Dressyr
6 augusti 2022 07:57
Ridsportplus

Patrik Kittel: ”Klart vi kan vinna guld”

Herning 2022Patrik Kittel gör nu sitt fjärde VM. "Det är väldigt öppet i år och jag tror det är bra sporten," säger Sveriges lagankare i den här intervjun där han också avslöjar vem som är hans individuella guldfavorit.

Patrik Kittel: ”Klart vi kan vinna guld”
Patrik Kittel går in i lagtävlingen på söndag. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är inget snack – Sverige finns med bland medaljkandidaterna i årets VM i danska Herning.
– Storbritannien, Sverige, Tyskland och Danmark är de hetaste medaljkandidaterna, säger Sveriges lagankare Patrik Kittel.

Det kommer bli knivskarpt mellan lagen och inte avgöras förrän in i det sista. Patrik Kittel.

– Jag tror framförallt att tyskarna, som har varit så starka genom åren, känner en press på sig att överhuvudtaget vara med i medaljstriden. USA skulle kunna sticka upp, likaså Holland.

Hans lagkamrat Therese Nilshagen berättade i en intervju för Ridsport att det svenska teamet bland annat har vässat sin mentala träning under precampen. För den där fjärde platsen som det blev på senaste världsmästerskapet vill svenska laget nog helst slippa.

”Shit happens”

– Till sist är det så att man bara kan göra sitt bästa. Det gjorde vi i Tryon och var 0,2 procent i från medalj. Shit happens, liksom. men jag är så glad över hur vi höll ihop det och presterade. Om vi gör det igen kanske de där 0,2 procenten är på vår sida den här gången, säger Patrik Kittel.

– Och Sverige har aldrig varit så väl förberett som i år, det är min uppfattning.

Han gör sitt fjärde VM på raken. Denna gång med mästerskapsdebutanten Touchdown (SWB e Quaterback – Sack, uppf Verbena Ab, äg Sommarkvarn Ab).

Mycket detaljer

– Han har gått jättebra i år, inte minst i Aachen. Jag har jobbat mycket detaljer i piaff och passage med honom. Samtidigt är han bara tio år och det tar tid att bygga upp styrka. Men han har så himla bra vilja.

Patrik Kittel-touchdown 6 220508 Rt
Patrik Kittel och Touchdown när det svenska laget fick känna på VM-arenan under fredagen. Foto: Roland Thunholm

Patrik Kittel berättar också att han har lagt om sitt upplägg en del – mindre intensiv träning hemma och mer tävlande.
– Jag har tävlat väldigt mycket i år, och det har fungerat bra.

Halva lagtävlingen avgörs i dag, lördag med Jeanna Högberg och Juliette Ramel på startlistan för det svenska laget.

 

I morgon, söndag, gör Therese Nilshagen och Patrik Kittel sitt.
– Det kommer bli knivskarpt mellan lagen och inte avgöras förrän in i det sista. Det är väldigt öppet i år och jag tror det är bra sporten, att man inte vet på förhand vem som vinner. Jag blir väldigt taggad av sådant.

– Och självklart kan Sverige vinna guld, fortsätter han.

Ny kür

Lagtävlingen är i fokus för den Tysklandsbaserade 46-åringen till att börja med. Tillsammans med Touchdown är han rankad sjua i världen för tillfället, och att vara bland de 15 som startar den individuella kürfinalen på onsdag är ett självklart mål för honom.
– Jag har en ny kür med högsta svårighetsgrad där det händer mycket. Sätter jag den till musiken kan vi få över 85 procent.

– Det finns sju, åtta ekipage som kan ta medaljerna. Och danskar Cathrine Laudrup Dufour är min personliga favorit till guldet.

De trettio bästa ryttarna från GP-klassen får rida Grand Prix Special på måndag. De femton bästa ryttarna därifrån får starta küren på onsdag.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden