Dressyr, Ridsport Play
29 augusti 2021 11:44
Ridsportplus

Jeanna Högbergs Downtown unghästvärldsmästare

Unghäst-VMDet blev svenskt i topp, i alla fall på ryttarsidan, när 5-åringarnas final avgjordes under söndagen. Guldet gick nämligen till DWB-hingsten Hesselhöj Downtown, som imponerade stort på domarna i Verden. "Han var verkligen med mig i dag", sa Jeanna Högberg efter segerritten. Se den filmade intervjun med Jeanna och massor av bilder från finalen här.

Jeanna Högbergs Downtown unghästvärldsmästare
Kärlek mellan världsmästare – Hesselhoej Down Town och Jeanna Högberg. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stort stöd av chefen

Mästerskapet kunde inte ha slutat bättre för svenska Jeanna Högberg som under söndagsförmiddagen red Helgstrand Dressages Hesselhöj Downtown (DWB hingst f-16 e Hesselhöj Donkey Boy-Blue Hors Zack, uppf Dorthe och Hans Jørgen Hoeck, äg Helgstrand Dressage) till seger i 5-åringarnas final vid unghäst-VM i tyska Verden.

– Han är verkligen en fantastisk häst och jag har ett väldigt bra team runt mig. Jag fick också mycket stöd av Andreas, sa Jeanna Högberg efter ritten.
– I dag tror jag det handlade om att göra en väldigt stabil ritt utan fel, och att visa upp hästen på bästa sätt. Han var verkligen med mig i dag. Första dagen var han lite överraskad av allt runt omkring, men i dag var han verkligen avslappnad och med mig hela tiden.

– Men det är också första hästen hos Helgstrand som jag har ramlat av. Vi brukar säga att han har en räv bakom varje öra, säger Jeanna Högberg som till vardags är beridare hos Helgstrand Dressage.

Jeannahögberg Hesselhöj Down Town-5052
En härlig seger för Jenna Högberg tillsammans med Hesselhöj Downtown. Foto: Pernilla Hägg

Jeanna Högberg berättade också att hon hoppas på en fortsatt framtid på tävlingsbanorna med den busige hingsten.
– Det vet man aldrig om hästarna blir sålda, men jag hoppas på att få tävla honom mer.

Hingsten fick 10 på trav och framtidsutsikter och 9,5 på skritt, galopp respektive eftergift, vilket resulterade i 97 procent. Se filmklippet från ärevarvet här under.

Jeannahögberg Hesselhöj Down Town-4260
Domarna gillade det de såg när Jeanna Högberg och Hesselhöj Downtown svepte fram över banan. Foto: Pernilla Hägg
Jeannahögberg Hesselhöj Down Town-4233
Traven gav en tia. Foto: Pernilla Hägg
Jeannahögberg Hesselhöj Down Town-4968
Downtown, hästen med ”en räv bakom varje öra”. Foto: Pernilla Hägg
Jeanna - Glädje Helgstranddressage-4331
Det gick inte att ta miste på glädjen i ”Helgstrand-lägret”. Foto: Pernilla Hägg

Silvret gick till Eva Möller och Danciero (HANN hingst f-16 e Dancier- Füchtels Floriscount, uppf ZG Broers & Webersom, äg Hengsthaltung Helgstrand/Schockemöhle), som ägs av en annan gigant, nämligen Paul Schockemöhle, tillsammans med Helgstrand Dressage. Ekipaget fick 96,600 procent medan Kirsten Brouwer och Lightning Star (KWPN e Ferguson-De Niro, uppf T Wilaras) tog hand om bronset med 92,800 procent och högst betyg för galoppen och utvecklingsbarhet, 9,5.
– Man vet aldrig riktigt hur de ska reagera, men han skötte sig väldigt bra. Jag har känt honom sedan han var tre år gammal och har turen att få rida honom. Precis som Jeanna sa är vi ett företag som köper och säljer hästar, och vi är alltid glada om vi får behålla hästarna så länge som möjligt, sa Eva Möller om Danciero.
– Det är väldigt tillfredsställande att se hur fint han har utvecklats från det att han var tre år fram till nu när han blivit fem, fortsatte hon.

Evamöller Danciero7-4388
Eva Möller och Danciero dansade in på silverplatsen. Foto: Pernilla Hägg
Evamöller Globalplayerold-3702
Eva Möller och Global Player kom fyra, men Möller håller inte den ena högre än den andra, menade hon efter finalen. Foto: Pernilla Hägg
Kirstenbrouwer Lightningstar-4453
”Hon är alltid het”, sa Kirsten Brouwer om Lightning Star som hon hoppas få rida ända upp i de stora klasserna i framtiden. Foto: Pernilla Hägg

Eva Möller kom även fyra med Global Player (Old e Grand Galaxy Win-BH Don Schufro, uppf Henrik Hansen), men hon håller bägge hästarna lika högt.
– De har sina olika egenheter, men båda är lika mycket topphästar. Jag har fyra ”barn” som jag rider och jag kan inte välja ett ”favoritbarn, log Eva Möller.

– Jag har ridit henne sedan hon reds in så jag känner henne ganska väl, men vi har inte tävlat så mycket på grund av corona. Hon gör mig glad varje dag, även här. Hon är alltid pigg och redo att jobba. I dag var hon kanske lite väl het, i torsdags hade vi mycket bättre flow. Hon var mer spänd i dag eftersom det var en del applåder vid framridningen, sa Kirsten Brouwer om sitt sto Lightning Star.
– Hon är fem och jag tror att hon har en väldigt ljus framtid. Hon visar så mycket potential för de stora klasserna och jag hoppas att jag får rida henne fram till dess.

Resultatlista 5-årsfinalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden