaga”
Det var en oförskämt pigg King Edward som travade upp på veterinärbesiktningen. Foto: Roland Thunholm

Henrik von Eckermann har lagt det färska lagguldet och fredagskvällen lite åt sidan, och har nu fullt fokus på det som komma skall.
– Nu fokuserar jag helt på i morgon, all koncentration ligger på det.

Lördagen har varit en lugn dag för att ladda batterierna för både två- och fyrbenta.
– Jag var och kollade till hästen i morse, och sen gick vi en sväng på ett zoo i närheten av hotellet med familjen.

Sist ut under veterinärbesiktningen skrittade fuxvalacken nyfiket fram emot de granskande blickarna, och travade sedan lätt över grusgången.
King Edward känns jättebra, han ser fantastiskt alert ut – han travade fint här på vetchecken. Så fort han hör något så är han väldigt alert, han ser precis ut som han gjorde första dagen här så det är självklart en bra känsla, konstaterar Henrik von Eckermann.

Han ser själv lugn och avslappnad ut, och verkar trivas med pressen av att ligga i ledning.
– Jag gillar att vara jagad, hellre än att jaga. Då ligger det i mina händer. Vi sa samma sak med laget, nu får vi se till att leda efter första dagen så vi slipper tänka att ”de andra måste riva, annars vinner vi inte”. Det är precis i den situationen jag är i nu också, jag måste göra mitt bästa och gör jag det bra så är det i mina händer.

Jag har aldrig suttit på en sådan häst som jag sitter på nu.

Även om von Eckermann har samlat på sig en hel del mästerskapsrutin de senaste åren, så har han aldrig legat i ledning inför en final tidigare.
– Men jag har heller aldrig suttit på en sådan häst som jag sitter på nu. Jag har haft fina hästar under åren, men King Edward är otrolig – han har en sådan jämnhet i huvudet, varje dag är han likadan. Just under ett mästerskap, att kunna hålla ihop det under flera dagar, det är inte så lätt.

Värmen kan bli en utmaning

Under lördagen gassade solen från klarblå himmel och det blev en bra bit över 30 grader. Söndagen lovar liknande temperaturer och med en final som startar klockan 14 kan det bli rejält hett.
– Jag gör som jag alltid gör med honom, jag tar ut och longerar honom på morgonen när det inte är alltför varmt. När värmen är så här så gäller det att försöka bevara kraften så mycket som det bara går. Detsamma gäller för mig själv, jag håller mig borta från solen för den tar mycket energi.

Han ser det snarare som en fördel att det är varmt, den energiske valacken blir lite mer avslappnad i högre temperaturer.

Fuchs farlig konkurrent

Förutom Jens Fredricson, som är närmast bakom Henrik i ställningen, så har han ett öga på schweizaren Martin Fuchs som ligger fyra.
– Hans häst Leone Jei har väldigt mycket kraft och de har varit väldigt stabila under hela året. Han som ryttare är alltid med när det är mästerskap, så jag tror fortfarande att han är en otroligt farlig kandidat.

Jag tror alltid att jag ska vinna, även när det verkar nästan omöjligt.

– Jag hoppas såklart att vi kan fortsätta mästerskapet felfritt, och jag tror på det. Jag tror alltid att jag ska vinna, även när det verkar nästan omöjligt. Det är så jag tänker.

På frågan om det ska bli roligt kommer svaret snabbt.
– Ja jag ser faktiskt fram emot det! Det ska bli jättekul.

Den individuella VM-finalen startar klockan 14.00 på söndagen. Då rids en omgång, där de tolv bästa sedan går vidare till den sista, avgörande omgången. Ekipagen har med sig sina fel genom hela mästerskapet.

De här rider i finalen (omvänd startordning)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev VM-yran (14)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden