Dressyr
5 augusti 2022 15:26
Ridsportplus

VM-ryttarens mentala verktyg – en rosa ballong

Herning 2022Inte ens 0,2 procent. Så nära var Sverige ett VM-brons i Tryon 2018. Inför VM i Herning har svenska dressyrlaget vässat den mentala träningen. "Vi har fått knep för att förbättra koncentrationen", säger Therese Nilshagen i det svenska dressyrlaget.

VM-ryttarens mentala verktyg – en rosa ballong
Therese Nilshagen är redo för sitt andra VM. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tre fjärdedelar av det svenska VM-laget fanns med i det lag som var så nära, så nära att ta VM-brons i USA för fyra år sedan: Therese Nilshagen, Patrik Kittel och Juliette Ramel. Therese Nilshagen och Juliette Ramel red dessutom samma hästar som nu i Herning, Dante Weltino OLD respektive Buriel K.H.

Man stoppar tanken eller händelsen i en rosa ballong och låter den blåsa i väg. Therese Nilshagen.

Då var Sverige 0,172 procent från bronsmedaljen. Nu finns svenskarna med bland den handfull som tippas kunna ta medalj i lagtävlingen i Herning.

– Det gäller att alla rider felfritt och så bra de kan. Då hoppas vi kunna vara med och fajtas om medaljerna, säger Therese Nilshagen som tillsammans med Dante Weltino OLD (hingst -07, e Danone I-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg Dressurpferde Leistungszentrum & Therese Nilshagen) har varit en stadig och stabil mästerskapsryttare för Sverige sedan 2017.

Men felfritt och så bra ni kan har nu väl försökt vid tidigare VM också. Vad har ni gjort annorlunda i förberedelserna för detta?
– Vi har haft med vår mentala coach Kjell Enhager på precampen, det har vi aldrig haft förut. Han är en oerhörd tillgång och har gett oss knep för att förbättra koncentrationen, säger Therese Nilshagen när hon och resten av det svenska dressyrlaget träffar pressen vid sidan av banan där dressyrhästarna besiktigades tidigare på fredagen.

Rosa ballongen

Ett av knepen som Kjell Enhager har skickat med det svenska dressyrgänget är det med den rosa ballongen.
– Om det kommer någon tanke eller något händer så stoppar man in tanken eller händelsen i en rosa ballong och låter den blåsa i väg. Och så kan man fortsätta att verkligen koncentrera sig på det man ska, säger Therese Nilshagen.

Dante Weltino Old 1 220508 Rt
Dante Weltino Old vid fredagens besiktning. Foto: Roland Thunholm

Den Tysklandsbaserade 39-åringen har två EM-brons i prissamlingen och har planerat hela året utifrån VM.
– Det är en ära att få vara med i det svenska laget och representera sitt land. Och nu har vi klarat av det första momentet, säger Therese Nilshagen och syftar på hästbesiktningen där de svenska hästar visade finfin form.

Har en ny kür

Hon och ”Dante” är för tillfället rankade som nummer 14 i världen. De 15 bästa ekipagen efter måndagens Grand Prix Special får starta onsdagens kürfinal.
– Jag har en ny kür som jag gärna vill rida, säger Therese Nilshagen.
– Den var klar för några veckor sedan och är gjord av samma producent som min tidigare kür. Jag tycker den är en bra mix mellan power och känsla, säger dressyrryttaren om küren som har specialkomponerad musik med inslag av Belinda Carlisle.

Svårighetsgraden är hög och en del krumelurer känns igen från hennes tidigare kür.
– Jag till exempel övergångar ökad trav till piaff. Det är inte det enklaste i vägen.

Hennes och Dantes personbästa i küren är 77,9 procent.
– Det skulle sitta fint att få 78 procent. Men först är det lagtävlingen som gäller, säger hon.

 

Therese Nilshagen gör sin start i lagtävlingen på söndag. I morgon, lördag, är det Jeanna Högberg och Juliette Ramel som går ut lagtävlingen medan Patrik Kittel också rider på söndag.

Lagtävlingen på VM i dressyr rids på lördag och söndag. 20 nationer har lag och Sverige finns bland den handfull som bedöms kunna ta medalj.

 

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden