Dressyr
5 augusti 2022 15:05
Ridsportplus

Jeanna Högberg om sin tid i Danmark: ”Vemodigt att lämna”

Herning 2022Två år hos danska Helgstrand Dressage är snart över för VM-aktuella Jeanna Högberg. "Jag har upplevt uppladdningen inför detta VM på så många sätt," säger dressyrryttaren som lämnar Danmark och beridarjobbet med blandade känslor. Men först ska hon rida VM med Astoria, hästen hon har ridit sedan tidiga unghäståren.

Jeanna Högberg om sin tid i Danmark: ”Vemodigt att lämna”
Jeanna Högberg hade händerna fulla med en laddad Astoria vid fredagens besiktning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått någon timme sedan Jeanna Högberg visade upp en supertaggad Astoria (SWB sto f 2012 e Sir Donnerhall II-Quaterback, uppf/äg Hipponews KB, Christina Olsson) på besiktningen inför VM-dressyren i danska Herning.
– Det är så hon ska vara inför tävling. Hon gillar det verkligen och har en speciell tävlingsblick, säger Jeanna Högberg.

Min tid där har betytt jättemycket och det känns vemodigt att sluta. Det är lite jobbigt att lämna. Jeanna Högberg om att lämna Helgstrand Dressage.

Det är dagen före världsmästerskapens lagtävling drar i gång med Grand Prix och lagtävlingen där Jeanna Högberg går ut först i det svenska laget.

Danska Herning bjuder på lite blandat väder och ett stort tävlingsområde. Jeanna Högberg jämför med hur det var när hon red VM i Frankrike 2014:
– Det här känns så mycket större. Det slog mig verkligen under presskonferensen i Falsterbo, hur stort det här är att vara med på.

Bor i Danmark

En annan anledning till att upplevelsen i Herning känns större kan vara att 40-åriga Jeanna Högberg har bott och arbetat i Danmark de senaste två åren. Som beridare hos Helgstrand Dressage har hon varit mitt i spinnet och uppladdningen kring VM i dressyrnationen Danmark. Inte minst Andreas Helgstrands egen uppladdning.
– Jag har upplevt uppladdningen inför detta VM på så många sätt, säger hon.

 

Nyligen blev det officiellt att hon lämnar arbetet hos Helgstrand i höst. Olika saker gör att hon behöver vara på plats hemma i Sverige igen. Och hon blir känslosam när ämnet tas upp – det kommer till och några tårar.

”Lite jobbigt”

– Min tid där har betytt jättemycket och det känns vemodigt att sluta. Det är lite jobbigt att lämna, säger hon och tittar ner.

Under åren hos Helgstrand har hon ridit sin arbetsgivares Lorenzo i det fjärdeplacerade svenska laget vid EM i Hagen och tagit ett guld på unghäst-VM tillsammans med arbetsgivarens Hesselhöj Downtown. Samtidigt har hon fått sköta sin satsning med Astoria vid sidan om arbetet.
– Det är klart att det finns fördelar med att komma hem och bli sin egen igen också, fortsätter hon.

 

Efter att hon ska försöka försvara Hesselhöj Downtowns titel på UVM i september går flyttlasset tillbaka till Sverige.

Om hästarna hos Helgstrand kom in snabbt i hennes liv har VM-hästen Astoria däremot varit hos Jeanna Högberg länge.

”Är ju det man vill”

Tillsammans har de vunnit Breeders Trophy tre år i rad och 2018 gick de till 6-årsfinal i unghäst-VM. Och ryttaren har hela tiden sagt att stoet har mästerskapspotential. Jeanna Högberg och Astorias uppfödare och ägare Christina Olsson hade haft ett samarbete med en annan häst innan Astoria hamnade hos Jeanna.

HerningJenna Högberg.Photo: Roland ThunholmCode: 718 35
Jeanna Högberg har följt uppladdningen inför VM inifrån Danmark där hon har varit baserad i två år. Foto: Roland Thunholm

– Vårt samarbete betyder hur mycket som helst. Att rida mästerskap är ju det man vill och då måste man ju ha en häst. Det är så kul att ha haft en så lovande häst och få ha kvar den hela vägen och få göra det här. Jag är så otroligt tacksam för det.

Övriga svenska VM-ryttare Patrik Kittel, Juliette Ramel och Therese Nilshagen har gjort många mästerskap ihop.
– Men jag känner mig verkligen som en i gänget. Vi har ridit Nations Cup tillsammans, jag var med på precampen innan OS förra året och på EM i Hagen. Vi är ganska sammansvetsade och det känns väldigt tryggt att vara med i ett lag som är så starkt.

– Jag har en stark känsla av att det kommer att gå bra.
Medalj?
– Mmm, det vore ju helt galet…

Lagtävlingen på VM i dressyr rids på lördag och söndag. 20 nationer har lag: Australien, Österrike, Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Irland, Japan, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz och USA.

 

De trettio bästa ryttarna från GP-klassen får rida Grand Prix Special på måndag. De femton bästa ryttarna från GPS får starta küren på onsdag.

Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden